Συμβουλές για να ανακάμψεις και να δεις τα πράγματα με άλλο μάτι


Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις σίγουρα φαντάζουν ως το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή σου αν είσαι μαθητής ή μαθήτρια της Γ’ Λυκείου. Τρία χρόνια προετοιμασίας είναι άλλωστε πάρα πολλά και έχεις κοπιάσει για να καταφέρεις να βρεθείς στο τμήμα της επιλογής σου, είτε σε ΑΕΙ, είτε σε ΤΕΙ. Τι γίνεται όμως αν τελικά οι εξετάσεις δεν πάνε όσο καλά περίμενες; Το βέβαιο είναι στο ότι δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου! Να λοιπόν τι να κάνεις στην περίπτωση που κληθείς να διαχειριστείς μια ενδεχόμενη αποτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει την απογοήτευση

Είναι φυσικό να νιώθεις αναστατωμένος/-η μετά την αποτυχία σε κάτι για το οποίο εργαζόσουν σκληρά για τόσο καιρό. Αναγνώρισε λοιπόν τα συναισθήματά σου και δώσε χρόνο στον εαυτό σου να τα επεξεργαστεί ξεσπώντας όπως εσύ έχεις ανάγκη.

Διαμόρφωσε ξανά την προοπτική σου

Αντί να το βλέπεις όλο αυτό ως αποτυχία, δες το σαν ευκαιρία για βελτίωση και διεκδίκηση με νέα πνοή και όρεξη. Η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας. Είναι απλώς μέρος της διαδικασίας.

Ανάλυσε τα λάθη σου

Προσπάθησε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να καταλάβεις τι πήγε στραβά, ώστε να βελτιωθείς στην επόμενη προσπάθειά σου. Ήταν έλλειψη προετοιμασίας ή απλώς εκτίμησες λάθος τις ερωτήσεις και τον διαθέσιμο χρόνο; Μόλις καταλάβεις καλύτερα τι συνέβη, κάνε ένα πλάνο ανάκαμψης για την επόμενη χρονιά.

Αναζήτησε υποστήριξη

Μίλα με τον αγαπημένο σου καθηγητή ή καθηγήτρια ή έναν έμπιστο φίλο/-η ή μέλος της οικογένειάς σου. Μπορούν να προσφέρουν προοπτική και συμβουλές για το πώς να προχωρήσεις από εδώ και πέρα, ενώ μια αγκαλιά και μια καλή κουβέντα είναι σίγουρα κάτι που χρειάζεσαι.

Συνέχισε δυνατά

Μην αφήσεις αυτή την κακή στιγμή να καθορίσει ολόκληρο το μέλλον σου. Συνέχισε να εργάζεσαι σκληρά και με πάθος και μείνε συγκεντρωμένος/-η στους στόχους σου. Θυμήσου, μια εξέταση δεν καθορίζει την αξία ή τις δυνατότητές σου και σιγά σιγά θα έρθει η στιγμή σου για να λάμψεις.