"Μεταπτυχιακοί" υπάλληλοι με αμοιβές 450€; Ενδιαφέρουσα έρευνα από το intrajobs.com...


Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τους μισθούς στην Ελλάδα διεξήγαγε το intrajobs.com. Όχι ότι μας δίνει διαφορετική εικόνα από αυτή που έχουμε ήδη σχηματίσει, αλλά αξίζει να δούμε τα αποτελέσματά της.

Η έρευνα εξέτασε το επίπεδο σπουδών όσων συμμετείχαν σε σχέση με τη θέση τους στην ιεραρχία της επιχείρησης που εργάζονται σήμερα, καθώς και τις μηνιαίες αμοιβές που απολαμβάνουν ανάλογα με το επίπεδο σπουδών τους.

Βασικό συμπέρασμα των αριθμών της έρευνας είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό σε κάθε επίπεδο σπουδών βρίσκεται στην κατηγορία από 451€ έως 1000€. Εδώ, όμως, έχουμε μια διαφορά: στη Μεταλυκειακή Εκπαίδευση, η πλειοψηφία βρίσκεται στην κατηγορία αμοιβών από 451€ έως 1000€, ενώ η πλειοψηφία των πτυχιούχων Πανεπιστημίων/ΤΕΙ και διδακτορικών βρίσκεται σε ψηλότερη κατηγορία από 1001€ έως 2000€. Οι τελευταίοι είναι και οι μόνοι που απολαμβάνουν αμοιβές μεγαλύτερες από 2000€.

Ένα δεύτερο βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι αμοιβές δεν ανταποκρίνονται στα χρόνια εμπειρίας. Μεταπτυχιακοί υπάλληλοι με 1-5 χρόνια προϋπηρεσίας αμείβονται με λιγότερα από 450€ και πτυχιούχοι Πανεπιστημίου/ΤΕΙ με 6-10 χρόνια προϋπηρεσίας αμείβονται επίσης με λιγότερα από 450€!  

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στα 11-15 χρόνια προϋπηρεσίας Μεταπτυχιακοί έχουν αμοιβές ακόμη και από 751€ ενώ Πτυχιούχοι Πανεπιστημίου/ΤΕΙ και Μεταλυκειακής εκπαίδευσης ακόμη και από 451€! Όσο για αυτούς που έχουν πάνω από 15 χρόνια προϋπηρεσίας, οι μόνοι που βρίσκονται σε μια κάπως αξιοπρεπή κλίμακα αμοιβών στο βαθμό του Υπαλλήλου, είναι οι Μεταπτυχιακοί/Διδακτορικοί.

Αντίθετα, στα 15 χρόνια προϋπηρεσίας βρίσκουμε σήμερα υπαλλήλους πτυχιούχους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ, μεταλυκειακής εκπαίδευσης αλλά και Αποφοίτους Λυκείου και Γυμνασίου να έχουν αμοιβές σε επίπεδα από 451€.

Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με τη μεγάλη πλειοψηφία να έχει Πτυχίο Πανεπιστημίου και ΤΕΙ (33,55%) και τίτλο Μεταπτυχιακό (38,03%). Ακολουθούν όσοι έχουν Απολυτήριο Λυκείου (15,92%) και Μεταλυκειακή Εκπαίδευση (11,45%). Μικρή συμμετοχή έχουν οι Διδακτορικοί Τίτλοι (0,53%), όσοι είναι Απόφοιτοι Γυμνασίου (0,39%) και όσοι δήλωσαν «Άλλο» (0,13%).