Την πρώτη θέση στον κόσμο κατέκτησε ομάδα φοιτητών της Νομικής στο διαγωνισμό EMC2. 


Ανάμεσα σε 22 ομάδες από Πανεπιστήμια όλου του κόσμου, όπως το Harvard, ξεχώρισε η ομάδα των φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ στον τελικό γύρο του διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition on World Trade Organization Law (EMC2)

Η ομάδα, που αποτελείτο από τις φοιτήτριες Μυρτώ Γκίκα, Μάρθα Μιχαλοπούλου και Χαρά Τζιμή, κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο για τις επιδόσεις της, κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερου Υπομνήματος Εναγομένου (Award for Best Respondent Written Submission).

Είναι η πέμπτη χρονιά που η Νομική συμμετέχει στο διαγωνισμό και την προετοιμασία της είχε αναλάβει ο λέκτορας Αναστάσιος Γουργουρίνης και οι φοιτητές-προπονητές (student coaches) Αντιγόνη Ματθαίου και Μάριος Τόκας, που συμμετείχαν στην ομάδα που μετείχε πέρυσι στο διαγωνισμό. 

Οι φοιτητές της ομάδας της Νομικής Αθηνών έλαβαν υποτροφίες για την παρακολούθηση εξειδικευμένων μαθημάτων διεθνούς οικονομικού δικαίου στα εγνωσμένης φήμης προγράμματα του International Economic Law and Policy (IELPO) LLM του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Ο διαγωνισμός EMC2, που έγινε 6-11 Ιουνίου 2017, στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Γενεύη, διοργανώθηκε φέτος για δέκατη πέμπτη συνεχή χρονιά από την European Law Students’ Association (ELSA), υπό την αιγίδα του ΠΟΕ και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών. Κριτές ήταν γνωστοί ακαδημαϊκοί, στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας του ΠΟΕ και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Κάθε ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (με νομικά υπομνήματα), όσο και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) μπροστά σε ένα πάνελ ειδικών του Δικαίου του Διεθνούς Εμπορίου, τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος κράτους (Complainant) όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους (Respondent). Η υπόθεση του φετινού διαγωνισμού EMC2 αφορούσε στη συμβατότητα περιφερειακών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου  (free trade agreements - FTAs) με το πολυμερές ρυθμιστικό πλαίσιο του ΠΟΕ, υπό το πρίσμα τόσο της προώθησης του ελεύθερου εμπορίου, αλλά όσο και συχνής ανάγκης εφαρμογής περιφερειακών εμπορικών πολιτικών από ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού EMC2, συμμετείχαν οι 22 καλύτερες ομάδες του κόσμου, από Πανεπιστήμια όπως το Harvard University (ΗΠΑ), το Graduate Institute of International and Development Studies (Ελβετία), το University of Zurich (Ελβετία)και το Katholieke Universiteit Leuven (Βέλγιο), που αναδείχτηκαν από τους Περιφερειακούς Γύρους σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία/Ειρηνικό.