Το σύστημα είναι έτοιμο να λειτουργήσει πιλοτικά σε παιδικό σταθμό στο Χαλάνδρι.


Μία παγκόσμια καινοτομία παρουσιάζει το Εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, αφού οι επιστήμονές του κατάφεραν να παράξουν βιοκαύσιμο (υδρογόνο και μεθάνιο) από χρησιμοποιημένες πάνες και υπολείμματα τροφών! 

Η ιδέα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον κόσμο σε τέτοια κλίμακα είναι ήδη έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία πιλοτικά σε παιδικό σταθμό του Χαλανδρίου, όπου θα καλύπτει μερικώς την ανάγκη του χώρου σε ενέργεια (ζεστό νερό, θέρμανση)

Στο Πανεπιστήμιο διεξάγονται ήδη πειράματα για να βελτιωθούν οι επιμέρους διεργασίες από την ομάδα του Εργαστηρίου με επικεφαλής την υποψήφια Διδάκτορα Κωνσταντίνα Τσίγκου υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Μιχαήλ Κορνάρου. 

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Green Technologies της Πάτρας που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει την πιλοτική μονάδα στο Χαλάνδρι, στις αρχές του 2018. 

fuelpanespanpatron2.jpg

Η πρόταση της ομάδας του Πανεπιστημίου της Πάτρας θα είναι η μία από λύσεις με τις οποίες θα συμμετέχει η Ελλάδα στις 20 συνολικά στο ευρωπαϊκό έργο Waste4Think

Το Waste4Think (Moving towards life Cycle Thinking by integrating Advanced Waste Management Systems), ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και θα έχει διάρκεια τρεισήμισι ετών. Διεξάγεται από μια διεθνή κοινοπραξία που περιλαμβάνει 4 δημόσιες υπηρεσίες, 3 ερευνητικά κέντρα, 7 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 2 μεγάλες επιχειρήσεις, ένα επιχειρηματικό σύμπλεγμα και μια ΜΚΟ και έχει συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 10 εκ. ευρώ.

Στόχος είναι η επίδειξη 20 καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών προκειμένου οι πόλεις να γίνουν βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον. Οι λύσεις αυτές θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε 4 πόλεις (Χαλάνδρι-Ελλάδα, Zamudio-Ισπανία, Cascais-Πορτογαλία, Seveso-Ιταλία), ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητες κάθε περιοχής.

Πριν μερικές μέρες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 3η συνάντηση των φορέων του Waste4Think στο Seveso της Ιταλίας, ενώ η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2017 στο Χαλάνδρι.