Δες τα βασικά οφέλη


Πλέον οι φοιτητές έχουν πολλές περισσότερες επιλογές όσον αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές τους. Μπορούν πλέον να επιλέξουν από διαφορετικά αντικείμενα αλλά και τρόπους διδασκαλίας.

Αν θέλεις επομένως να ξεκινήσεις μεταπτυχιακό ίσως να σκέφτεσαι τι θα ήταν καλύτερο για σένα, ένα online εξ αποστάσεως πρόγραμμα ή η πιο “παραδοσιακή” δια ζώσης μάθηση;

Για να μπορέσεις να επιλέξεις ευκολότερα, παρακάτω σου έχουμε κάποια κύρια οφέλη της online μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.

 

Κάθε μέρος μπορεί να είναι αίθουσα διδασκαλίας

Θέλεις να παρακολουθήσεις τη διάλεξη απ’ την αγαπημένη σου καφετέρια; Μήπως απ’ το εξοχικό σου ενώ ξεφεύγεις απ’ τη ρουτίνα της πόλης; Ή μήπως προτιμάς απλά την άνεση του δωματίου σου;

Όταν το μεταπτυχιακό σου πραγματοποιείται online, δεν υπάρχουν περιορισμοί. Κάθε μέρος μπορεί να μετατραπεί σε “αίθουσα διδασκαλίας”. Αυτή η άνεση που προσφέρουν τα online προγράμματα, είναι επίσης ιδανική για φοιτητές που για κάποιους λόγους δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να μετακινηθούν.

Σκέψου να βρεις το ιδανικό για σένα μεταπτυχιακό, αλλά το πανεπιστήμιο να βρίσκεται κάποιες ώρες μακριά απ΄ το σπίτι σου. Δε θα ήταν και ότι πιο βολικό. Η απόσταση όμως σε ένα online μεταπτυχιακό δε σε περιορίζει και η απόσταση εξαιρείται από κριτήριο επιλογής.

Μπορείς να φτιάξεις ευκολότερα το πρόγραμμά σου

Ξεκινάει το μάθημα σου συγκεκριμένη ώρα; Σε ένα παραδοσιακό μεταπτυχιακό, θα έπρεπε να είχες ήδη ετοιμαστεί και να ξεκινήσεις τη μετακίνηση για το πανεπιστήμιο. Στα online μεταπτυχιακά δεν ισχύει όμως αυτό.

Δεν υπάρχει δηλαδή “νεκρός χρόνος” που θα μπορούσες να είχες αξιοποιήσει αλλιώς. Αρχίζει για παράδειγμα το μάθημα στις 17.00; Τέλεια! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρίσκεσαι online εκείνη την ώρα στον υπολογιστή σου.

 Μπορείς επομένως να χωρέσεις και άλλες δραστηριότητες ευκολότερα μέσα στη μέρα σου. Όπως να κάνεις κάποιο χόμπι, μέχρι και να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού.

 

Δεν υπάρχει περιορισμός στις επιλογές σου

Θυμάσαι πιο πριν που είπαμε ότι η απόσταση δεν αποτελεί κριτήριο στην επιλογή μεταπτυχιακού; Στις εξ αποστάσεως μεταπτυχιακές σπουδές μπορείς να επιλέγεις όποιο μεταπτυχιακό θέλεις, χωρίς να σε αποτρέπει η απόσταση.

Σκέψου να βρεις ένα μεταπτυχιακό πάνω στο αγαπημένο σου θέμα που αναζητούσες καιρό και το πανεπιστήμιο να βρίσκεται μακριά. Ίσως, αυτό να σε αποτρέψει απ’ το να το επιλέξεις. Επίσης, αν βρισκόταν σε άλλη πόλη ή και χώρα, είναι πολύ πιθανό να μην μπορούσες να το παρακολουθήσεις.

Κάτι που μας πηγαίνει και στο επόμενο πλεονέκτημα των online σπουδών.

 

Μειωμένα έξοδα

Δεν είναι τα δίδακτρα το μοναδικό κόστος ενός μεταπτυχιακού. Τα έξοδα μεταφοράς και αυτά που θα ξοδέψεις για σνακ και φαγητό και σε κάποιες περιπτώσεις και το ενοίκιο, αν είσαι σε άλλο μέρος, είναι στάνταρ δαπάνες.

Όταν σπουδάζεις επομένως εξ αποστάσεως, αυτά τα έξοδα εξαλείφονται. Ένα ακόμη θετικό που έχει αυτό το όφελος, είναι ότι καθώς υπάρχουν λιγότερα έξοδα, μπορείς να επιλέξεις και πιθανώς κάποιο ακριβότερο πρόγραμμα. Ειδικά αν σκόπευες να σπουδάσεις σε άλλο μέρος και ένα μεγάλο μέρος των εξόδων πηγαίνει στο ενοίκιο.

 Προσαρμόζεις καλύτερα το πρόγραμμα στα μέτρα σου

 Η ασύγχρονη εκπαίδευση προσφέρει πολλές ελευθερίες στους φοιτητές και μια απ’ τις βασικότερες είναι ότι μπορούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμα στα μέτρα τους.

 Η επικοινωνία μέσω e-mail και message boards, σημαίνει ότι μπορείς να επικοινωνείς πιο ελεύθερα με τους καθηγητές και τους συμφοιτητές σου. Δίνει επίσης ένα feeling ‘forum”, που για κάποιους είναι ιδανικό. Ειδικά, αν ακολουθούν πολυάσχολα προγράμματα.