Μόλις αποφοίτησες από τη σχολή σου και παρά τη μεγάλη περηφάνεια που νιώθεις, το άγχος και η πίεση για το επόμενο βήμα σε κάνουν να μη χαίρεσαι πλήρως με τη μεγάλη σου επιτυχία.


Το μεγαλύτερο εμπόδιο που συναντάς στον εργασιακό σου δρόμο είναι η έλλειψη προϋπηρεσίας και ίσως δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Από την άλλη σκέφτεσαι ότι ένα ακόμα πτυχίο θα κάνει τη μετάβαση πιο ομαλή και θα σου δώσει παραπάνω χρόνο για να οπλιστείς με την απαραίτητη αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι.

Επειδή όμως ο χρόνος είναι χρήμα και η επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος πρέπει να γίνεται για τους σωστούς λόγους και όχι από φόβο, παρακάτω σου έχουμε όλους εκείνους τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις την εργασιακή εμπειρία που τόσο επιθυμείς. Είσαι έτοιμος να τους δούμε;

Φτιάξε το ιδανικό βιογραφικό

Έχεις όλα τα εφόδια που χρειάζονται και συνεπώς πρέπει να φτιάξεις το βιογραφικό που θα τα επικοινωνήσει σωστά στις εταιρείες της αρεσκείας σου. Ένα καλό βιογραφικό σημείωμα χρειάζεται να είναι δομημένο και γραμματικά σωστό, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να εστιάζει σε στοιχεία του χαρακτήρα σου. Τα ορθογραφικά λάθη είναι σημαντικός λόγος για να σε απορρίψει κάποιος και δεν έχουν καμία θέση στο CV σου.

Όταν είσαι έτοιμος με το βιογραφικό σου, τότε μπορείς να κάνεις τα πρώτα σου δειλά βήματα στην αγορά εργασίας. Αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους, είτε online, όπως για παράδειγμα με την εύρεση εργασίας της nannuka.com αν ο τομέας σου αφορά τη φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων, είτε με αγγελίες σε εφημερίδες ή συμμετοχή σε εκδηλώσεις καριέρας. Το παν είναι να είσαι πάντα ανοιχτός και να ψάχνεσαι καθημερινά.

Σκέψου ρεαλιστικά

Είναι πολύ σημαντικό να στοχεύεις σε αγγελίες που μαρτυρούν την απειρία σου. Ο προσανατολισμός σε entry level και junior ρόλους είναι σίγουρα πιο ρεαλιστικός από senior και manager θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο, σιγά σιγά, θα χτίσεις το εργασιακό σου προφίλ και θα κάνεις τις πρώτες κινήσεις για την κατάκτηση του αντικειμένου που ονειρεύεσαι.

Ρίξε μια ματιά σε πλατφόρμες όπως το LinkedIn, ειδικά αν οι σπουδές σου είναι στο οικονομικό και πιο τεχνικό πεδίο, και βρες τις διαθέσιμες θέσεις και τις αρμοδιότητες αυτών. Η έρευνα πρέπει να είναι σε βάθος, για να μπορείς να αντιληφθείς τη ζήτηση της αγοράς και να κινηθείς αναλόγως.

Κάνε πρακτική άσκηση

Αρκετοί απόφοιτοι επιλέγουν να κερδίζουν την πολυπόθητη εμπειρία μέσω της πρακτικής άσκησης σε εταιρείες και οργανισμούς. Εκεί μαθαίνουν να “υπάρχουν” στο ασφαλές περιβάλλον της εταιρικής πρακτικής και αποκτούν αυτοπεποίθηση. Έχουν επίσης την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν κατά την διάρκεια των σπουδών τους σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου.

Αν λοιπόν το θεωρείς μία πρώτης τάξεως αφετηρία για το επαγγελματικό σου μέλλον, απευθύνσου στο πανεπιστήμιό σου, καθώς πολλές υπηρεσίες σταδιοδρομίας προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες ευκαιρίες πρακτικής άσκησης σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Δικτυώσου

Μην περιμένεις από τις εταιρείες να σε βρουν, αντιθέτως βρες τες εσύ. Μίλα με ανθρώπους που έχετε κοινές σπουδές, άκουσε προσεκτικά αυτά που έχουν να σου πουν και κράτησε επαφές μαζί τους. Άρχισε λοιπόν να εμφανίζεσαι σε career days και διάφορες άλλες ανοιχτές εκδηλώσεις και άρχισε να γνωρίζεις κόσμο. Αυτές οι επαφές μπορούν να οδηγήσουν σε προτάσεις εργασίας ή πρακτικής άσκησης και σίγουρα θα γεμίσεις με συμβουλές από έμπειρους επαγγελματίες.

Επιπλέον, η δικτύωση βοηθά στην ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, κάτι το οποίο ενισχύει την επαγγελματική ανάπτυξη. Είναι σημαντικό όμως, πριν από κάθε συνάντηση, να προετοιμάζεσαι καλά και να μάθεις τον ιδανικό τρόπο να “πουλάς” τον εαυτό σου με όλα τα καλά, αλλά και τα αρνητικά του στοιχεία.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ακόμα και αν δεν έχεις δει τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεν έχεις λάβει ακόμα τα πολυπόθητα offers, μην τα παρατάς. Αντιθέτως, πείσμωσε όλο και περισσότερο και βρες τρόπους να αναπτυχθείς παραπάνω. Ενίσχυσε τα skills σου με σεμινάρια και διαδικτυακά μαθήματα και γίνεις ο πιο ελκυστικός entry level υποψήφιος.

Η δια βίου μάθηση αποτελεί το εργασιακό trend των τελευταίων ετών και δεν προσφέρει μόνο πλήθος ευκαιριών και σημαντική εξέλιξη στο κομμάτι της αγοράς, αλλά έχει και πολλά οφέλη στην ψυχική σου υγεία. Βρες λοιπόν τα προγράμματα που επιθυμείς και κάνε τα μέρος της ζωής σου, χωρίς όμως να ξεχνάς τον κύριο στόχο σου, που είναι η εύρεση εργασίας.

Στην αρχή της επαγγελματικής σου πορείας, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μπορεί να φαίνεται πρόκληση. Είναι σημαντικό όμως να παραμένεις αφοσιωμένος και να κάνεις συνεχώς βήματα προς την επίτευξη του σκοπού σου. Με υπομονή, επιμονή και κόπο μπορείς να πετύχεις τα πάντα και να δημιουργήσεις την καριέρα που τόσο επιθυμείς!