Ακόμα κι αν τα φόρτωσες στον κόκορα μπορείς να σώσεις τη κατάσταση με στρατηγικές κινήσεις.


Μπορεί αυτό το εξάμηνο να έπαιξαν περισσότερα ξενύχτια, εκδρομές και άραγμα από όσο θα έπρεπε, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν προλαβαίνεις να σώσεις την κατάσταση και να τα πας στοιχειωδώς καλά στην εξεταστική που παραμονεύει. Ακολουθούν μερικές συμβουλές της τελευταίας στιγμής που θα σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον χρόνο που σου μένει μέχρι την έναρξή της.

Θέματα προτεραιότητας

Προσδιόρισε τα βασικά θέματα που είναι πιθανό να ρωτηθούν στις εξετάσεις. Εστίασε σε τομείς όπου αισθάνεσαι λιγότερη αυτοπεποίθηση ή όπου δίνεται περισσότερο βάρος.

Δημιούργησε ένα πρόγραμμα μελέτης

Χώρισε τον χρόνο που απομένει σε συνεδρίες μελέτης, δίνοντας συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα σε κάθε θέμα ή μάθημα. Κάνε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του διαβάσματος για να διατηρήσεις την εστίασή σου.

Τεχνικές ενεργητικής μάθησης

Ακολούθησε κλασικές τεχνικές ενεργητικής μάθησης, όπως η περίληψη πληροφοριών με δικά σου λόγια, η διδασκαλία του υλικού σε κάποιον άλλο ή η δημιουργία καρτών flash.

Προηγούμενες εργασίες και πρακτικές δοκιμές

Τσέκαρε θέματα προηγούμενων εξεταστικών αν αυτό είναι δυνατό και προσπάθησε να τα λύσεις.

Ομαδικές συνεδρίες μελέτης

Οργάνωσε ομαδικές συνεδρίες μελέτης με συμφοιτητές σου για να συζητήσετε και να διευκρινίσετε απορίες σας. Η διδασκαλία εννοιών σε άλλους, αλλά και η συζήτηση για θέματα ύλης μπορεί να ενισχύσει την κατανόησή σου.

Υγιεινός τρόπος ζωής

Βεβαιώσου ότι κοιμάσαι αρκετά, τρως καλά και παραμένεις ενυδατωμένος/-η. Η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και στη μείωση του στρες.

Χρησιμοποιήστε όλους τους διαθέσιμους πόρους

Απευθύνσου σε καθηγητές ή συμφοιτητές για διευκρινίσεις σχετικά με την ύλη Χρησιμοποίησε επίσης διαδικτυακούς πόρους, επιπλέον συγγράμματα και σημειώσεις από τα μαθήματα.

Εξάλειψε τους περισπασμούς

Δημιούργησε ένα ήσυχο περιβάλλον μελέτης. Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλους περισπασμούς για να μεγιστοποιήσεις την παραγωγικότητά σου.

Κάνε στρατηγικά διαλείμματα

Κάνε μικρά διαλείμματα όταν χρειάζεται, αλλά χρησιμοποίησέ τα με σύνεση. Απομακρύνσου από το χώρο μελέτης σου, τεντώσου και ξεκουράσου όπως επιθυμείς.

Διαχείριση χρόνου

Δώσε βάση στην αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου σου κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Διάθεσε συγκεκριμένο χρόνο σε κάθε ερώτηση και προχώρα εάν κολλήσεις καπου.