Την προηγούμενη Πέμπτη είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο experience trip που διοργάνωσε η μπύρα ΑΛΦΑ με σκοπό να μας συστήσει τη νέα της μπίρα με θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου.


Μπορεί η διαδρομή να ήταν τέσσερις ώρες μακριά από την Αθήνα, όμως με το που κατέβηκα από το πούλμαν κατάλαβα ότι εκεί ο χρόνος μένει για λίγο στάσιμος και με προσκαλεί να πάρω μια-δύο ανάσες και να αφήσω οποιαδήποτε έγνοια πίσω μου.

Η ΑΛΦΑ μάς προσκάλεσε εκεί που ο χρόνος κυλά αλλιώς, για να γνωρίσουμε από κοντά την καταγωγή ενός προϊόντος που συνδέει γεύσεις, μνήμες και ιστορίες. Το ταξίδι ήταν ένα οδοιπορικό στην καρδιά της ελληνικότητας, μέσα από τοπία αυθεντικά και ανθρώπους αληθινούς.

1η Στάση: Messolonghi by Locals

Ένας τόπος αποκαλύπτεται αλλιώς όταν τον γνωρίζεις μέσα από τους ανθρώπους του. Μέσα από τις ιστορίες τους, τις συνήθειες, τις σιωπές και τα βλέμματα, αρχίζεις να καταλαβαίνεις πραγματικά πού βρίσκεσαι. Γι' αυτό και η πρώτη στάση του ταξιδιού έγινε στην έδρα του Messolonghi by Locals, μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2018.

Ο στόχος τους ήταν και είναι να φέρουν ξανά τη συλλογικότητα στο Μεσολόγγι. Να χαρτογραφήσουν πολιτιστικά την πόλη τους με τη βοήθεια των ίδιων των κατοίκων και να δημιουργήσουν δράσεις που κάνουν τον τόπο τους να ζωντανεύει ξανά. Το σπίρτο που πυροδότησε τη δημιουργία αυτής της ομάδας ήταν μια απλή αλλά ουσιαστική ερώτηση: «Τι είναι αυτό που δεν είχα εγώ σαν δραστηριότητα όταν ήμουν παιδί;»

«Θέλαμε να μην ξεχαστεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, να μην μείνει θαμμένη. Αλλά και να τη μοιραστούμε με άλλους – και με τους ντόπιους και με τους επισκέπτες. Γι’ αυτό φτιάχνουμε βιωματικές εμπειρίες, που συνδυάζουν πολιτισμό, φύση, ιστορία και αληθινή επαφή».

2η Στάση: O φούρνος της Κας Αντωνίας 

Όπως λένε και στο χωριό μου, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει κι εμείς είχαμε μπροστά μας μέρα γεμάτη ιστορίες, βόλτες και εικόνες. Οπότε, η δεύτερη στάση μας δεν θα μπορούσε παρά να είναι για φαγητό. Ένα μικρό διάλειμμα, ένα σνακ, για να γεμίσουμε ενέργεια.

Μόλις δύο βήματα από το Messolonghi by Locals, μας περίμενε ο παραδοσιακός φούρνος της κυρίας Αντωνίας. Με το που μπήκα μέσα, ήταν σαν να είχα περάσει το κατώφλι του φούρνου στο χωριό μου, εκείνου του γνώριμου χώρου όπου σε καλωσορίζουν όχι μόνο με μυρωδιές φρεσκοψημένου ψωμιού, αλλά και με ένα αίσθημα φροντίδας που δεν χρειάζεται λόγια. Ζεστή ατμόσφαιρα, λίγα λόγια, και κάτι απλό -μα τόσο χορταστικό- που σε κάνει να νιώθεις ότι κάπου ανήκεις.

Η κυρία Αντωνία στεκόταν πίσω από το ταμείο με ένα ζεστό χαμόγελο, έτοιμη να μας καλωσορίσει. Ο φούρνος μοσχομύριζε πίτες, κουραμπιέδες και φρεσκοψημένο ψωμί. Πριν φύγουμε, μας αποχαιρέτησε με ένα τυρόψωμο και λίγη σπανακόπιτα – μια χειρονομία απλή, αλλά γεμάτη φροντίδα.

3η Στάση: Μουσείο Άλατος 

Όταν πρωτοείδα στο πρόγραμμα ότι θα επισκεφθούμε το Μουσείο Άλατος, η αλήθεια είναι πως αναρωτήθηκα: «Πόσα πράγματα μπορεί να έχει να πει κανείς για το αλάτι;» Η απάντηση αποδείχθηκε εντυπωσιακή.

Το μουσείο στεγάζεται στον λεγόμενο «Θάλαμο», ένα λιτό αλλά φορτισμένο ιστορικά κτήριο του 1946, που άλλοτε φιλοξενούσε τους εργάτες των αλυκών. Εκεί, μέσα από μια διαδρομή γεμάτη γνώση, εικόνες και ιστορίες, ανακαλύψαμε τη διαχρονική σημασία του αλατιού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Μάθαμε για τα διαφορετικά είδη και χρώματά του, τις 14.000 χρήσεις του (!), και την ιστορία των αλυκών του Μεσολογγίου. Περάσαμε από εκθέματα τέχνης και σπάνιες αλατιέρες, για να φτάσουμε τελικά στη λιμνοθάλασσα, εκεί όπου το αλάτι δεν είναι απλώς προϊόν· είναι μέρος ενός ολόκληρου οικοσυστήματος που ζει, αναπνέει και εμπνέει.

4η Στάση: Βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα 

Επόμενη στάση, η λιμνοθάλασσα. Με τη βάρκα του «Προέδρου» ξεκινήσαμε για μια μικρή βαρκάδα, βιώνοντας —έστω και για λίγο— την καθημερινότητα των ψαράδων της περιοχής. Καθώς διασχίζαμε τα ήσυχα νερά, η περιβαλλοντολόγος που μας συνόδευε μάς μίλησε για τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα της λιμνοθάλασσας και το πώς επηρεάζονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Και επειδή κάθε εμπειρία γίνεται πιο αληθινή όταν τη ζεις με όλες σου τις αισθήσεις, ο Πρόεδρος έριξε τα δίχτυα του και μας έδειξε πώς ψαρεύουν στα ρηχά νερά.

5η Στάση: Beer Seminar με την ΑΛΦΑ με Θαλασσινό Αλάτι

Το beer seminar πάνω στην προβλήτα δεν ήταν απλώς μια διαδικασία γευσιγνωσίας ή ένα βαρετό σεμινάριο γύρω από τα ξεχωριστά στοιχεία άλλης μιας μπίρας, ήταν μια εμπειρία που μιλούσε σε όλες τις αισθήσεις. Με τη λιμνοθάλασσα να απλώνεται γύρω μας και το αλάτι να αιωρείται στον αέρα, κάθε σημείο της διαδρομής μάς έφερνε πιο κοντά στην ουσία του τόπου και στη φιλοσοφία της ΑΛΦΑ με Θαλασσινό Αλάτι —μιας μπύρας που δεν κουβαλά απλώς γεύση, αλλά ιστορίες, τοπικότητα και συναίσθημα.

6η Στάση: Φαγητό στις πελάδες 

Η μέρα μας κορυφώθηκε στις πελάδες, εκεί όπου η ελληνική φύση απλωνόταν γύρω μας σαν ζωντανός καμβάς. Καθίσαμε σε ένα τραπέζι γεμάτο από τις αυθεντικές γεύσεις του τόπου — παστό ψάρι, καβουρομακαρονάδα με το άρωμα της θάλασσας και πλούσιο, σπιτικό πλακί — και κάθε πιάτο συνδυάστηκε αρμονικά με την δροσερή ΑΛΦΑ με Θαλασσινό Αλάτι. Η αλμύρα που αιωρούνταν στον αέρα, οι έντονες μυρωδιές του φαγητού, το κελάηδημα των πουλιών και οι ζεστές στιγμές που μοιραστήκαμε, έκαναν την εμπειρία ολότελα ζωντανή, σαν να αγκαλιάσαμε πραγματικά τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Λίγα λόγια για την ΑΛΦΑ με Θαλασσινό Αλάτι

Η ΑΛΦΑ με Θαλασσινό Αλάτι, μια δροσερή lager με χαρακτήρα, παραμένει πιστή στις ρίζες της, τιμώντας τον τόπο, την ποιότητα της πρώτης ύλης και τις αναμνήσεις που μας ενώνουν.

Αυτό το ταξίδι δεν ήταν απλώς μια πορεία, αλλά μια υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι να μοιράζεσαι ένα γεύμα, μια ιστορία, μια μπύρα. Γιατί, στο τέλος, αρκεί μια στιγμή…
Μια στιγμή με τη γεύση του αλατιού να ζωντανεύει όλες τις αισθήσεις.