Τελικά τι ισχύει όταν φεύγεις για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό;


Η διαδικασία επιλογής πανεπιστημίου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πορεία της ζωής ενός ανθρώπου. Και για όσες και όσους σκέφτονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό, η σωστή πληροφόρηση είναι άκρως απαραίτητη για την αποφυγή δυσκολιών ή λάθος αποφάσεων. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε 6 μύθους σχετικά με τις σπουδές στο εξωτερικό, ώστε να σου παρέχουμε όλες τις ακριβείς πληροφορίες που χρειάζεσαι, είτε ξεκινάς τώρα τις σπουδές σου, είτε συνεχίζεις σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Μόνο οι καλύτεροι σπουδάζουν στο εξωτερικό

Συχνά, οι μαθητές και απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποθαρρύνονται από τις απαιτήσεις των ξένων πανεπιστημίων. Παρόλο που οι διαδικασίες εισαγωγής είναι αυστηρές και ανταγωνιστικές, τα διεθνή πανεπιστήμια στην πραγματικότητα απευθύνονται σε μαθητές που έχουν κίνητρο να κυνηγήσουν το επιλεγμένο πεδίο των σπουδών τους, όχι μόνο σε αυτούς που έχουν υψηλούς βαθμούς. Είναι γεγονός, ότι ένα υψηλός βαθμός στο απολυτήριο ή στο πτυχίο σου αυξάνει τις πιθανότητές σου να εισαχθείς σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, όμως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι τελικά η αποφασιστικότητα στην επιθυμία σου να κυνηγήσεις το όνειρό σου.

Είναι δύσκολο να διαλέξω έναν προορισμό σπουδών

Μία ακόμα σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρεις όταν διαλέγεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό είναι να αποφασίσεις σε ποια χώρα. Πρέπει να σκεφτείς προσεκτικά πού θα ήθελες να ζήσεις για τα επόμενα χρόνια. Η χώρα πρέπει να σου ταιριάζει σε ό,τι αφορά τους στόχους σου, τα ενδιαφέροντά σου και την προσωπικότητά σου. Μόλις ξεκαθαρίσεις τις προσδοκίες που έχεις από την «χώρα προσαρμογής σου», η απόφαση γίνεται αμέσως πιο εύκολη.

Είναι μία ακριβή εμπειρία

Σίγουρα το κόστος δεν είναι το ίδιο με το να σπούδαζες στην Ελλάδα, όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου αυτό δεν διαφέρει πολύ προς τα πάνω από το να σπούδαζες για παράδειγμα σε μια επαρχιακή πόλη. Αναζήτησε προορισμούς με χαμηλά ή και καθόλου δίδακτρα, ώστε το κόστος να περιορίζεται μόνο στη διαβίωσή σου, αλλά κάνε και χρήση παροχών όπως οι εστίες ή ένα φοιτητικό δάνειο που θα αποπληρώσεις αφού πιάσεις την πρώτη σου δουλειά που σχετίζεται με τις σπουδές σου.

Η διαδικασία είναι περίπλοκη

Το αρχείο της αίτησης είναι χονδρικά το ίδιο για όλα τα διεθνή πανεπιστήμια: μία επιστολή ενδιαφέροντος (letter of motivation), μία ή περισσότερες συστατικές επιστολές, ένα βιογραφικό, το απολυτήριο/πτυχίο, αναλυτική βαθμολογία και ένα πτυχίο αγγλικών καλού επιπέδου. Αν τα βρίσκεις σκούρα, απλά ζήτα τη βοήθεια ενός καθηγητή με τον οποίο βρίσκεστε κοντά και είναι πρόθυμος να βοηθήσει.

Δεν θα προσαρμοστώ σε μία νέα χώρα

Εάν είσαι ένα ανοιχτό άτομο που απολαμβάνει να ανακαλύπτει καινούριους πολιτισμούς και να γνωρίζει καινούρια άτομα, τότε η ζωή σου σαν ένας διεθνής φοιτητής θα είναι η πιο όμορφη εμπειρία. Οι διεθνείς φοιτητές βοηθιούνται από συμμαθητές ή από τους καθηγητές τους ώστε να προσαρμοστούν από την πρώτη μέρα. Επιπλέον, κάθε πανεπιστήμιο έχει ένα International Office / Career Center / Student Union, το οποίο αποτελείται από μία ομάδα σχεδιασμένη να λύνει τα ενδεχόμενα προβλήματα των διεθνών φοιτητών. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει συμβούλους καριέρας, ψυχολόγους, εθελοντές που μπορούν να βοηθήσουν με πιθανές ερωτήσεις και ανησυχίες των φοιτητών κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής και όχι μόνο.

Οι ξένοι φοιτητές έχουν ειδική ή και κακή μεταχείριση

Οι διεθνείς φοιτητές δεν είναι περιθωριοποιημένοι σε καμία περίπτωση. Τα μαθήματα προωθούν την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των φοιτητών ώστε να είναι εύκολο για τους διεθνείς φοιτητές να ανταλλάξουν ιδέες και να γνωρίσουν καινούριο κόσμο που μπορεί να ενδιαφέρεται για τη χώρα και την κουλτούρα τους και να απολαύσουν υψηλό επίπεδο σπουδών όπως ακριβώς και οι ντόπιοι φοιτητές. Επιπλέον, όλοι οι φοιτητές έχουν ίσες ευκαιρίες ως προς το να κερδίσουν κάποια υποτροφία, κάποια προσφορά εργασίας ή κάποια πρακτική σε σημαντικές εταιρίες και φορείς που σχετίζονται με το αντικείμενο σπουδών τους.