Τη εργασία σου την έγραψες με όρεξη. Ξέρεις όμως τους τρόπους ώστε να την παρουσιάσεις στο αμφιθέατρο με την αντίστοιχη επιτυχία;


Η παρουσίαση μιας εργασίας στο Πανεπιστήμιο είναι μια διαδικασία που προκαλεί συνήθως άγχος και στρες και για αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι κανένας δεν μας έμαθε ποτέ πως να το κάνουμε. Διάβασε λοιπόν τις συμβουλές του Platform και σύντομα θα παίζεις τα PowerPoint presentations στα δάχτυλα!

Φτιάξε ένα Mind Map

Η δημιουργία ενός Mind Map δεν είναι τίποτε άλλο από την καταγραφή όσων θέλεις να παρουσιάσεις στο κοινό σου από τη δουλειά σου. Αυτό το απλό βήμα αναβαθμίζει το παιχνίδι των παρουσιάσεων στο Πανεπιστήμιο, αλλά και στον εργασιακό σου χώρο αργότερα, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο οργανώνεις καλύτερα τη δομή τους και δεν ξεχνάς τίποτε από όλα αυτά που έχεις να δείξεις. Μπορείς να το κάνεις κρατώντας σημειώσεις σε χαρτί ή κωδικοποιημένα όσο περνάει ο καιρός στα notes του laptop σου.

Φτιάξε όμορφα οπτικά βοηθήματα

Μια παρουσίαση δεν είναι μόνο περιεχόμενο, αλλά και αισθητική, και αυτή η αισθητική πρέπει να κεντρίσει την προσοχή των θεατών της. Φτιάξε όμορφα και σωστά infographics, charts και videos για την παρουσίασή σου και συνόδευσε με ταιριαστές φωτογραφίες όπου είναι απαραίτητες.

Διαμόρφωσε το περιεχόμενο της παρουσίασης ώστε να φαίνονται τα πιο σημαντικά στοιχεία της δουλειάς σου

Μια παρουσίαση δεν είναι το σύνολο της δουλειάς που έχεις κάνει για μια εργασία. Σε αυτήν, αυτό που προέχει είναι να αναδειχθούν τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα κομμάτια της, γι’ αυτό και επικεντρώσου σε αυτά.

Φρόντισε να γνωρίζεις περισσότερα από όσα παρουσιάζεις

Επειδή ακριβώς δεν μοιραζόμαστε τα πάντα σε μια παρουσίαση, φρόντισε να γνωρίζεις περισσότερα από όσα εμπεριέχονται σε αυτήν, καθώς το δεύτερο σκέλος μιας παρουσίασης είναι οι απαντήσεις σου στις ερωτήσεις του κοινού και των καθηγητών σου που σίγουρα θα κληθείς να διαχειριστείς.

Μην μιλάς πολύ γρήγορα

Το ξέρουμε πως έχεις άγχος, αλλά φρόντισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης να έχεις έναν σωστό ρυθμό ως προς την ομιλία σου, ώστε να μιλάς δυνατά και καθαρά και να γίνεσαι απολύτως κατανοητός. Έτσι, θα αποφευχθούν πολλές από τις ερωτήσεις του κοινού, ενώ κι εσύ θα φαίνεσαι πολύ πιο άνετος και σίγουρος για τη δουλειά σου.

Μην φοβηθείς να δείξεις τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου

Η παρουσίαση της ακαδημαϊκής σου εργασίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι μια βαρετή διαδικασία. Φρόντισε κατά τη διάρκειά της να την εμπλουτίσεις με το χιούμορ σου, διάφορες ενδιαφέρουσες αναφορές που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον ακόμη και όσων δεν ασχολούνται με το αντικείμενό σου και μη φοβηθείς να προσθέσεις τα δικά σου σχόλια και παρατηρήσεις ως προς τη δουλειά σου. Θα εκτιμηθεί όσο δεν φαντάζεσαι.

Κάνε πρόβα στο σπίτι

Προτού βρεθείς στα έδρανα του Πανεπιστημίου για να παρουσιάσεις τη δουλειά σου, κάνε τις απαραίτητες πρόβες από το σπίτι και, αν αυτό είναι εφικτό, ζήτα τη γνώμη ανθρώπων που ξέρουν με τι ασχολείσαι και τους εμπιστεύεσαι. Κάνε εξάσκηση επίσης στην κινησιολογία του σώματός σου, στον τόνο της φωνής σου και ρώτα ποιες είναι οι αδυναμίες σου ώστε να τις διορθώσεις.