Τι να προσέξεις κατά την αναζήτηση του σπιτιού που θα σε φιλοξενήσει κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής ή και μετά από αυτήν


Είτε έχεις μόλις περάσει στο Πανεπιστήμιο, είτε είσαι στα τελειώματα αυτού και κάνεις το πρώτο σου βήμα για να αποχωριστείς το πατρικό σου, η αναζήτηση σπιτιού είναι μια μεγάλη υπόθεση και χρειάζεται να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να βρεις τον κατάλληλο χώρο που θα στεγάσει εσένα και τα όνειρά σου. Διάβασε λοιπόν τις συμβουλές μας για να βρεις το σπίτι των ονείρων σου, όσο και πιο ανώδυνα και σύντομα γίνεται.

Όρισε από νωρίς το budget σου

Οι επιλογές που έχεις ως προς τα διαθέσιμα φοιτητικά ή μεταφοιτητικά σπίτια είναι πολλές και ανταποκρίνονται σε πολλά διαφορετικά budgets. Από σπίτια σε ημι-υπόγεια, μέχρι ρετιρέ με θέα, υπολόγισε από νωρίς πόσα χρήματα έχεις να διαθέσεις και ψάξε αναλόγως ώστε να γλιτώσεις χρόνο. Στις περιπτώσεις δε που το budget σου είναι περιορισμένο, σκέψου σοβαρά τη συγκατοίκηση με ένα ή και περισσότερα άτομα που ξέρεις ότι ταιριάζουν οι συνήθειες και τα γούστα σας, καθώς θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε καλύτερης ποιότητας σπίτια και να μοιράζεστε τα πάγια έξοδα.

Υπολόγισε τις αποστάσεις του σπιτιού από τη σχολή και τη δουλειά σου

Ακόμα κι αν νομίζεις ότι έχεις βρει το ιδανικό σπίτι για εσένα, φρόντισε μέσα στην εξίσωση γύρω από την αναζήτησή του να μπαίνει πάντοτε η απόστασή του από τη σχολή και τη δουλειά σου. Θα δεις ότι πολλές φορές είναι προτιμότερο να κάνεις μια μικρή έκπτωση ως προς τις παροχές ενός σπιτιού, όταν αυτό βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα μέρη όπου περνάς τη συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου σου.

Καθαριότητα και κατάσταση του κτιρίου

Στο τέλος μιας δύσκολης μέρας στη σχολή και τη δουλειά, το τελευταίο που θα έπρεπε να σε απασχολήσει είναι η μούχλα που έχει συσσωρευθεί στο ταβάνι της κουζίνας σου ή το πρόβλημα της πολυκατοικίας με τις κατσαρίδες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν κοιτάζεις για σπίτι φρόντισε να είσαι εξαιρετικά παρατηρητικός ως προς τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό, γιατί τέτοιου είδους μικροπροβλήματα μπορεί να είναι καταστροφικά για την καθημερινότητα αλλά και το πορτοφόλι σου.

Ασφάλεια

Φρόντισε το σπίτι που θα νοικιάσεις να βρίσκεται σε μια περιοχή στην οποία δεν θα νιώθεις κανενός είδους ανασφάλεια όταν κυκλοφορείς τη νύχτα αλλά και την ημέρα. Απόφυγε με άλλα λόγια σημεία της πόλης με κακό φωτισμό στους δρόμους, κτίρια σε αδιέξοδα ή σε δρόμους όπου δεν υπάρχει πολύς κόσμος ανά πάσα στιγμή γύρω σου. Επιπλέον, τσέκαρε την κατάσταση των κουφωμάτων του σπιτιού σου και αναζήτησε ένα σπίτι που διαθέτει πόρτα ασφαλείας για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Λογαριασμοί

Αναζήτησε σπίτια στα οποία οι πάγιοι λογαριασμοί σου θα είναι χαμηλότεροι από τον μέσο όρο. Ποια είναι αυτά; Τα σπίτια με αυτόνομη θέρμανση και φυσικό αέριο, αλλά και αυτά που διαθέτουν ηλιακούς θερμοσίφωνες. Επιπλέον, η μόνωση ενός σπιτιού παίζει τεράστιο ρόλο στην κατανάλωση ρεύματος για τη θέρμανση και την ψύξη του το καλοκαίρι, γι’ αυτό αναζήτησε χώρους με σύγχρονα κουφώματα.

Χώρος μελέτης

Αν είσαι νέος φοιτητής, αλλά ακόμη κι αν τελείωσες τις σπουδές σου, αναζήτησε ένα σπίτι στο οποίο θα μπορείς να έχεις έναν διακριτό χώρο μελέτης. Θα δεις στην πορεία πόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το διάβασμά σου έτσι, από το να είσαι περιορισμένος στο τραπέζι της κουζίνας ή στο κρεβάτι σου.