Οι ειδικοί προειδοποιούν: μείνε στο κρύο και άγγιξε το σημείο ζεν.


Οι ειδικοί προειδοποιούν: μείνε στο κρύο και άγγιξε το σημείο ζεν.

Αυτές τις γιορτές... μην πέσεις σε χειμερία νάρκη απλά και μόνο γιατί κάνει κρύο. Αντίθετα, ήρθε η ώρα να ντυθείς ζεστά και να απόλαυσεις τις κρύες βόλτες σου, καθώς μ’ αυτό τον τρόπο όχι μόνο την υγεία σου αλλά και την ψυχολογία σου.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, το προσωρινό σωματικό στρες που προκαλείται κάθε φορά που εκτίθεσαι σε κρύο –είτε πρόκειται γι’ αυτό που νιώθεις όταν βγαίνεις έξω κατά τη διάρκεια μιας παγωμένης μέρας είτε αυτό που σου προκαλεί ένα κρύο ντους- μπορεί στην πραγματικότητα να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σου. Το βασικότερο όμως όφελος μιας βόλτα στο κρύο είναι άλλο: με αυτόν τον τρόπο θα χαλάρωσεις. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, αρκούν 10 λεπτά περπάτημα στο κρύο για ρίξεις χαμηλά τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα σου, δηλαδή της ορμόνης που εκκρίνεται όταν η αγωνία (και η λαχτάρα) που νιώθεις χτυπούν κόκκινο.

Κι αν δε μπορείς να απολαύσεις μια βόλτα στο κρύο, οι ειδικοί σου προτείνουν να απολαύσεις μια εξίσου «εορταστική» θεραπεία: μια καραμέλα με γεύση μέντας. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, 30 γραμμάρια αυτής της γλυκιάς γεύσης είναι ικανά να κατευνάζουν το στρες σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/egw/21540-o-apisteftos-tropos-pou-mia-xeimoniatiki-tha-se-xalarosei