Μία θεωρία που θέλει τον αγαπημένο κωμικό χαρακτήρα που έπλασε ο Rowan Atkinson να είναι εξωγήινος έρχεται ξανά στο προσκήνιο.


Ποιος δεν έχει αγαπήσει και δεν έχει δει κάποιο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο κωμικό χαρακτήρα Mr. Bean; Η ελληνική τηλεόραση, ακόμα και σήμερα, μας το υπενθυμίζει, προβάλλοντας αρκετά συχνά – εκεί γύρω στα Χριστούγεννα και Πάσχα – την κλασική βρετανική σειρά. Εκείνη την περίοδο, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα του 1990 με 1995, προβάλλονταν για πρώτη φορά τα νέα επεισόδια στη Βρετανία.

Ποτέ δεν βαριέσαι να βλέπεις το Mr. Bean. Ακόμα και αν έχεις δει το κάθε επεισόδιο από δεκάδες φορές, θα επιστρέφεις σε αυτό, σαν να σε έχει μαγέψει. Και όμως, γνωρίζατε ότι η σειρά αποτελείται μόλις από 15 επεισόδια; Ή για την ακρίβεια, 14 επεισόδια διάρκειας εικοσιπέντε λεπτών και ένα μεγαλύτερο finale επεισόδιο. Αυτό ήταν! Τίποτα άλλο! Και εσείς νομίζετε, όπως όλοι μας, ότι τα επεισόδια είναι περισσότερα. Σε αυτά προσθέτουμε και δύο εξίσου επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες και μία animated σειρά.

Ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός Rowan Atkinson δημιούργησε τον Mr. Bean (μαζί με τον επίσης σπουδαίο σεναριογράφο Richard Curtis), έναν χαρακτήρα που ξεπερνάει κάθε γλωσσικό σύνορο. Όλοι μπορούν να συνδεθούν μαζί του, ακόμα και αν δεν γνωρίζουν τη γλώσσα του. O Mr. Bean, ένας αδέξιος και μοναχικός άνθρωπος, μιλάει σπάνια και συχνά έρχεται αντιμέτωπος με άβολες καταστάσεις. Συνήθως, φέρνει την καταστροφή όπου πάει και σταθεί αλλά είναι αθώος και όπως όλοι στο τέλος της ημέρας ψάχνει την αγάπη και την αποδοχή. Σαν ένας χαρακτήρας που βγήκε από τον βουβό κινηματογράφο, οι κινήσεις με το σώμα του – ειδικά με τα χέρια του - είναι ξεκαρδιστικές, με εκατομμύρια fans σε όλο τον κόσμο να παραληρούν. Κλασική αξεπέραστη βρετανική τηλεόραση.

Πρόσφατα, ανασύρθηκε από τα “βάθη του ίντερνετ” μία παλιά θεωρία που θέλει τον Mr. Bean να είναι εξωγήινος! Η συζήτηση αναθερμάνθηκε ξανά, σχετικά με την προέλευση του αγαπημένου κωμικού χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για την καταγωγή και τα παιδικά χρόνια του Mr. Bean.

Δεν χρειάζεται να παρατηρήσουμε προσεκτικά μέσα στη σειρά για να ανακαλύψουμε στοιχεία που στηρίζουν αυτή τη θεωρία. Από τα opening credits βλέπουμε ξεκάθαρα τον Mr. Bean να πέφτει από τον ουρανό μέσα από μία δέσμη φωτός. Από πού έπεσε στη Γη; Από κάποιον ιπτάμενο δίσκο; Ποια είναι η αποστολή του στον πλανήτη μας; Κάποιος γράφει στο Reddit ότι τους κούρασε τόσο πολύ στον μακρινό πλανήτη που ζούσε και τον ξεφορτώθηκαν στη Γη! Στο τέλος κάποιων επεισοδίων βλέπουμε τον Mr. Bean να ρουφιέται πίσω στον ουρανό από την ίδια δέσμη φωτός.



Η προσαρμογή του στην καθημερινότητα δεν είναι εύκολη. Το βλέπεις. Μαζί με το αρκουδάκι του, τον Teddy, που πάντα έχει μαζί του, προσπαθεί να προσαρμοστεί σε συνθήκες που φαίνεται ότι είναι άγνωστες για αυτόν, όπως και η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Είναι ένας εξωγήινος που ήρθε για να μάθει πώς ζούμε; Και ποιος ώριμος άνθρωπος θα είχε για παρέα ένα λούτρινο αρκουδάκι; Χμ… Ας το αφήσουμε αυτό το κεφάλαιο.

Συνεχίζοντας με τη θεωρία, ο Mr. Bean φοράει πάντα τα ίδια ρούχα και οι κινήσεις του είναι προγραμματισμένες, από το πού αφήνεις τις κάλτσες του μέχρι πώς διπλώνει τα ρούχα του. Κάτι που δεν το λες και σπάνιο. Ίσως σαν ένας εξωγήινος δεν έχει αίσθηση της μόδας και τα ρούχα που φοράει είναι μία στολή για αυτόν; Κάποιες άλλες θεωρίες λένε ότι ο χαρακτήρας βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά μην ξεχνάμε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μυθοπλασία και έναν φανταστικό χαρακτήρα που θυμίζει μίμο και τους ήρωες του βωβού κινηματογράφου.



Άλλο ένα στοιχείο που πρόσεξαν κάποιοι για να ενισχύσουν τη θεωρία, είναι η σχέση του Mr. Bean με τον στατικό ηλεκτρισμό. Σε ένα επεισόδιο, τα μαλλιά μιας γυναίκας σηκώνονται όταν ακουμπάει μία μεταλλική σφαίρα στο εργαστήριο φυσικής, σε αντίθεση με τον Mr. Bean που «φορτίζεται» σαν μπαταρία και μπορεί να ελκύει και να κολλάνε διάφορα αντικείμενα πάνω του. Όπως φαντάζεστε, καταστροφή.

Πάντως, στο επεισόδιο «Double Trouble” της σειράς κινουμένων σχεδίων, δείχνει έναν κλώνο του Mr. Bean – μέχρι και το ίδιο αυτοκίνητο οδηγεί - να επισκέπτεται στη Γη και να έρχεται σε επαφή με τον ήρωας μας.

Σε κάθε περίπτωση, αν είναι εξωγήινος ή απλά ένας άνθρωπος με τα δικά του χούγια, ο χαρακτήρας που έπλασε ο Rowan Atkinson κατέχει κορυφαία θέση ανάμεσα στους πιο αγαπημένους και διαχρονικούς ήρωες της τηλεόρασης και μία θέση στην καρδιά των τηλεθεατών.