Ο τρόμος επέστρεψε στις αίθουσες στην Ελλάδα! Το 2024 είναι γεμάτο από κινηματογραφικές ανατριχίλες και ταινίες για να μην κλείσετε μάτι.


Κάποιοι λένε ότι οι ταινίες τρόμου δεν έχουν πέραση στην Ελλάδα. Εμείς πιστεύουμε το αντίθετο. Οι καλές ταινίες τρόμου προσελκύουν πολύ κόσμο στην Ελλάδα, με γεμάτες αίθουσες και θετικά – ή φοβιστικά - vibes στην ατμόσφαιρα. Οι φίλοι του κινηματογραφικού τρόμου ξέρουν να συνεννοούνται μεταξύ τους και το word of mouth για μία καλή ταινία αρκεί για να φέρει κόσμο στις αίθουσες.

Δεν ξέρουμε αν βρισκόμαστε στη «χρυσή εποχή» των ταινιών τρόμου, από ποσότητα πάμε καλά και πολλές από αυτές τις ταινίες βρίσκονται στην κορυφή του παγκόσμιου box office.

Ποιες ταινίες τρόμου βλέπουμε αυτό το διάστημα στις ελληνικές αίθουσες και ποιες περιμένουμε να έρθουν τις επόμενες μέρες;

Άσπιλη

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ταινίες με πρωταγωνίστριες μοναχές. Υπάρχει ακόμα και σχετικό κινηματογραφικό υποείδος, το nunspoilation, που ευδοκίμησε τη δεκαετία του ’70 στους πιο ανεξάρτητους κύκλους και μας δείχνει μοναχές σε άβολες καταστάσεις και… στάσεις σε μοναστήρια. Λίγο σεξ, λίγο τρόμος, οι πειρασμοί και η θρησκευτική καταπίεση, κάπως έτσι γεννήθηκε αυτό το «αραχνιασμένο» υποείδος. Στην «Άσπιλη» («Immaculate»), με σαφέστατα μεγαλύτερο budget από τις ταινίες του ’70, ακολουθούμε τη νεαρή καλόγρια Σεσίλια (Sydney Sweeney) που δέχεται μία θέση σε ένα ιστορικό μοναστήρι στην πανέμορφη ιταλική ύπαιθρο, μόνο που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται παράξενα και τρομακτικά με το πέρασμα των ημερών. Προβάλλεται ήδη στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα με επιτυχία.

Στενές Επαφές με τον Διάβολο

Για να δούμε αν το μεγάλο hype που έχει χτιστεί γύρω από αυτό το found-footage φιλμ τρόμου αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Βρισκόμαστε στο 1977, ανήμερα του Halloween στις ΗΠΑ, όταν διάφορα ανατριχιαστικά γεγονότα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης ενός νυχτερινού talk-show. Ο παρουσιαστής του show έχει τη φαεινή ιδέα να ζητήσει από μία νεαρή κοπέλα, θύμα μίας σατανικής αίρεσης, να καλέσει live το πνεύμα του δαίμονα που επικαλείται ότι την έχει κυριεύσει. Τι μπορεί να πάει λάθος; Υπάρχουν δαιμονικές οντότητες ή όλα είναι ένα ψέμα; Στην Ελλάδα κυκλοφορεί στις 11 Απριλίου.

Baghead: Η Μάγισσα των Νεκρών

«Καθώς πρέπει» ταινία τρόμου που παρά τα κάποια σεναριακά της κλισέ, βλέπεται πολύ ευχάριστα. Η Άιρις (Freya Allan) ταξιδεύει στο Βερολίνο για να αναγνωρίσει το σώμα του αποθανόντα πατέρα της και μαθαίνει ότι έχει κληρονομήσει και μία ερειπωμένη παμπ αιώνων. Μία νέα ζωή ξεκινάει για την ίδια, μόνο που ανακαλύπτει γρήγορα μία σκοτεινή γυναικεία οντότητα που κατοικεί στο υπόγειο της παμπ και μπορεί να αλλάξει μορφές και να σε βοηθήσει να επικοινωνήσεις με τους χαμένους σου συγγενείς. Πάντα με ένα τίμημα, πολλές φορές βαρύ. Προβάλλεται τώρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα.


Ο Πρώτος Οιωνός

Χρειαζόμασταν άλλη μία ταινία μέσα από το κλασικό franchise θρησκευτικού τρόμου «Η Προφητεία» (“The Omen»); Αξεπέραστες οι τρεις πρώτες ταινίες από τη δεκαετία του ’70 και αρχές του ’80, με τον μικρό Damian ακόμα να μας στοιχειώνει. Ακολούθησαν δύο κακές συνέχειες το 1991 και το 2006 και τώρα «Ο Πρώτος Οιωνός», ένα prequel της πρώτης ταινίας του 1976. Μία Αμερικανίδα δόκιμη μοναχή φτάνει στη Ρώμη του 1971 για να αφοσιωθεί στην Εκκλησία. Δε θα αργήσει να δει το ίδιο το σκοτάδι και τον τρόμο με τα μάτια της και θα μπλεχτεί σε μία συνωμοσία που έχει απώτερο σκοπό τη γέννηση του ενσαρκωμένου κακού. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί στις 4 Απριλίου.

Κλείδωσες; Οι Άγνωστοι

Είναι ο τρίτος τίτλος της σειράς slasher / home-invasion ταινιών τρόμου «The Strangers», αλλά καταλογίζεται σαν ένα ξεχωριστό φιλμ, με μικρή σύνδεση με τα προηγούμενα, μόνο στην κεντρική ιδέα. Μία νέα αιματηρή αρχή, λοιπόν, για τους «Αγνώστους»! Ένα νεαρό ζευγάρι κάνει ένα road trip στα πανέμορφα βορειοδυτικά των ΗΠΑ, μέχρι που, κλασικά, το αυτοκίνητο τους χαλάει. Αναγκάζονται να βγάλουν τη βραδιά τους σε ένα απομονωμένο Airbnb, μέχρι που δέχονται απρόσκλητη επίσκεψη από τρεις μασκοφόρους αγνώστους. Κλείδωσαν την πόρτα; Στην Ελλάδα κυκλοφορεί τον Μάιο.

Exhuma

Το “Exhuma” αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του κορεάτικου κινηματογράφου των τελευταίων ετών, με εξαιρετικές επιδόσεις και στο box office άλλων χωρών, π.χ. στις ΗΠΑ. Κάτι αρκετά σημαντικό αν αναλογιστείς ότι είναι μία ταινία τρόμου με έντονα supernatural στοιχεία. Δε γνωρίζουμε πότε θα έρθει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Ας ελπίσουμε να έρθει στην ώρα του. Με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Choi Min-sik του «Oldboy» και «I Saw the Devil” - και σκηνοθέτη τον Jang Jae-hyun (ψάξτε τη φιλμογραφία του που κινείται στις ταινίες τρόμου και μυστηρίου) - στο «Exhuma” τον βλέπουμε στο ρόλο ενός master του feng-shui που με τη βοήθεια ενός εργολάβου κηδειών, ενός σαμάνου και της προστατευόμενής του, να έχουν αποστολή να εντοπίσουν έναν «ανήσυχο» τάφο και να ηρεμήσουν το πνεύμα που κατοικεί εκεί. Μόνο έτσι θα λυθεί μία κατάρα που ταλαιπωρεί ένα νεογέννητο μωρό. Φαντάζει συναρπαστικό!