Τι κάνει τις true crime τηλεοπτικές σειρές με κατά συρροή δολοφόνους τόσο επιτυχημένες;


Το true crime είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο επιτυχημένα τηλεοπτικά genres, με εκατομμύρια fans σε όλο τον κόσμο. Κάποιες σειρές είναι βασισμένες σε αληθινές ιστορίες και άλλες έχουν «γεννηθεί» μέσα από την πένα και φαντασία του σεναριογράφου, τι μας έλκει άραγε σε αυτές τις νοσηρές ιστορίες;  

Κάποιες εμβαθύνουν στον ψυχισμό των δολοφόνων, άλλες ρίχνουν βάρος στις προσπάθειες της αστυνομίας να ανακαλύψουν τον δολοφόνο, άλλες ασχολούνται με τις δίκες τους, λιγότερες, δυστυχώς, με τα ίδια τα θύματα.

Ανάμεσα σε δεκάδες άλλες σειρές, χωρίς να μπούμε καν στο κομμάτι των ντοκιμαντέρ, επιλέξαμε και σας προτείνουμε έξι από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων χρόνων.

Mindhunter

Ο λαός απαιτεί νέα – τρίτη - σεζόν του “Mindhunter”, που ασυζητητί είναι μία από τις καλύτερες σειρές στην ιστορία του Netflix. Μας άφησε με την… όρεξη στη μέση. Είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της συγκρότησης της πρώτης «Μονάδας Συμπεριφορικών Επιστημών» του FBI στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, μία πρωτοπόρα για την εποχή της μονάδα που ερευνά τον ψυχισμό ανθρώπων που διέπραξαν σοκαριστικά εγκλήματα.

Δύο πράκτορες του FBI, οι Holden (Jonathan Groff) και Bill (Holt McCallany), υπεύθυνοι για τη νέα αυτή μονάδα (οι ανώτεροι τους πιστεύουν ότι είναι χάσιμο χρόνου), επισκέπτονται σωφρονιστικά ιδρύματα και παίρνουν συνεντεύξεις από διαβόητους serial killers (από μπροστά μας περνάνε οι Ed Kemper, David Berkowitz, Wayne Williams, William Pierce Jr., Jerry Brudos, μαζί με τον θρυλικό Charles Manson που δεν σκότωσε κανέναν αλλά οδήγησε πολλούς νεαρούς ακόλουθούς του σε φόνους). Ίσως αυτό αποδειχθεί το κλειδί για να μπουν οι πράκτορες πιο βαθιά στο διαταραγμένο μυαλό των δολοφόνων και να καταλάβουν πως σκέφτονται και πράττουν. Μην ξεχνάμε ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’70, η τεχνολογία δεν ήταν τόσο εξελιγμένη όπως σήμερα για τη διαλεύκανση εγκλημάτων (DNA, συνεργασία ανάμεσα στις διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ, περισσότερες κάμερες, εντοπισμός τηλεφωνικών συνομιλιών κ.α.).

True Detective

Αλλοπρόσαλλη σειρά ανθολογίας του HBO, με κάθε μία από τις τέσσερις σεζόν να παρουσιάζει μία ξεχωριστή crime ιστορία και διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Η πρώτη σεζόν ήταν και η καλύτερη, οι υπόλοιπες ίσα που άγγιξαν τη βάση. Μένουμε στην αξεπέραστη πρώτη σεζόν του 2014 και βρίσκουμε τους αστυνομικούς επιθεωρητές Rust (Matthew McConaughey) και Marty (Woody Harrelson) να ερευνούν ειδεχθείς φόνους στην απειλητική και υγρή εξοχή της Λουιζιάνα των 90s και όλα φαίνεται να οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Ναι, παίζει και η απίστευτη Alexandra Daddario!

 

Dexter

Έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια που η σειρά «Dexter» ολοκληρώθηκε με τον 8ο κύκλο της και δικαίως κατέχει μία κορυφαία θέση στο «Πάνθεον» των καλύτερων τηλεοπτικών σειρών όλων των εποχών. 8 σεζόν ήταν αυτές, από το 2006 μέχρι και το 2013, κάπου στο τέλος «ξεχείλωσε» αλλά του το συγχωρούμε. Στο «Dexter» ακολουθούμε τον Dexter Morgan (ο Michael C. Hall στον πιο χαρακτηριστικό ρόλο της καριέρας του), αναλυτή διασποράς αίματος της αστυνομίας του Μαϊάμι, ένας ήρεμος και αγαπητός τύπος που το πρωί εξιχνιάζει εγκλήματα και το βράδυ – κάτω από τη μύτη των συναδέλφων του - μετατρέπεται ο ίδιος σε serial killer, μόνο που τα «θηράματα» είναι δολοφόνοι και εγκληματίες που ξεφεύγουν της δικαιοσύνης. Τι τον οδήγησε σε αυτές τις πράξεις;

 

Hannibal

Ο Mads Mikkelsen είναι ο πιο σαγηνευτικός κατά συρροή δολοφόνος και κανίβαλος της τηλεόρασης. Μας άφησε κάπως νηστικούς, με τη σειρά να ολοκληρώνεται με την τρίτη της σεζόν το 2015. Ίσως καλύτερα έτσι, να τελειώνεις όταν βρίσκεσαι στο ζενίθ. Ο Mads Mikkelsen παίζει τον Dr. Hannibal Lecter και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μπορεί στα ίσα να συγκριθεί με τον άλλο Dr. Hannibal Lecter, τον σπουδαίο Anthony Hopkins στη «Σιωπή των Αμνών». Βασισμένη στα βιβλία του Αμερικανού συγγραφέα Thomas Harris, στη σειρά ακολουθούμε τον ψυχίατρο και καλοφαγά Dr. Hannibal Lecter που συνεργάζεται με το FBI και βοηθάει τον χαρισματικό αστυνομικό επιθεωρητή και αναλυτή με ειδίκευση στους κατά συρροή δολοφόνους, Will Graham (Hugh Dancy), στην εξιχνίαση κάποιων αποτρόπαιων δολοφονιών γυναικών. Πού να ήξερε ο Will ότι και ο ίδιος ο Hannibal είναι δολοφόνος, εκτός από master chef;



Monster: The Jeffrey Dahmer Story

Τέρας, μόνο έτσι θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις τον Αμερικανό serial killer Jeffrey Dahmer που έδρασε στο Milwaukee των ΗΠΑ. Από το 1978 μέχρι το 1991 δολοφόνησε με φρικτό τρόπο 17 άτυχους νέους άνδρες, στην πλειοψηφία τους Αφροαμερικανοί. Με πρόσχημα να περάσουν καλά ένα βράδυ στο σπίτι του, πότιζε τα θύματα με αλκοόλ και ηρεμιστικά και στη συνέχεια τα στραγγάλιζε και διαμέλιζε . Η αποκάλυψη της δράσης του και τα ευρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του, ήταν ένα μεγάλο σοκ για την πολιτεία και για όλο τον κόσμο. Ο ηθοποιός Evan Peters - γνωστός μέσα από το «American Horror Story» - έχει μπει βαθιά στο πετσί του ρόλου σαν Jeffrey Dahmer, σε μία ανατριχιαστική σειρά του Netflix που ακολουθεί τη ζωή και δράση του περιβόητου serial killer.



Criminal Minds

Η κλασική και πολυβραβευμένη αστυνομική σειρά “Criminal Minds» του CBS, μας κράτησε καλή τηλεοπτική συντροφιά για σχεδόν δύο δεκαετίες και 15 ολόκληρες σεζόν. Επέστρεψε το 2022 με την 16η σεζόν, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Paramount+. Φαίνεται πως δεν έχει σκοπό να μας αφήσει «πεινασμένους» από νέες ιστορίες τα επόμενα πολλά χρόνια. Στο «Criminal Minds», μία επίλεκτη ομάδα του FBI, που απαρτίζεται από αναλυτές των προφίλ εγκληματιών, έρχεται αντιμέτωπη με ανεξιχνίαστες υποθέσεις και κατά συρροή δολοφόνους που θα κάνουν τα πάντα για να ξεφύγουν. Κάθε επεισόδιο και μία νέα ιστορία, που τρέχει παράλληλα με μία μεγαλύτερη κεντρική.