Από τον Ταρζάν μέχρι το Kung Fu Panda!


Το animation έχει τη δυνατότητα να μας προσφέρει δράση πολύ πιο εξωφρενική, φαντασμαγορική και συναρπαστική από το live-action, και οι μάγοι των κινουμένων σχεδίων στις τέσσερεις γωνιές της Γης εκμεταλλεύονται τις ικανότητες του μέσου στο έπακρο, εδώ και δεκαετίες! Με το franchise του «Kung Fu Panda» να επιστρέφει δριμύτερο στους κινηματογράφους την ερχόμενη Πέμπτη λοιπόν, ρίχνουμε μια ματιά στην πλούσια ιστορία του είδους -και είτε μιλάμε για εκρηκτικά anime, είτε για παραδοσιακά υπερηρωικά κλωτσομπουνίδια και new-age CGI υπερθεάματα, ορίστε μερικές από τις εντυπωσιακότερες animated ταινίες δράσης όλων των εποχών!

Rise of the Guardians (2012)

H Dreamworks είχε πάντα το πάνω χέρι όσον αφορά την animated δράση, και το «Rise of the Guardians» δεν αποτελεί εξαίρεση! Το επικό υπερηρωικό παραμύθι του Peter Ramsay έχει μεν πολύ συγκινητική ιστορία, αλλά το πιο αξιομνημόνευτο χαρακτηριστικό του είναι η δράση, με τους cool πρωταγωνιστές να μπλέκονται σε μάχες τόσο συναρπαστικές που σε κάνουν να δακρύζεις!

Tarzan (1999)

Ίσως η πιο εντυπωσιακή ταινία δράσης στην εκατονταετή φιλμογραφία της Disney, το «Tarzan» του 1999 ήρθε την κατάλληλη στιγμή: Όταν το παραδοσιακό animation βρισκόταν στο απόγειό του, και το CGI είχε μόλις γίνει αρκετά καλό για να το πλαισιώσει οργανικά. Επικά περιβάλλοντα, εντυπωσιακές κινήσεις της κάμερας, ασυμβίβαστα ενήλικη αισθητική και επική ατμόσφαιρα συνηγορούν για να μας προσφέρουν μία από τις πιο συναρπαστικές ντισνεϊκές εμπειρίες, και ας μην είναι το σενάριο ιδιαιτέρως αξιομνημόνευτο.

Spider-Man: Into The Spider-Verse (2018)

Και τι δεν έχει ειπωθεί για το «Spider-Man: Into the Spider-Verse»: Η δεύτερη ταινία της λίστας μας που φέρει την υπογραφή του Peter Ramsey, το «Spider-Verse» έφερε τα πάνω κάτω στη βιομηχανία του animation με την εκθαμβωτική αισθητική του -και μας προσφέρε μερικές από τις πιο αντισυμβατικές, αλλά και πιο αξέχαστες σκηνές δράσης όλων των εποχών.

Akira (1988)

Αφήνοντας ιστορία ως το πιο οπτικά θεσπέσιο animation όλων των εποχών, το «Akira» του 1988 μετέφερε το επικό manga του Katsuhiro Otomo στη μεγάλη οθόνη με ιδιαίτερα αφαιρετικό τρόπο -γεγονός που ίσως ξενίσει το σύγχρονο κινηματογραφικό κοινό. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, πως ο cyberpank κοσμος της ταινίας είναι σκέτο θαύμα -και οι εκκωφαντικές εκρήξεις, τα κυνηγητά, τα πιστολίδια και οι καταστροφές που πλυμμηρίζουν την οθόνη κάνουν τις σημερινές ταινίες δράσης να μοιάζουν ερασιτεχνικες.

Princess Mononoke (1997)

Μπορεί ο Hayao Miyazaki να μη φημίζεται για τις ξέφρενες σκηνές δράσης του (η φιλμογραφία του αποτελείται κυρίως από χαλαρωτικές, ζεν εμπειρίες), αλλά το «Princess Mononoke» του 1997 πάει κόντρα στα προγνωστικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Με διαφορά η πιο έντονη (και πιο βίαιη) ταινία του δημιουργού της, το «Mononoke» μας χάρισε μερικές από τις πιο intense σκηνές της καριέρας του Miyazaki, καθώς και μία nail-biting ιστορία γεμάτη πάθος, πόνο, και αστείρευτη μαγεία.

The Incredibles (2004)

O Brad Bird είναι μάστορας της κινηματογραφικής δράσης, τόσο στο animation (βλέπε «Iron Giant»), όσο και στο live-action (βλέπε «Ghost Protocol»). Αλλά το αποκορύφωμα της καριέρας του είναι και θα παραμείνει το «The Incredibles» του 2004, όπου ο αθεόφοβος δημιουργός κατέρριψε τα όρια του τι ήταν δυνατό με την τεχνολογία της εποχής, για να μας προσφέρει την πιο συναρπαστική υπερηρωική ταινία που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. 

Kung Fu Panda (2008)

Ο θρύλος του Kung Fu Panda ξεχειλίζει από πολυεπίπεδες θεματικές, ανθρωπιά και χιούμορ -το καλύτερο όμως στοιχείο της ιστορίας του Po είναι τα εκθαμβωτικά visuals, τα οποία ήταν πραγματικά επαναστατικά για την εποχή τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι σκηνοθέτες John Stevenson και Mark Osborne μας προσέφεραν μερικές από τις πιο επικές μάχες πολεμικών τεχνών που έχουμε δει ποτέ, με αποκορύφωμα φυσικά την απόδραση του Tai Lung από την φυλακή υψίστης ασφαλείας.