H λίστα που χρειάζεσαι για βραδιές γεμάτες ποπ κορν, όσο μετράς αντίστροφα για τις 4 Μαρτίου.


Ξέρουμε πολύ καλά πως νιώθεις μετά από ένα τριήμερο γεμάτο πάρτι: οff. Ποιος διαβάζει τώρα; Κι έχει και αυτό το μουντό καιρό που πραγματικά δε βοηθάει στη ψυχολογία.

Όμως, εμείς είμαστε εδώ για να μη σε αφήσουμε να πέσεις. Οκ, το διάβασμά σου θα το ρίξεις, αλλά ξέρεις με τι μπορείς να επιβραβρεύσεις τον εαυτό σου; Με τέλειες ταινίες. Υπάρχει καλύτερη περίοδος από αυτή για να το ρίξεις σε movie marathons; Όχι, δεν υπάρχει. Στο λέμε εμείς! Τα Όσκαρ πλησιάζουν (4 Μαρτίου), η συννεφιά καλά κρατεί, το σπίτι θέλει... παρέα, και εσύ άραγμα.

Φτιάξε ποπ κορν, λοιπόν, και διάλεξε ποιες Οσκαρικες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας θα παίξουν στην τηλεόρασή σου, ανάλογα με τα γούστα και τη φάση σου:

Aν είσαι της μουσικής

Εσύ, λοιπόν, που είσαι λάτρης της μουσικής, επιβάλλεται να δεις, πριν απ' όλα, το Whiplash. Πρόκειται για την ταινία που το 2015 έφερε το Όσκαρ Β' ανδρικού στον J. K. Simons, ενώ έφυγε και με δύο ακόμα χρυσά αγαλματίδια για το μοντάζ και τη μίξη ήχου.  Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα ντραμίστα και έναν αυστηρό καθηγητή (υπάρχουν και στις ταινίες). Θα τη δεις στη Nova, όποτε εσύ θέλεις μέσα από την υπηρεσία Nova On Demand που παρέχεται δωρεάν σε συνδρομητές! Προειδοποίηση: σε ένα σημείο παίζει να νιώσεις τα χέρια σου να πονάνε!
 

whiplash.jpg 


Επίσης δε γίνεται να μην αναφέρουμε και το La La Land που πολυσηζητήθηκε πέρυσι και μπορείς να δεις επίσης στη Nova. Είναι ένα σύγχρονο μιούζικαλ με ένα όμορφο love story, που έκανε και τους πιο κυνικούς να λυγίσουν. Τέλος, ξέρουμε ότι είπαμε για την τελευταία δεκατία μόνο, αλλά ξέρεις κάτι; Δε γίνεται να μη σου προτείνουμε να δεις την Αmelie που είχε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ και μας έκανε να μάθουμε τον Yann Tiersen!

Αν είσαι της φαντασίας

Nαι, οκ, εννοείται ότι έχεις "κολλήσει" να δεις στο σαλόνι σου το Shape of Water, αλλά πρέπει να περιμένεις λίγο. Θα έρθει στη Nova αποκλειστικά σε α' τηλεοπτική προβολή και σύντομα (όπως και άλλες φετινές ταινίες που κονταροχτυπιούνται για Όσκαρ). Μέχρι τότε, όμως, υπάρχουν κι άλλες ταινίες στο πεδίο "Fantasy" που μπορείς να απολαύσεις. Η αρχή ας γίνει με το Arrival, το οποίο είχε πέρυσι 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, και κέρδισε το αγαλματίδιο στην κατηγορία Best Sound Editing. Είναι μια ταινία για εξωγήινους, όχι όμως σαν τις άλλες...
 

human.jpg
 

Επίσης, το Gravity είναι μια από τις ταινίες τέτοιου είδους που έχουν συζητηθεί τα τελευταία χρόνια. George Clooney και Sandra Βullock μας ταξιδεύουν πάνω από τη γη και μας κάνουν να αγωνιούμε, μα περισσότερο να θαυμάζουμε τα πλάνα! Για την ιστορία, το Gravity έχει κερδίσει το Όσκαρ σκηνοθεσίας και άλλα έξι αγαλματίδια σε τεχνικές κατηγορίες το 2014.

Mια άλλη τέλεια επιλογή για εσένα που έχεις... φανταστικά γούστα, είναι το Ex Machina που το 2016 πήρε Όσκαρ για οπτικά εφέ. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι στο επίκεντρο αυτού του φιλμ που έχει και στοιχεία θρίλερ και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σε κάνει να κολλήσεις στην οθόνη της Nova, όπου παίζεται και φυσικά μπορείς να το απολαύσεις όποτε θες εσύ με την υπηρεσία Nova on Demand (ναι μόλις έχεις τελειώσει εκείνη τη ρημάδα την εργασία).

Τέλος, επειδή ήδη έχουμε επεκταθεί πολύ, περιοριζόμαστε να σου προτείνουμε το The Martian που είχε 7 υποψηφιότητες και το Avatar που κατάφερε να πάρει 3 Όσκαρ - σε τεχνικές κατηγορίες- το 2010.

Drama queen

lion.jpg

 

Αν είσαι του drama, ή τέλοσπάντων σου αρέσουν οι πιο κοινωνικές ταινίες, σίγουρα θα πρέπει να δεις το Theory of Everything που διηγείται την ιστορία ζωής του Stephen Hawking που είχε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ - και τελικά "κέρδισε" ένα χρυσό, για την ερμηνεία του Eddie Radmayne.

Φυσικά, το Lion δε μπορεί να λείπει από αυτή τη λίστα. Είχε 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ στην περσινή διοργάνωση, και είναι βασισμένο στο βιβλίο A Long Way Home του Saroo Brierley και μας λέει την ιστορία του. Μετά  από 25 χρόνια μακριά από την οικογένεια του, ξεκινά την αναζήτηση... Τη συνέχεια δε στη λέμε, θα την δεις στη Nova.

Τέλος, σημείωσε και το Immitation Game που αφορά τη ζωή του Βρετανού μαθηματικού που έσπασε τον Κωδικό Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας. Η ταινία  πήρε 8 υποψηφιότητες και 1 αγαλματίδιο στην κατηγορία διασκευασμένου σεναρίου.

Αν φοβάσαι μη σε πιάσουν αδιάβαστο

Για το τέλος, αν θέλεις απλά να δεις ταινίες που θα σε βάλουν στο κλίμα της φετινής διοργάνωσης, 3 είναι τα πράγματα που πρέπει να ξέρεις:

#1. Το Shape of Water έχει σαρώσει τις υποψηφιότητες, καθώς μετράει συνολικά 13. 

shape.jpg
 

#2. Ο Daniel Day-Lewis είναι στη διοργάνωση με την τελευταία του ταινία ever, το Phantom Thread. Έχει πει ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση, οπότε αν μη τι άλλο θα συζητηθεί πολύ στην 90η τελετή. Αν θες να... ζεσταθείς βλέποντας μια κορυφαία ερμηνεία του, δες το Lincoln το οποίο είχε 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ και τελικά έφερε του έφερε το βραβείο Α' Ανδρικού. Επίσης είναι σε σκηνοθεσία Spielberg - άλλος ένας πρωταγωνιστής στη φετινή διοργάνωση, καθώς το Post είναι υποψήφιο στην κατηγορία καλύτερης ταινίας. Βέβαια, εκεί βρίσκεται και το Shape of Water αλλά και το Τhree Billboards Outside Ebbing, Μissouri, ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε σε α' προβολή στη Nova σύντομα, και ανεβάζουν τον πήχη ψηλά...

#3. Meryl Streep. Eίναι η σταρ των Όσκαρ θέλοντας και μη, αφού έχει σπάσει ρεκόρ υποψηφιοτήτων. 21 φορές έχει προταθεί για Όσκαρ, και έχει κρατήσει μόλις 3 το χρυσό αγαλματίδιο! Το The Iron Lady ήταν αυτό που την ανέβασε τελευταία φορά στη σκηνή ως νικήτρια. Για να δούμε φέτος...