Οκτώ υπέροχα επεισόδια, που μας γυρνάνε πίσω στη μοναδική δεκαετία του ’80


Τις τελευταίες βδομάδες όλοι μιλάνε για τη νέα sci-fi σειρά μυστηρίου ‘Stranger Things’ του δικτύου Netflix και όχι αδίκως. Αν και το καλοκαίρι με τέτοια ζέστη δεν ενδείκνυται για binge watching αλλά για καμιά βουτιά στην παραλία, δεν αποφύγαμε να παρακολουθήσουμε την πρώτη σεζόν του ‘Stranger Things’ σχεδόν μονορούφι. Και ευτυχώς μαθαίνουμε ότι τα ‘Stranger Things’ θα έχουν και συνέχεια με νέα σεζόν…

Οκτώ υπέροχα επεισόδια, που μας γυρνάνε πίσω στη μοναδική δεκαετία του ’80 (για τους σωστούς και λάθος λόγους, εδώ για τους σωστούς φυσικά χωρίς να είμαστε δεμένοι στη νοσταλγία), υπέροχο casting πάνω από όλα με αποκάλυψη την 12χρονη Millie Bobby Brown στο ρόλο της Eleven (εδώ θα δεις ‘κανονικά παιδιά’ στους ρόλους και όχι teen models που μόλις βγήκαν από κάποιο πρακτορείο) και μία ιστορία που ‘δεν κάνει καθόλου κοιλιά’. Η κληρονομιά του Σπίλμπεργκ, των The Goonies και του E.T., των Dungeons & Dragons, οι βόλτες με τα BMX για περιπέτεια στο άγνωστο (άσχετα αν ήταν δύο βήματα μακριά από το σπίτι σου), οι μικρές αχαρτογράφητες πόλεις των Μεσοδυτικών ΗΠΑ και τα μυστικά που κρύβουν καλά φυλαγμένα μέσα τους, οι δυνατές φιλίες πριν το ίντερνετ, όλα αυτά συνθέτουν τον κόσμο των ‘Stranger Things’
 

strange2.jpg

 

strange3.jpg


Δεν θα πούμε περισσότερα για την πλοκή της σειράς, αφήνουμε να την ανακαλύψετε μόνοι σας. Κάθε όμως επεισόδιο των ‘Stranger Things’ μας παραπέμπει γλυκά σε σειρές και ταινίες του παρελθόντος (χωρίς να κλέβει) και έτσι διαλέξαμε 8 προτάσεις σειρών και ταινιών και για κάθε ένα από τα 8 επεισόδια της σειράς του Netflix. Κάποιες από αυτές έτοιμες να τις ξεθάψετε πάλι από το μπαούλο του χρόνου…
 

The Goonies (1985)
Η περιπέτεια όλων των περιπετειών παραμένει φρέσκια μέχρι και σήμερα, τριάντα χρόνια από τη μέρα κυκλοφορίας της. Ευτυχώς, οι φήμες για sequel φαίνεται να παραμένουν φήμες, δεν νομίζω να θέλαμε κάτι τέτοιο (πικρή η εμπειρία από τα περισσότερα σύγχρονα sequels). Ήταν η εποχή που ο 14χρονος τότε Corey Feldman έλαμπε σαν teen star, πριν τον πάρει η κάτω βόλτα και αρχίσει να περιφέρεται στην Neverland του Michael Jackson. Με τραγούδια της Cindy Lauper στο προσκήνιο, μία  παρέα πιτσιρικάδων ξεκινάνε με τα ποδήλατά τους για το ταξίδι αναζήτησης θησαυρού και τη σωτηρία της γειτονιάς τους πριν κατεδαφιστεί και στη θέση της πάρει ένα νέο country club.

{youtube}hJ2j4oWdQtU{/youtube}

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
Εντάξει, παιδί των 80’s χωρίς τον Steven Spielberg δεν πας πουθενά, άσχετα αν τα τελευταία πολλά χρόνια ο μεγάλος σκηνοθέτης-παραγωγός ψάχνει ξανά τα βήματά του (δεν λες και ότι καλύτερο το πρόσφατο ‘The BFG’). Ταινίες για εξωγήινους υπήρξαν και υπάρχουν πολλές (μην ξεχνάμε τις ‘Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου’ του 1977, άλλη μία τεράστια ταινία του Spielberg), το ‘E.T. the Extra-Terrestrial’ όμως θα παραμείνει στην καρδιά όλων των παιδιών! Η ταινία αφηγείται την ιστορία του 10χρονου Elliott και τη φιλία του με τον E.T., ένα παράξενο εξωγήινο πλάσμα που πρέπει να επιστρέψει πίσω στον πλανήτη του. Μοναδικές σκηνές ανθολογίες όπως αυτή με τον E.T. να κρύβεται στο καλαθάκι του ποδηλάτου του Elliott και πολλές άλλες. Είχε κυκλοφορήσει τότε και ένα ομώνυμο video game για Atari, με δική του ιδιαίτερη ιστορία αν ψάξετε και χιλιάδες κόπιες θαμμένες σε μία χωματερή του New Mexico…

{youtube}taMnCjzKgd8{/youtube}

So Weird (1999-2001)
Το Disney Channel μέσα σε όλα τα καλά, και μόνο καλά βρίσκουμε, έχει και παράδοση με σειρές μυστηρίου για παιδιά. Μία από αυτές τις σειρές είναι η ‘So Weird’ που κράτησε για τρεις σεζόν (65 επεισόδια) στα τέλη των 90’s και πολλοί τη χαρακτηρίζουν σαν ‘X-FILES για παιδιά’. Και όχι αδίκως μιας και η σειρά είναι πραγματικά απολαυστική και έχει αυτόν τον σκοτεινό τόνο που την κάνουν να διαφέρει από τις συνηθισμένες kids σειρές (το ότι ήταν και γυρισμένη στο επιβλητικό Βανκούβερ, δίνει έξτρα πόντους ατμόσφαιρας). Στην ‘So Weird’ ακολουθούμε τη νεαρή Φιόνα Φίλιπς που ακολουθεί σε περιοδεία την ροκ σταρ μαμά της και στο δρόμο συναντάει paranormal φαινόμενα και αστικούς μύθους.

{youtube}P8frXzn2pDc{/youtube}

The X-Files (1993-2002)
Από τις υπεραγαπημένες σειρές της γενιάς των 90’s, αν και η επίδρασή της μπορούμε να πούμε είναι διαχρονική (όπως και το opening κομμάτι τίτλων). Ακόμα με θυμάμαι στα mid 90’s να περιμένω κάθε νέο επεισόδιο στον ΑΝΤ1 και STAR για να δω τις περιπέτειες των ειδικών – τα ετερώνυμα έλκονται - πρακτόρων Φοξ Μόλντερ και Ντέινα Σκάλι να προσπαθούν να διαλευκάνουν παραφυσικές υποθέσεις και αστικούς μύθους. Και αν έχανα κάποιο επεισόδιο (ο προγραμματισμός ήταν πολλές φορές ότι να’ναι, αν θυμάμαι καλά μία φορά δεν είδαμε καν φινάλε σεζόν…), το επόμενο διάστημα χτύπαγα το τοπικό DVD club ή στα πέριξ της Πανεπιστημίου για κάποιο box set. Το X-Files επέστρεψε φέτος με νέα σεζόν (η 10η) και 6 νέα επεισόδια, δεν μπορώ να πω ότι τρελαθήκαμε.

{youtube}rbBX6aEzEz8{/youtube}

Eerie, Indiana (1991-1992)
Από αυτές τις under the radar σειρές που δεν είδαμε την εποχή που παίζονταν (πως θα τις βλέπαμε άλλωστε;) αλλά αρκετά αργότερα. Αυτό δεν μας εμπόδισε να απολαύσουμε λίγη ακόμα 90’s αύρα, χιούμορ και μυστήριο. 19 επεισόδια όλα και όλα, με την ιστορία να περιστρέφεται γύρω από το νεαρό Μάρσαλ Τέλερ που μετακομίζει με την οικογένειά του στη μικρή πόλη Eerie της Ιντιάνα και τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί φυσιολογικά εκεί πέρα, μάλλον το αντίθετο. Με τη βοήθεια του νέου του φίλου (Σάιμον) προσπαθούν να λύσουν τα μυστήρια της πόλης, έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με τον Έλβις και τον Bigfoot (μεταξύ άλλων). Ακολούθησε μία spin off σειρά για το Fox Kids το 1998.

{youtube}ciwcBk3hgsU{/youtube}

Are You Afraid of the Dark? (1990-2000)
Υπέροχη teen fantasy horror σειρά από τον Καναδά των early 90’s, με μεγάλη επιτυχία μέσα από το δίκτυο της Nickelodeon. Δεν την ξέρετε; Για αυτό είμαστε εδώ! Το ‘Are You Afraid of the Dark?’ είναι μία ανθολογία διαφορετικών ιστοριών μυστηρίου. Μία παρέα φίλων με το όνομα ‘The Midnight Society’ μαζεύεται κάθε βδομάδα σε μία μυστική τοποθεσία στο δάσος και γύρω από τη φωτιά λένε ιστορίες τρόμου και μυστηρίου. Ποιος δεν θα ήθελε να ήταν μέσα σε μια τέτοια παρέα; Όλα τα καλά του κόσμου περνάνε μέσα από τα 91 επεισόδια της σειράς, βρικόλακες, εξωγήινοι, φαντάσματα, στοιχειωμένα σπίτια, μάγισσες και λυκάνθρωποι, ιστορίες του παραφυσικού, ότι δηλαδή χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά!

{youtube}0KeK8MZInnI{/youtube}

Round The Twist (1989-2001)
Ο Τόνυ Τουίστ μαζί με τα τρία του παιδιά (Πητ, Λίντα, Μπρόνσον) μετακομίζουν σε ένα στοιχειωμένο φάρο στην άκρη του πουθενά, στο Port Niranda της Αυστραλίας. Και όπως καταλαβαίνετε, πολλά και διάφορα συμβαίνουν εκεί, όπως και ένας διαβολικός Mr Gribble που προσπαθεί να τους πάρει το οικοπεδάκι με το φάρο… Μία από τις πολυβραβευμένες παιδικές σειρές των 90’s, κράτησε για ένα μεγάλο διάστημα 12 χρόνων αλλά οι σεζόν ήταν μόνο τέσσερις, οι δύο πρώτες (1989 και 1992) πραγματικά μοναδικές με μπόλικο bizarre αυστραλέζικο χιούμορ, τρόμο, μυστήριο και τοξικά βρωμερά πόδια. Κάθε επεισόδιο και μία διαφορετική σουρεαλιστική ιστορία.

{youtube}KPxJ6RR40ZU{/youtube}

Ο Μυστικός Κόσμος του Gravity Falls (2012-2016)
Η υπεραγαπημένη Disney animated σειρά των τελευταίων χρόνων (μαζί με το ‘Clarence’ του Cartoon Network), κράτησε μόλις δύο σεζόν και 40 χορταστικά επεισόδια αλλά ο δημιουργός της, Alex Hirsch, αφήνει τα πάντα ανοιχτά για μία τρίτη σεζόν. Fingers crossed. «Η σειρά Ο Μυστικός Κόσμος του Gravity Falls παρακολουθεί τις περιπέτειες των δωδεκάχρονων δίδυμων, του Ντίπερ και της Μέιμπελ Πάινς, τα σχέδια των οποίων για το καλοκαίρι ανατρέπονται, όταν οι γονείς τους τα στέλνουν στο θείο Σταν στην καρδιά της πόλης Gravity Falls. Ο Ντίπερ και η Μέιμπελ ανακαλύπτουν σύντομα ότι δεν είναι όλα όπως δείχνουν στο Gravity Falls και στηρίζονται ο ένας στον άλλο και στους νέους φίλους τους για να ανακαλύψουν τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ συμβαίνει σ' αυτή την παράξενη πόλη...»

{youtube}X2DUpDxFJyg{/youtube}