Ο εμβληματικός καλλιτέχνης από το Bristol έχει καταφέρει να διατηρήσει την ανωνυμία του όλα τα προηγούμενα χρόνια.


Το όνομά του φαίνεται να επιβεβαιώνει ο Banksy σε συνέντευξή του από το 2003 που ήρθε στο φως της δημοσιότητας σήμερα από το BBC, ρίχνοντας για πρώτη φορά φως στη μυστηριώδη περσόνα του. Ο εμβληματικός graffiti artist από το Bristol είχε καταφέρει να διατηρήσει την ανωνυμία του όλα τα προηγούμενα χρόνια, με το clip που δημοσιοποιείται σήμερα να αποτελεί τμήμα ενός bonus επεισοδίου του BBC podcast, The Banksy Story. Αυτό φέρει τον τίτλο “The Lost Banksy interview”.

Η καριέρα του Banksy ξεκίνησε στα 1990s, με τον ίδιο να έχει υπάρξει πίσω από μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της street art στον κόσμο, τα οποία αποτελούν συνήθως έναν πολιτικό σχολιασμό και σάτιρα της επικαιρότητας ή άλλων διαχρονικών κοινωνικών ζητημάτων.

Στο clip που δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα, ο πρώην ανταποκριτής του BBC, Nigel Wrench, ρωτά τον Banksy: «Μπορώ να χρησιμοποιήσω το όνομά σου; Εννοώ, ο Independent το έχει ήδη κάνει». Ο Banksy συμφωνεί. «Είναι το όνομά σου Robert Banks;» ρωτά ο Wrench. «Είναι Robbie», απαντά ο Banksy.

Και μπορεί στο clip να έχουμε την πρώτη επιβεβαίωση του ονόματος, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το «Robbie Banks» δεν είναι άλλο από ένα ευφάνταστο pun του καλλιτέχνη (παραπέμποντας στη φράση «robbing banks» που στα αγγλικά σημαίνει «κλέβοντας τράπεζες»).

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει ψευδείς ταυτοποιήσεις του Banksy, με πιο γνωστή την ιστορία που τον ήθελε να είναι ο Robert Del Naja του συγκροτήματος Massive Attack. Το 2008, η Daily Mail είχε επίσης ισχυριστεί ότι ο μασκοφόρος καλλιτέχνης είναι ο Robin Gunningham — όμως ο Banksy διέψευσε το δημοσίευμα.

Ακούστε τη συνέντευξη που ήρθε στο φως και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για την ταυτότητα του καλλιτέχνη!