Μεγαλώνοντας χάνουμε τις επαφές με τους φίλους μας!


Μέχρι τα 25, η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από νέες γνωριμίες, με πολλές εξ αυτών να εξελίσσονται σε σχέσεις ζωής εφόσον έχουν όλα τα συστατικά: κοινές ιδέες, κοινά γούστα, ίδια οπτική σε βασικές αξίες. Όλα δείχνουν υπέροχα, μέχρι που μια νέα βρετανο-φινλανδική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι καθώς μεγαλώνουμε χάνουμε τις επαφές και τις σχέσεις μας!

Οι ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου 'Ααλτο στο Ελσίνκι, με επικεφαλής τον Δρ. Kunal Bhattacharya, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Royal Society Open Science” της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας.
Η διάρκεια της μελέτης ήταν ένα έτος και η αφετηρία της ήταν η ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων περίπου 3,2 εκατομμυρίων συνδρομητών μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, για τους οποίους ήταν γνωστό το φύλο και η ηλικία, αλλά όχι περαιτέρω προσωπικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ηλικιακή ομάδα των Millenials μιλά περισσότερο στο τηλέφωνο με περίπου 15 ανθρώπους μέσα στο μήνα, αυτούς που νιώθει συναισθηματικά πιο κοντά του. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε όσους γνωστούς του βλέπει κανείς πρόσωπο με πρόσωπο τουλάχιστον μια φορά μέσα στον μήνα. Όπως διαπιστώθηκε, ο αριθμός των κοινωνικών επαφών και των δύο φύλων αποκορυφώνεται στα 25 περίπου χρόνια και μετά ακολουθεί μια μείωση έως την ηλικία των 45. Για την επόμενη δεκαετία, οι φίλοι και γνωστοί σταθεροποιούνται, ενώ μετά τα 55 η μείωση του αριθμού τους επιταχύνεται. Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι μέχρι την ηλικία των 39 ετών, οι άνδρες έχουν περισσότερες φιλίες και κοινωνικές επαφές συγκριτικά με τις γυναίκες, ενώ αργότερα είναι οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα.

bestfriends750.jpg

 

Είναι σαφές πως είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τους «φίλους», ιδίως στην εποχή του Facebook. Το διαδίκτυο παίζει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις φιλίες που δημιουργούν οι νέοι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νεαρής προσωπικότητας, προσφέροντας μια πλατφόρμα όπου μπορούν οι νεαροί χρήστες να θεμελιώσουν την ανεξαρτησία τους, να δημιουργήσουν σχέσεις, να ενισχύσουν την ταυτότητά τους και να γίνουν μέρος μιας κοινότητας, η οποία δεν περιορίζεται στον κοινωνικό κύκλο τους στον πραγματικό κόσμο. Λόγω της πολυπλοκότητας του ορισμού της φιλίας στα social media, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αποκλειστικά τις προσωπικές επαφές μέσω τηλεφώνου, όποιες αδυναμίες παρουσιάζει αυτή η προσέγγιση.

Με βάση αυτό το κριτήριο, ένας 25χρονος έρχεται σε επαφή με 19 διαφορετικούς ανθρώπους μέσα στο μήνα, ενώ μια 25χρονη με 17,5. Στην ηλικία των 39, οι αντίστοιχοι αριθμοί των επαφών έχουν υποχωρήσει στις 12 και 15 αντιστοίχως. Οι επιστήμονες αποδίδουν τη σταδιακή απώλεια φίλων στο ότι στα πρώτα στάδια της ζωής οι άνθρωποι έχουν διάθεση να πειραματισθούν, να συναντήσουν διαφορετικούς ανθρώπους, να δημιουργήσουν ποικίλες σχέσεις και βεβαίως να βρουν σεξουαλικό σύντροφο. Όλα αυτά, με την πάροδο των ετών, ατονούν.

Αναφορικά με τη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων, επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι γνωρίζαμε: οι γυναίκες μιλούν περισσότερη ώρα στο τηλέφωνο από ό,τι οι άνδρες. Αυτό οφείλεται στο ότι αφενός οι γυναίκες διατηρούν στενότερους δεσμούς και αφετέρου στο ότι κρατούν μερικές πολύ στενές φίλες με τις οποίες μοιράζονται συχνά τα προσωπικά τους θέματα, κάτι που παρατηρείται πολύ πιο σπάνια στους άντρες.

 

Πηγή:Oxford University