Μας μιλάει για τη Cyclefi, που θέλει να αλλάξει τη νοοτροπία των πολιτών, στο ζήτημα της ανακύκλωσης.


Για το θέμα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα μπορούμε να γράψουμε τόμους. Κάθε κυβέρνηση, κάθε δήμαρχος πριν εκλεγεί, έχει ως βασικό του σύνθεμα την ανακύκλωση και συνέχεια διαβάζουμε για τις λύσεις που προτείνονται για το θέμα αυτό. Φυσικά, τα αποτελέσματα το βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας. Γεμάτοι κάδοι με σκουπίδια, κάδοι που κανονικά αφήνεις πλαστικά να είναι γεμάτοι με κάθε είδος σκουπιδιών και φυσικά κάθε τόσο να κλείνει ο ΧΥΤΑ ή να γίνεται μια απεργία από τους εργαζομένους στην καθαριότητα. Μια ομάδα νέων, αποφάσισε να ασχοληθεί με το καυτό θέμα της ανακύκλωσης με σκοπό να αλλάξει τη νοοτροπία των πολιτών, στο ζήτημα της ανακύκλωσης, αυξάνοντας παράλληλα την εμπλοκή τους με τη διαδικασία αυτή. Για τη Cyclefi μιλήσαμε με τον Γιώργο Στέγγο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Η Cyclefi γεννήθηκε από μία ομάδα νέων η οποία χάρη στις σπουδές και την εμπειρία της κατέληξε στο γεγονός ότι θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά μέτρα για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ανακύκλωση στην Ελλάδα. Έτσι παρατηρήσαμε πως, παρά τις ατελείωτες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, τα ποσοστά ανακύκλωσης στην Ελλάδα, παραμένουν πεισματικά χαμηλά και φαίνεται να οδηγούν σε ελάσσονα αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών, καθώς, παρά το γεγονός πως η ελληνική οικονομία διανύει μια περίοδο βαθιάς ύφεσης, οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά, λόγω της αναποτελεσματικότητας που υπάρχει στην έξυπνη διαχείριση των στερεών αστικών απορριμμάτων. Το γεγονός ότι το ποσοστό της ανάκτησης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, αφήνει τρομερά περιθώρια βελτίωσης. Αν και πολλοί Έλληνες αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης, αδυνατούν να την υιοθετήσουν ως τρόπο ζωής στη καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό και οι αριθμοί που αφορούν την συνολική μας απόδοση στην ανακύκλωση ως κοινωνία παραμένουν ακόμα ιδιαίτερα χαμηλοί! Συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες ανακυκλώνουν σχεδόν το 70% των απορριμμάτων τους, η Ελλάδα επιλέγει να στέλνει κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, για θάψιμο και όχι για αξιοποίηση. Η Cyclefi, αρχικά προχώρησε στην αποδοχή της παραπάνω πραγματικότητας. Η σκέψη είναι απλή: "Τα σκουπίδια θα είναι πάντα μέρος της ζωής μας, οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος να τα αφήσουμε να πάνε εντελώς χαμένα"! Στην συνέχεια, σκεφτήκαμε με ποιο τρόπο μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να αρχίσουν να ανακυκλώνουν πιο συστηματικά, αλλά κυρίως σωστά. Είναι φανερό πως η υιοθέτηση μιας υγιούς ανακυκλωτικής συμπεριφοράς απαιτεί την προσφορά στον πολίτη των κατάλληλων κινήτρων. Έχουμε διδαχθεί ότι μια ουσιαστική και μαζική κοινωνική αλλαγή, είναι επιτυχημένη όταν συνδυάζεται με την σωστή εκπαίδευση, αυξάνει τη συμμετοχή των ανθρώπων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια διαχρονική θετική αλλαγή συμπεριφοράς. Στη Cyclefi, πιστεύουμε βαθιά, πως αυτή η αλλαγή της συμπεριφοράς, πρέπει να βασίζεται στην φιλοσοφία της ανταμοιβής και της προτροπής και όχι σε αυτήν της τιμωρίας. Έτσι, θεωρούμε ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, που θα έχει την μεγαλύτερη επίδραση και θα επιφέρει τις πιο θεαματικές αλλαγές στην κοινωνία μας, οφείλει να είναι η προσφορά της σωστής ανταμοιβής, από ότι η επιβολή μιας σκληρής τιμωρίας.

 cyclefi4.jpg


Η υπηρεσία της Cyclefi δημιουργήθηκε προκειμένου να αλλάξει ουσιαστικά τη νοοτροπία των πολιτών, στο ζήτημα της ανακύκλωσης, αυξάνοντας παράλληλα την εμπλοκή τους με τη διαδικασία αυτή. Για το λόγο αυτό και η συμμετοχή στο πρόγραμμα επιβράβευσης, προϋποθέτει την αγορά του πακέτου με τις σακούλες ανακύκλωσης και τις μπλε αυτοκόλλητες ετικέτες με το μοναδικό QR κωδικό,  τον οποίο ο χρήστης θα πρέπει να εισάγει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ή αντίστοιχα να «σκανάρει» τον κωδικό με το mobile app της Cyclefi. Ουσιαστικά, η Cyclefi δημιούργησε την πρώτη υπηρεσία επιβράβευσης για σακούλες απορριμμάτων ανακύκλωσης. Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης επιβραβεύεται με ειδικές εκπτώσεις και online προσφορές από τους συνεργάτες της Cyclefi, από την πρώτη κιόλας στιγμή που παίρνει στα χέρια του το πακέτο προκειμένου να ανακυκλώσει. Έτσι, κάθε χρήστης που ανακυκλώνει με τις σακούλες ανακύκλωσης της Cyclefi, έχει τη δυνατότητα να κερδίσει εκπτώσεις μειώνοντας τα καθημερινά έξοδα του νοικοκυριού του και, παράλληλα, να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται σε ότι έχει σχέση με την ανακύκλωση και την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων του, μέσω των στοιχείων gamification που χρησιμοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα και το app.  
 

cyclefi2.jpg


Ο βασικός λόγος για τον οποίο πολλές χώρες δεν παρουσιάζουν τα αναμενόμενα ποσοστά ανακύκλωσης αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει πολύ χαμηλή εμπλοκή του κοινού με τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Για το λόγο αυτό και απώτερος στόχος της Cyclefi είναι να φέρει μία θετική συμπεριφοριακή αλλαγή στους πολίτες, δίνοντάς τους επιπλέον κίνητρο για να ανακυκλώσουν και να κατανοήσουν την αξία που έχει η ανακύκλωση στη ζωή και στις πόλεις τους. Η αλλαγή αυτή μπορεί να οδηγήσει σταδιακά και στην επιθυμητή αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.
 
Η εμπειρία που έχουμε λάβει, προσπαθώντας να στήσουμε τη Cyclefi ως επιχείρηση μας έχει αλλάξει σίγουρα τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμασταν πολλές καταστάσεις ή τον τρόπο με τον οποίο κινούμασταν. Η αλλαγή αυτή ουσιαστικά μας ωρίμασε, άλλαξε τον τρόπο προσέγγισης σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον επιχειρηματικό κόσμο και, σίγουρα, μας έκανε πιο αποτελεσματικούς. Επιπλέον, αν κάτι χαρακτηρίζει τη Cyclefi, αυτό είναι τα ίδια τα μέλη της. Δεν αποτελούμε άλλη μία παρέα που αφιερώνει χρόνο για να χτίσει μία επιχείρηση. Στην πραγματικότητα, είμαστε μία ομάδα ανθρώπων, διαφορετικών μεταξύ τους, η οποία μοιράζεται όμως τα ίδια όνειρα και αξίες, είναι αφοσιωμένη στο στόχο της και δεν το βάζει ποτέ κάτω, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που έχει συναντήσει. Έτσι, ακριβώς ξεκινήσαμε ο Γιώργος,  ο Άκης και εγώ, ιδρύοντας τη Cyclefi, που αποτελεί μία προσπάθεια ουσιαστικά να μεταδώσουμε το πνεύμα της συνεργασίας με απώτερο στόχο τη διάδοση της αξίας της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό είναι που προσπαθούμε να περάσουμε και στους νέους συνεργάτες μας, οι οποίοι δουλεύουν μαζί μας καθημερινά για να μπορέσουμε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο κόσμος την ανακύκλωση. Η κακή επίδοση που παρουσιάζουμε στην ανακύκλωση ως λαός, είναι αποτέλεσμα της νοοτροπίας μας που θεωρούμε πως πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε για τα απορρίμματα κάθε φορά που τα βγάζουμε από το σπίτι μας. Και το δυστύχημα είναι ότι έχουμε συνηθίσει, έχουμε μοιρολατρικά αποδεχθεί ως κοινωνία, την βρωμιά, τα σκουπίδια γύρω μας, τις βρώμικές πόλεις μας και τελικά καταλήγουμε να μην πιστεύουμε πως μπορούμε σε ατομικό επίπεδο να αλλάξουμε το τοπίο γύρω μας. Και τα 8 άτομα που αποτελούν την ομάδα της Cyclefi, πιστεύουμε στην ίδια αρχή πως «η χώρα θα αλλάξει μόνο αν ξεκινήσουμε από τους εαυτούς μας. Όλα από εμάς ξεκινούν και όλα σε εμάς καταλήγουν». Για αυτό το λόγο για να γίνει κάποιος συνεργάτης μας, πρέπει να εμφανίζει το ίδιο ασίγαστο πάθος με όλους όσους σήμερα ασχολούμαστε με τη Cyclefi. Είναι υποχρέωσή μας να μιλήσουμε για την αξία της ανακύκλωσης στους φίλους μας, να κουβεντιάσουμε στους γνωστούς μας, να την επικοινωνήσουμε στο κοινωνικό μας περίγυρο. Ο καθένας στον κύκλο του, στο επάγγελμα του, γινόμαστε «κήρυκες» στη χώρα όπου το αυτονόητο παραμένει το ζητούμενο.

cyclefi3.jpg


Η αλήθεια είναι πως ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια, συναντήσαμε αρκετά εμπόδια και δυσκολίες οι οποίες καθυστέρησαν την εμπορική μας έναρξη. Παρόλα αυτά, προσπαθήσαμε κάνοντας χρήση όλων των μέσων και κάνοντας συνεπή χρήση των υπαρχόντων οικονομικών μας πόρων, να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων, όπως αυτές προέκυπταν από το επιχειρηματικό περιβάλλον. Συνεπώς, αυτό το οποίο μας απασχολούσε και μας απασχολεί δεν ήταν η καθυστέρηση ίδρυσης της επιχείρησης, αλλά ο τρόπος ανάπτυξης της επιχείρησης σε ένα ασταθές περιβάλλον. Σίγουρα, υπήρξαν απογοητεύσεις, αλλά ως ομάδα έχουμε μάθει να μην εγκαταλείπουμε τόσο εύκολα τις προσπάθειές μας και, πάντα, να κινούμαστε με γνώμονα το στόχο μας. Άλλωστε, είμαστε ήδη σε επικοινωνία με άλλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό με τις οποίες συνεργαζόμαστε σε διάφορα projects και γνωρίζουμε καλά, πως η Ελλάδα αποτελεί από τη μία πρόκληση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας μίας επιχείρησης, αλλά από την άλλη σίγουρα αποτελεί και ένα σημαντικό «incubator», όπου οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που σε άλλες χώρες δεν υφίστανται ή είναι ελάσσονος σημαντικότητας. Ουσιαστικά, έχοντας αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες, πλέον η επιχείρηση ωριμάζει και αναπτύσσεται πιο αποτελεσματικά τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Για το λόγο αυτό και πιστεύουμε ότι πρέπει πάντα να αναζητάς με κάθε τρόπο τις ευκαιρίες, οι οποίες υπάρχουν και να τις αξιοποιείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πιστεύω πως εμπόδια θα συναντάς συνέχεια, με αποτέλεσμα να πρέπει να είσαι ανά πάσα στιγμή προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις τις περιττές χρονοκαθυστερήσεις και τις άσκοπες τρικλοποδιές που θα προκύψουν και οι οποίες αναπόφευκτα μπορεί να μπουν τροχοπέδη στη περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησής σου. Σε κάθε περίπτωση, εάν ξεκινάς την υλοποίηση μιας ιδέας, πρέπει πραγματικά να πιστεύεις σε αυτή. Θα υπάρξουν στιγμές που θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, στις οποίες θα αμφισβητούνται όλα γύρω σου. Τότε θα πρέπει να είσαι δυνατός και να κρατηθείς από τη πίστη σου για τη προστιθέμενη αξία αυτού που προτείνεις. Το σημαντικό είναι να έχεις πάθος και να πιστεύεις ότι η ιδέα σου θα αλλάξει τα πράγματα. Στην Ελλάδα υπάρχει έντονη η αντίδραση στην αλλαγή (Resistance to Change). Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να απογοητεύεσαι, αλλά αντιθέτως πρέπει με κάθε ευκαιρία να αποδεικνύεις πως αυτό που προτείνεις αποτελεί μονοδρομιακή επιλογή για όλους και πως αργά ή γρήγορα όλοι θα χρειαστεί να συνεργαστούν μαζί σου, οπότε είναι καλύτερα να το κάνουν νωρίς. Η μέχρι στιγμής εμπειρία μας, μας έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα, πως τελικά αυτός που νικά στην επιχειρηματικότητα δεν είναι ο πιο δυνατός, αλλά ο πιο προσαρμοστικός στις μελλοντικές ευκαιρίες που έχει ήδη προβλέψει. Όπως γνωρίζετε, η εικόνα γύρω από την ανακύκλωση στη χώρα πρόκειται να αλλάξει έπειτα από πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις, που αποτελούσαν έτσι και αλλιώς κοινοτικές υποχρεώσεις για τη χώρα. Με την επικείμενη αλλαγή αυτή, όλοι πλέον και για τους δικούς τους λόγους, αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συνεργαστούν με τη Cyclefi. Επιτέλους, πολύ σύντομα, θα γίνουμε μάρτυρες της στιγμής εκείνης, που κάτι τελείως διαφορετικό, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, με σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της ανακύκλωσης.

 

cyclefi5.jpg

 
Για τώρα μπορούμε να πούμε μόνο ότι η εταιρεία έχει μία σταθερή πορεία ανάπτυξης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και αυτό οφείλεται κυρίως στην ισχυρή ομάδα της. Όλα τα μέλη, παλιά και καινούρια δουλεύουν μαζί για έναν κοινό σκοπό και βάζουν τα δυνατά τους να δημιουργήσουν την καλύτερη υπηρεσία ανακύκλωσης στον κόσμο. Η συνεχής ανάγκη μας να βελτιωνόμαστε, η θερμή ανταπόκριση της βιομηχανίας και η υψηλή τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει, είναι τα στοιχεία που πιστεύω θα μας επιτρέψουν να εκπληρώσουμε τους στόχους μας. Άλλωστε, ανεξάρτητα από ποια μεριά τη κοιτάει ο καθένας, όλα τα μέλη της ομάδας είναι προσηλωμένα στην ίδια μεγάλη εικόνα. Όλη η εταιρεία γνωρίζει ότι στοχεύουμε σε κάτι πολύ μεγάλο, κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο. Στην αρχή φαίνεται ανέφικτο, αλλά βλέποντας την μέχρι τώρα πορεία μας, η οποία είναι γεμάτη με μικρές ή και μεγαλύτερες «νίκες», παίρνουμε κίνητρο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την εκπλήρωση του στόχου μας. Συνεπώς, πιστεύουμε βαθιά πως κάθε απόφαση που λήφθηκε μέχρι και σήμερα, αποτέλεσε έναν προάγγελο για να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερες προκλήσεις στη συνέχεια. Επομένως, ακόμη και αν φάνταζε προ στιγμήν πιθανόν ως λάθος απόφαση, στην πορεία ο χρόνος μας δικαίωσε και απέδειξε πως εν τέλει μέσα από κάθε απόφαση βγαίνει κάτι θετικό και επιδεικνύοντας την απαραίτητη υπομονή, τελικά βγαίνεις κερδισμένος. Τέλος, όσον αφορά την προοπτική που υπάρχει, απώτερος στόχος μας για τη πενταετία, είναι να έχουμε πάνω από 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες στην υπηρεσία μας και να λειτουργούμε σε περισσότερες από 5 χώρες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης που εμφανίζει κάθε μια από τις χώρες αυτές.

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα που έχει η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα, αποτελεί το γεγονός ότι πλέον οι επιχειρήσεις οι οποίες ξεκινούν τη δραστηριότητά τους υπό αυτές τις συνθήκες, μαθαίνουν να ανταπεξέρχονται πιο εύκολα στα εμπόδια αλλά και να εξετάζουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες με μεγαλύτερη προσοχή. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να πούμε πως όντως η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά ευκαιρίες τις οποίες θα πρέπει ο καθένας που έχει σκοπό να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό κλάδο να λαμβάνει υπόψη του και να τις αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συνεπώς, κάθε νέος επιχειρηματίας, θα πρέπει να γνωρίζει πως η δημιουργία και η ανάπτυξη μίας επιχείρησης με έδρα την Ελλάδα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εύκολη υπόθεση, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα εφόδιο το οποίο θα τον βοηθήσει ουσιαστικά για το μέλλον της επιχείρησής του και των συνεργασιών του.        

 www.facebook.com/cyclefi