Πρόκληση για ένα startup είναι να προσπαθείς να προλάβεις τη τεχνολογία και να προβλέπεις τις τάσεις της αγοράς.


Θυμάμαι όταν είχα πάρει το πρώτο μου υπολογιστή, έναν Amstrad 6128 πριν από πολλά-πολλά χρόνια. Για να πείσω τότε τους γονείς μου για την αγορά, τους είχα πει κάτι ότι θέλω να μάθω προγραμματισμό ανάμεσα στα άλλα. Η αγορά έγινε, αμέτρητες ώρες αφιερώθηκαν στα παιχνίδια, αλλά ούτε 10 λεπτά για να γράψω κώδικα. Τον τελευταίο καιρό διαβάζω για «πλατφόρμες» που επιτρέπουν στον χρήστη να φτιάξουν το δικό του παιχνίδι με ή χωρίς την χρήση προγραμματισμού. Ανάμεσα σε αρκετές που κυκλοφορούν είναι και η Spark Game Engine. Μια μικρή, αλλά γεμάτη ενέργεια/όρεξη/διάθεση, ομάδα δημιούργησε την Spark, ένα λογισμικό με το οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει το δικό του παιχνίδι με ή χωρίς την χρήση προγραμματισμού. Για την Spark αλλά και γενικότερα για το επιχειρηματικό οικοσύστημα μιλήσαμε με την Θεοδώρα Καψάλη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.


Την αρχική ιδέα για την ίδρυση της επιχείρησης το είχε ο Άρης Κωστάκος (Co-Founder/CEO). Είχε αρχίσει να τον κουράζει το γεγονός ότι εργαζόταν για κάποιον άλλον, χωρίς προοπτικές εξέλιξης, οπότε κάπως έτσι πήρε την απόφαση να πει “Παραιτούμαι”. Η ιδέα της Spark ξεκίνησε από ένα παιχνίδι, το οποίο είχε φτιάξει παλαιότερα. Ξεκίνησε να το παίζει με φίλους και συναδέλφους και είδε ότι με τις καινούργιες τεχνολογίες θα ήταν ελκυστικό και θα μπορούσε να “πιάσει”. Κάπως έτσι λοιπόν άρχισε να το ξαναδημιουργεί και σύντομα κατάλαβε ότι με τον τρόπο που το έφτιαχνε θα μπορούσε να φτιάξει κι αλλά παιχνίδια, και έτσι γεννήθηκε η Spark, ένα λογισμικό με το οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει το δικό του παιχνίδι με ή χωρίς την χρήση προγραμματισμού.


Αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε σε άτομα τα οποία θέλουν να φτιάξουν ένα δικό τους παιχνίδι, με την προοπτική να το πουλήσουν μέσω των διαφόρων ηλεκτρονικών καταστημάτων. Αυτά τα άτομα θα τα βοηθήσει η Spark να βγάλουν το παιχνίδι τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα, με περισσότερη ευκολία και με δυνατότητες τις οποίες εως τώρα δεν έχουν, αλλά θα θέλανε, όπως το να μπορεί να εργάζεται η ομάδα ταυτόχρονα στο ίδιο παιχνίδι (live collaboration). Την Spark θα μπορεί ο χρήστης να την χρησιμοποιήσει μέσω του διαδικτύου. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε πολλές δυνατότητες τις οποίες ένας δημιουργός παιχνιδιών χρειάζεται -  το live collaboration είναι ένα από αυτά. Θα μπορεί να κοινοποιήσει και να πουλήσει δημιουργίες του, όπως γραφικά, ήχους, κώδικα, κτλ., εύκολα και γρήγορα μέσω της κοινότητας της Spark. Κατά τη διάρκεια δημιουργίας του παιχνιδιού, θα μπορεί άμεσα να κάνει κοινοποιήσεις στα social media, ώστε να ξεκινήσει την προώθηση του παιχνιδιού από τα αρχικά στάδια. Επίσης, θα μπορεί με ένα απλό κλικ να κάνει export το παιχνίδι του όπου εκείνος επιθυμεί (HTML5, PC, MAC, ANDROID...παντού).

 

Spark1.jpg



Στόχος μας είναι να κάνουμε την δημιουργία ενός παιχνιδιού πιο εύκολη και προσβάσιμη σε όλους. Τα παιχνίδια πλέον εξαπλώνονται σε πολλούς τομείς και έχουν πολλές εφαρμογές - π.χ. στην εκπαίδευση. Πλέον η καθηγήτρια θα μπορεί να φτιάχνει ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ένα παιχνίδι δημιουργικό και διασκεδαστικό και όχι να χαλάει χρόνο φτιάχνοντας ασκήσεις σε Word / Powerpoint οι οποίες προσθέτουν περισσότερο φόρτο και άγχος στους μαθητές. Ένα εκπαιδευτικό αλλά και διασκεδαστικό παιχνίδι θα τραβήξει περισσότερο το ενδιαφέρον ενός μαθητή από το απλά να συμπληρώσει ένα ακόμη φυλλάδιο με ασκήσεις. Πιστεύουμε οι η δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι μια κοινωνική δραστηριότητα και θέλουμε η Spark να είναι η πρώτη social game engine. Εκεί οι χρήστες θα μπορούν να δουλεύουν μαζί, να ανταλλάζουν γνώμες, ίσως και να αναπτυχθούν και συνεργασίες μέσα απ’ αυτό.

 
Είμαστε μια μικρή ομάδα - ο Άρης o προγραμματιστής της Spark, η Αθηνά η UI/UX designer, και εγώ ως business και marketing manager. Έχουμε πελάτες εδώ στην Ελλάδα με τους οποίους συνεργαζόμαστε μέσω email, Skype αλλά και σε κανονικές συναντήσεις από κοντά. Πλέον η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, όπου υπάρχουν προγράμματα και εφαρμογές τα οποία κάνουν την συνεργασία από απόσταση πιο εύκολη και αποτελεσματική, όπως το Slack. Εμείς ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να τις χρειαστούμε, αλλά όταν θα είμαστε έτοιμοι δεν θα αγχωθούμε γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές.

 

Spark2.jpg


Δεν ξέρω εάν η Ελλάδα δίνει κίνητρα, αλλά η κρίση σίγουρα είναι ένας δυνατός παράγοντας για να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα. Για μας ήταν επιλογή. Δηλαδή είχαμε καλές δουλειές, πληρωνόμασταν αρκετά καλά αλλά επειδή δεν υπήρχε μέλλον για ανάπτυξη ή προαγωγή επιλέξαμε να παραιτηθούμε από αυτές και να προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας δημιουργώντας κάτι καινούριο. Όσον αφορά την ίδρυση εταιρίας, είναι στα άμεσα σχέδιά μας. Τώρα μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία και βλέπουμε πολλά εμπόδια εδώ στην Ελλάδα. Η φορολογία είναι απίστευτη και ασταθής! Αυτό είναι αποθαρρυντικό αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια. Δεν θέλουμε να φύγουμε από την χώρα μας και εδώ παλεύουμε για το μέλλον το δικό μας, των οικογενειών μας… Άμα η χώρα δεν μας βοηθήσει...τι να κάνουμε, θα πάμε κάπου που θα μας βοηθήσουν. Εφόσον η χώρα δεν καταλαβαίνει πόσο σημαντική είναι η ευκαιρία που έχει με την επιχειρηματικότητα, θα την χάσει αυτή την ευκαιρία. Σιγά σιγά φεύγουν άτομα και εταιρίες...αυτοί και αυτές θα βοηθήσουν την ανάπτυξη άλλων χωρών, όπως την Βουλγαρία και Τουρκία, τις οποίες ίσως τις έχουμε σε χαμηλή υπόληψη αλλά κακά τα ψέματα είναι περισσότερο ανεπτυγμένες από την Ελλαδίτσα μας.

Γενικότερα το οικοσύστημα είναι ακόμα στην αρχή. Δεν έχει ωριμάσει και αυτό δεν θα γίνει σύντομα. Όλοι οι “παίκτες” του οικοσυστήματος, co-working spaces, επενδυτές, incubators, accelerators, κτλ., ακόμα μαθαίνουν τον κόσμο των startups. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης - έχουμε και accelerators, και incubators, και angel investors, και επενδυτές. Η έλλειψη θεωρώ ότι είναι στις γνώσεις. Όλοι αυτοί οι “παίκτες” ακόμα μαθαίνουν την ιδιότητα τους. Είναι και αυτά mini-startups. Πρέπει να βγουν στο εξωτερικό να μάθουν από πετυχημένα οικοσυστήματα το πως και γιατί και να φέρουν πίσω την γνώση αυτή και να την υλοποιήσουν σε startups εδώ. Δεν νομίζω ότι γίνεται αυτό. Δεν έχουμε φτάσει σ’αυτό το σημείο ακόμα.

Πετυχαίνει ένα startup, φεύγει πάει Αμερική, δεν γυρνάει όμως κάποια στιγμή πίσω να μοιραστεί αυτά που αποκόμισε. Και εντός Ελλάδος έχουμε πετυχημένα startups από τα οποία θα μπορούσαμε εμείς οι νέοι επιχειρηματίες να αποκομίσουμε αρκετά, αλλά δεν τους βλέπουμε πουθενά πέραν από κάποια συνέδρια / παρουσιάσεις οι οποίες συνήθως είναι επί πληρωμή (σημαντικό κομμάτι, γιατί αρκετοί από εμάς δεν μπορούμε να διαθέσουμε έστω και τα 10 ευρώ για να πάμε). Εγώ προσωπικά νιώθω ότι οι περισσότεροι δεν είναι ούτε καν προσιτοί για συμβουλές / βοήθεια μέσω email / social media. Και δεν μιλάω μόνο για ιδρυτές startups, μιλάω για όλα τα μέλη του οικοσυστήματος (ιδρυτές, επενδυτές, co-working spaces, κτλ).

Όλα αυτά περί οικοσυστήματος είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση και θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να την κάνω...τώρα ίσως σε αυτή την συνέντευξη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.



Πρόκληση για ένα startup είναι να προσπαθείς να προλάβεις τη τεχνολογία και να προβλέπεις τις τάσεις της αγοράς. Πρέπει πάντα να είσαι ένα βήμα μπροστά. Να ξοδεύεις ενέργεια και χρόνο μόνο σε σημαντικά πράγματα. Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Πρόκληση είναι το να καταφέρεις να μείνεις “ζωντανός”. Η αποτυχία δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο, όχι γιατί η ιδέα δεν ήταν καλή ή γιατί οι ιδρυτές δεν ήταν ικανοί επιχειρηματίες, αλλά γιατί μια νέα επιχείρηση είναι πολύ εύθραυστη. Και το παραμικρό λάθος μπορεί να σου κοστίσει. Πρόκληση είναι ακόμα και η ίδρυση εταιρείας. ‘Όπως προανέφερα, οι δυσκολίες είναι πολλές...είναι η έλλειψη χρημάτων η οποία λύνεται μόνο με επιμονή και έχοντας τον στόχο πάντα κατά νου, είναι η έλλειψη γνώσεων η οποία λύνεται με ΠΟΛΥ διάβασμα και επικοινωνία με άτομα τα οποία έχουν περάσει ή και περνάνε το ίδιο στάδιο με σένα. Είναι και η θέληση. Θέλεις πραγματικά να κάνεις κάτι δικό σου το οποίο θα αγαπάς αλλά θα πρέπει να βάλεις κάποια πράγματα της ζωής σου στην άκρη; Είσαι διατεθειμένος να έχεις μόνο αυτό στην ζωή σου και όλα να γυρνάνε γύρω από αυτό;  Άμα το θέλεις πραγματικά δεν μπορεί κανείς και τίποτα να σε σταματήσει να το κάνεις.
 

Όλοι στην ομάδα πιστεύω ότι έχουμε μάθει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε με το «επιχειρείν». Έχουμε διαβάσει αρκετά, έχουμε αποκτήσει πολλές εμπειρίες, και από Ελλάδα και από το εξωτερικό, οι οποίες μας έχουν βοηθήσει σε πολλά επίπεδα. Αρχίζουμε και ωριμάζουμε ως entrepreneurs. Είμαστε πλέον στο στάδιο που μπορούμε να βοηθήσουμε και άλλους να φτάσουν στο σημείο που είμαστε και εμείς και να αρχίσουμε να προσφέρουμε και εμείς στο οικοσύστημα.
 

Η συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω σε κάποιον που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας είναι  υπομονή και επιμονή. Δεν θα γίνεις διευθυντής με το που βγεις από την σχολή σου. Δεν πιστεύω ότι παίζει μεγάλο ρόλο η εμπειρία που έχεις σε κάποιο αντικείμενο ή τι πτυχίο έχεις, τουλάχιστον όχι για τα startups.  Παίζει ρόλο η θέληση σου να αποκτήσεις καινούριες δεξιότητες, η θέληση σου να δουλέψεις σκληρά και να αναπτυχθείς και ως άνθρωπος αλλά και μέσω μιας ομάδας - η ομαδικότητα είναι σημαντικότατη. Μην μένετε σε αυτά που έχετε μάθει στην σχολή, ψάξτε και για άλλα πράγματα, που έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν σχέση με το αντικείμενό σας.  Που ξέρεις, μπορεί να προκύψει μια ιδέα και να ξεκινήσεις το δικό σου startup.

{youtube}akML8Nyx8N4{/youtube}
 

http://spark.tools


Spark3.jpg