Θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε το μοντέρνο ελληνικό αναμνηστικό.


H Ploos Design είναι ένα σχεδιαστικό γραφείο που ιδρύθηκε το 2013 στην Αθήνα από τις μηχανικούς σχεδίασης Αγγέλικα Νιάρχου & Γεωργία Οικονομοπούλου. Διαλέξανε το όνομα Ploos, επειδή προέρχεται από τον αττικό συνηρημένο τύπο του πλόος, που σημαίνει το καλό ταξίδι. Και αυτό, γιατί για τiς ίδιες, αλλά και τους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως, η Ελλάδα είναι ένας προορισμός ταξιδιού, είναι η ίδια ένα ταξίδι στην ιστορία! Με τις συλλογές προϊόντων της Ploos Design, θέλανε να επαναπροσδιορίσουνε το μοντέρνο ελληνικό αναμνηστικό. Για την Ploos Design μιλήσαμε με την Αγγέλικα Νιάρχου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.


To 2012, τελειώναμε την σχολή μας, το τμήμα μηχανικών σχεδιάσης προϊόντων και συστημάτων στην Σύρο, έχοντας μια ανησυχία για το τι θα κάναμε στο μέλλον. Εκείνη η εποχή ήταν μια περίοδος βαθιάς κρίσης και απογοήτευσης. Αυτό μας πείσμωσε ακόμα πιο πολύ, βλέποντας ταυτόχρονα και φιλικά μας πρόσωπα που αναζητούσαν ευκαιρίες στο εξωτερικό, αποφασίσαμε ότι εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε, και θέλουμε να το κάνουμε στην Ελλάδα. Έχοντας ταξιδέψει και στο εξωτερικό αλλά και σχεδόν σ’ολόκληρη την χώρα βλέπαμε ποσο η Ελλάδα υστερούσε σε όμορφα και μοντέρνα αναμνηστικά, αλλά πνιγόταν σε αντικείμενα ασιατικής παραγωγής. Έτσι κάνοντας εκτενή έρευνα είδαμε ότι το κομμάτι του τουρισμού ήταν συνεχώς εξελισσόμενο παρά την κρίση. Μοντέρνα χρηστικά αντικείμενα με έμπνευση την Ελλάδα. Αυτό αποφασίσαμε ότι θα ήταν ο σωστός δρόμος. Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, παρά μονάχα ένα πολύ δυνατό ένστικτο ότι βαδίζουμε στο σωστό μονοπάτι. Με μικρούς στόχους αλλά μεγάλες βλέψεις. Ξέραμε ότι το προϊόν μας δεν θα μπορεί να αρέσει σε όλους αλλά σίγουρα η πολύ θετική αντιμετώπιση του κοινού απο την πρώτη κιόλας έκθεσή μας, ήταν αυτό που μας έδωσε δύναμη για να συνεχίσουμε και οι στόχοι μας να γίνονται ολοένα και μεγαλύτεροι.

 

Ploos%20Design1.jpg



Απευθυνόμαστε σε όποιον αγαπά την Ελλάδα, Έλληνα ή ξένο, που θέλει να την γνωρίσει ακόμα καλύτερα και να ανακαλύψει τις εικόνες, τους ήχους, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της. Σε όποιον θέλει μοντέρνα και ποιοτικά αντικείμενα που να του φέρνουν στο μυαλό όμορφες στιγμές, που να του δίνουν ένα κίνητρο για να ξεκινήσει όμορφα την ημέρα του ή που θα του δημιουργούν την όρεξη να κάνει ένα ταξίδι. Τα προϊόντα μας αφορούν όλες τις ηλικίες και οι θεματολογίες μας όλα τα γούστα.
Παρόλα αυτά ως σχεδιαστικό γραφείο αναλαμβάνουμε και την σχεδίαση προς τρίτους παρέχοντας υπηρεσίες σχεδίασης εταιρικής ταυτότητας (branding), συνεδριακών /εταιρικών δώρων ή για οποιοδήποτε άλλη περίσταση.

 

Ploos%20Design2.jpg

 
Στόχοι μας είναι να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε αντικείμενα/υπηρεσίες τα οποία θα υπηρετούν το όραμά μας, δηλαδή την διάδοση της ελληνικής κουλτούρας και ψυχής σε διεθνές επίπεδο.

 

Σίγουρα απο το περιβάλλον του Πανεπιστημίου είναι μεγάλο βήμα η έναρξη μιας επιχείρησης. Ο κύριος κορμός της εταιρείας είμαστε εγώ και η συνάδελφός μου. Για πολλούς μήνες πριν κάνουμε την έναρξη ψάξαμε για τους κατάλληλους εξωτερικούς συνεργάτες. Για την παραγωγή των προϊόντων μας, τις πρώτες ύλες, την μεταφορά και άλλα. Λόγω της μεγάλης γκάμας προϊόντων είναι πρόκληση να οργανώσεις όλους αυτούς τους διαφορετικούς εξωτερικούς συνεργάτες αλλά άπαξ και ψάξεις σωστά και είναι τα κατάλληλα άτομα , με τα οποία υπάρχει συννενόηση και επαγγελματισμός όλα έρχονται απο μόνα τους φυσικά μετά.
Στην αρχή μέχρι να βρεις το τέμπο, η φύση της δουλειάς μας είναι τέτοια που σίγουρα προϋποθέτει διευρυμένα ωράρια, που κάποιες φορές νομίζεις ότι οι 24 ώρες δεν σου αρκούν αλλά σίγουρα με σωστό προγραμματισμό μπορείς να  οργανώσεις τις δουλειές σου. Επειδή πρέπει να ταξιδεύουμε αρκετά για την προώθηση της δουλειάς μας πολλές φορές έχει τύχει να δουλεύουμε απο απόσταση. Φυσικά η τεχνολογία, μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ, αφού πλέον απο το κινητό μπορούμε να χειριζόμαστε τα πάντα. Το e- mail , το eshop , την σελίδα μας στο facebook κ.α.

 

Ploos%20Design3.jpg

 


Η Ελλάδα σαν χώρα έχει πολλά κίνητρα να δώσει. Αλλά εμπορικά και επιχειρηματικά σίγουρα δεν θα λέγαμε ότι είναι η χώρα που δίνει πραγματικά κίνητρα. Το 2013 που έγινε η ίδρυση της εταιρείας μας πήρε περίπου τρεις μήνες μέχρι την έναρξη. Πλέον απ όσο γνωρίζω θέλει πολύ λιγότερο, γεγονός πολύ θετικό. Στην αρχή όχι δεν σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε, είμασταν αποφασισμένες εξ αρχής ότι θα το παλέψουμε αρκετά.
 
Η πιο μεγάλη πρόκληση για τις νέες επιχειρήσεις είναι να βρεις το πάθος, το θάρρος και τον τρόπο για να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Να μην φύγεις απο μια χώρα που σε διώχνει αλλά να βρεις τρόπο να θέλει να σε κρατήσει. Μετά απο αυτό έρχονται δυσκολίες όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, η συνέχιση των capital controls , η γραφειοκρατία στην εφορία και φυσικά η αίσθηση του αναπάντεχου και της ανασφάλειας που πλήττει το οικονομικοπολιτικό σκηνικό. Παρόλ’αυτά αν κάνεις την δουλειά σου καλά και με αγάπη, θα βρεις τρόπους να ανταπεξέλθεις και να εξελιχθείς.

 

Ploos%20Design4.jpg


 
Δεν νομίζω ότι θα αλλάζαμε κάτι εαν γυρίζαμε πίσω στον χρόνο, γιατί ότι ζήσαμε μας έκανε αυτό που είμαστε σήμερα. Και νομίζω ότι έχουμε βγει πιο «σοφες» και ώριμες απο τα διάφορα γεγονότα αυτών των τριών χρόνων.

Η κρίση  μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και να είσαι έτοιμος να πάρεις ρίσκο. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα περιβάλλον που το αναπάντεχο έχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανισθεί. Πρέπει να είσαι ευέλικτος, ψύχραιμος και να μην φοβάσαι το λάθος. Γιατί αυτό είναι που πρέπει να κάνεις, το λάθος γρήγορα αλλά πιο γρήγορα να βρεις την λύση του.

www.ploosdesign.com