Ο ενθουσιασμός των φοιτητών για τη συμμετοχή τους στον παγκόσμιο διαγωνισμό Formula SAE χτυπάει… κόκκινο!


Με 32 μέλη από το Δημοκρίτειο αλλά και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ξεκίνησε η φοιτητική ομάδα Democritus Racing Team (DRT) τον Φεβρουάριο τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στη Θράκη και την αγάπη για το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Η DRT δημιουργήθηκε για την κατασκευή ενός μονοθέσιου αγωνιστικού οχήματος και, όπως σημειώνουν τα μέλη της, σκοπεύει να εισάγει «καινοτομίες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από κανέναν».

Το μονοθέσιο, όπως διαβάζουμε στο makthes.gr βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι με την κατασκευή του να ξεκινά σε λίγες ημέρες, ενώ ο ενθουσιασμός των φοιτητών για τη συμμετοχή τους στον παγκόσμιο διαγωνισμό Formula SAE χτυπάει… κόκκινο!

Τα σχέδια του μονοθεσίου έχουν ολοκληρωθεί και η ομάδα ασχολείται με τον έλεγχο των επιμέρους εξαρτημάτων μέσω της χρήσης προσομοιωτή.

Ο κινητήρας του, χορηγία της Yamaha, είναι καινούργιος και οι φοιτητές έχουν ήδη σχεδιάσει το τμήμα εισαγωγής – εξαγωγής και βρίσκονται στο στάδιο της χαρτογράφησης του κινητήρα, οι αναρτήσεις και τα φρένα έχουν επιλεγεί και βρίσκονται στο στάδιο της προσομοίωσης, το τιμόνι έχει ολοκληρωθεί και γίνεται η κατάλληλη επιλογή των ηλεκτρονικών ελέγχων, η αεροδυναμική βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, τα σχέδια του διαφορικού έχουν επιλεγεί, ενώ το σασί που, όπως σημειώνουν οι φοιτητές, έχει σχεδιαστεί 8 φορές είναι στο στάδιο της συναρμολόγησης.

Απόφαση όλων των μελών της DRT ήταν η κατασκευή του μονοθεσίου να γίνει στους χώρους του Πανεπιστημίου προκειμένου να αποτελέσει «γέννημα – θρέμμα» φοιτητική πρωτοβουλία. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε μία διαδικασία ανεύρεσης αίθουσας που να πληροί τις προδιαγραφές και, όπως σημειώνουν, σκέφτονται έναν χώρο που θα θυμίζει… ομάδα!

Η ιδέα για μία φοιτητική ομάδα μηχανοκίνητου αθλητισμού που θα εκπροσωπήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αλλά και την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες ξεκίνησε από μία παρέα, όπως εξηγεί ο Team Leader της DRT Σταύρος Συντώσης: «Αφετηρία μας ήταν η αγάπη όλων για το μηχανοκίνητο αθλητισμό», σχολιάζει ο νεαρός φοιτητής και συνεχίζει: «Είναι διαφορετικό να βλέπεις ένα αμάξι να τρέχει και διαφορετικό να είσαι ο κατασκευαστής του».

Σημειώνεται ότι το Formula SAE διοργανώνεται από την Society of Automotive Engineers, το Institution of Mechanical Engineers και τη Formula Student με συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών από όλο τον κόσμο και περιλαμβάνει μία σειρά στατικών και δυναμικών αγωνισμάτων που αφορούν την ταχύτητα, την καινοτομία στο σχεδιασμό και την κατασκευή και την ανθεκτικότητα του μονοθεσίου.