Η καλή απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησης αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για αθλητές (και μη!) και απασχολεί μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ασχολείται με τις αθλητικές δραστηριότητες. 


Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εξοικειωμένοι με τις βασικές αρχές της άσκησης και γνωρίζουν τις αντοχές τους και τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα τους. Ωστόσο, πολλές φορές φαίνεται να αγνοούν τους λόγους για τους οποίους έχουν μειωμένη απόδοση, όσο σκληρά και αν προσπαθούν.

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτήν την κατηγορία, συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις πέντε αιτίες που μπορεί να μην είχες καν σκεφτεί και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σου. Από τη διατροφή και τον ύπνο μέχρι την ψυχολογία και το περιβάλλον, αυτοί οι παράγοντες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των στόχων που έχεις θέσει και στην ανάπτυξη της φυσικής σου κατάστασης.

1.  Δεν έχεις πρόγραμμα

Αν δεν είσαι από τους φανατικούς της γυμναστικής και αμελείς την τακτική προπόνηση, τότε είναι λογικό να μην αποδίδεις στα βέλτιστα επίπεδα. Οι λίγες επισκέψεις στο γυμναστήριο δε βοηθούν το σώμα να μπει σε διαδικασία αλλαγής και αυτή η έλλειψη επιθυμίας (ή χρόνου!) επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απόδοσή σου.

Προσπάθησε λοιπόν να βρεις τη δραστηριότητα που σου αρέσει και να προγραμματίσεις συγκεκριμένες μέρες και ώρες που θα μπορείς να πηγαίνεις, ώστε να μην έχεις τίποτα άλλο στο πρόγραμμα. Μία καλή ιδέα είναι να αγοράσεις όμορφα ρούχα και εξοπλισμό, όπως είναι για παράδειγμα τα αθλητικά είδη της Intersport, για να έχεις έξτρα κίνητρο. Αν πάλι ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου μία εφαρμογή, όπως είναι το Sworkit app, και να μετατρέψεις το σπίτι σου σε γυμναστήριο.

2.  Δεν κοιμάσαι καλά

Η έλλειψη ύπνου έχει σοβαρό αντίκτυπο στη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία. Η καλή ποιότητα ύπνου κρατάει υγιή τον εγκέφαλο και αυτός με τη σειρά του συμβάλλει στην αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής κατάστασης. Καλό είναι να τονίσουμε ότι οι ώρες ύπνου είναι διαφορετικές για κάθε άνθρωπο και εξαρτώνται από αρκετούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το φύλο κ.τ.λ.

Στην περίπτωση λοιπόν που δεν κοιμάσαι αρκετά, αυξάνεις τον κίνδυνο κόπωσης και αποδυνάμωσης. Η σωματική απόδοση μειώνεται, και η δυνατότητά σου να επιτελέσεις ακριβείς και απαιτητικές κινήσεις μειώνεται σημαντικά. Είναι σημαντικό λοιπόν να δίνεις στο σώμα σου την πρέπουσα προσοχή και να το ακούς όταν σου κρούει το καμπανάκι για ξεκούραση.

3.  Κάνεις κακές διατροφικές επιλογές

Η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την απόδοση στην προπόνηση και την επίτευξη των αθλητικών σου στόχων. Όταν αθλείσαι, ο οργανισμός σου απαιτεί παραπάνω ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες της δραστηριότητας. Οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικές πηγές ενέργειας, και η σωστή πρόσληψη αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση.

Πέραν αυτού, η καλή διατροφή παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Οι πρωτεΐνες, για παράδειγμα, είναι οι "οικοδόμοι" των μυών και απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανακατασκευή τους μετά από έντονη προπόνηση. Επίλεξε λοιπόν προσεκτικά τα γεύματά σου και φρόντισε να είναι όσο πιο ισορροπημένα και “γεμάτα” γίνεται.

4.  Νιώθεις άσχημα ψυχολογικά

Η κακή ψυχολογική κατάσταση συνδέεται άρρηκτα με τη χαμηλή απόδοση. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου και την ψυχική σου κατάσταση γενικότερα μπορεί να καθορίσει αν είσαι σε θέση να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνάμεις σου κατά την προπόνηση.

Το άγχος μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο, καθώς επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωση και την επίδοση σε κρίσιμες στιγμές. Αντιθέτως, η αυτοπεποίθηση μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις προκλήσεις και να πετύχεις την καλύτερη δυνατή απόδοση. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζεις ότι η ψυχολογική προετοιμασία είναι εξίσου σημαντική με τη φυσική προπόνηση για την επίτευξη των στόχων και των κορυφών που θέτεις.

5.  Το περιβάλλον και οι συνθήκες δεν ευνοούν την προπόνηση

Το περιβάλλον και οι κλιματικές συνθήκες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση, ειδικά αν πρόκειται για υπαίθριες δραστηριότητες. Το υγρό ή ξηρό περιβάλλον μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες της προπόνησης και να επηρεάσει τον τρόπο που αντιδράς και αποδίδεις.

Κατά την άθληση σε υψηλές θερμοκρασίες, για παράδειγμα, η αντοχή μπορεί να μειωθεί και να νιώθεις ιδιαίτερα αφυδατωμένος. Από την άλλη πλευρά, η άσκηση σε ψυχρό περιβάλλον συνήθως απαιτεί περισσότερο ζέσταμα, για να αποφευχθεί η πιθανότητα υποθερμίας. Όποιο και αν είναι το περιβάλλον που αθλείσαι, πρέπει να προετοιμάζεις τον εαυτό σου ανάλογα και να λαμβάνεις όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσεις μία ασφαλή και αποτελεσματική προπόνηση.

Στον κόσμο της προπόνησης και της φυσικής ενδυνάμωσης, πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο να μάθεις. Από τα παραπάνω μπορείς να καταλάβεις ότι ο δρόμος προς την επιτυχία και την αυξημένη απόδοση είναι πολυσύνθετος και απαιτεί πολλά περισσότερα από φυσική δύναμη και αντοχή. Συνέχισε λοιπόν να εξερευνάς, να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι κάθε μέρα και περισσότερο!