Μερικές φορές, το remake ξεπερνάει το original!


Ο όρος «remake» έχει έντονα αρνητική χροιά στον κινηματογράφο, αντιπροσωπεύοντας την έλλειψη πρωτοτυπίας και τον αέναο μηρυκασμό ιδεών που χαρακτηρίζουν τη Χολιγουντιανή μηχανή. Κάποια remake ωστόσο δεν επιχειρούν απλώς να πιθηκίσουν ένα αριστούργημα του παρελθόντος, αλλά να βελτιώσουν ένα ημιτελές έργο με ενδιαφέρον κόνσεπτ, ή να φέρουν στο παρόν κορυφαία φιλμ του χθες. Ενίοτε, το αποτέλεσμα είναι τόσο εξαιρετικό, που το remake ξεπερνά κατά πολύ τη δημοφιλία του προκατόχου του -με αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι του κοινού να αγνοεί εντελώς την ύπαρξη του original!

Παρακάτω λοιπόν σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο επιτυχημένα remakes όλων των εποχών.

Invasion Of the Body Snatchers (1978)

Πολλοί από τους κινηματογραφιστές της δεκαετίας του '70 και του '80 μεγάλωσαν με sci-fi διαμαντάκια του 1950 και, όταν επιτέλους είχαν την ευκαιρία, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τις δικές τους εκδοχές, χρησιμοποιώντας σύγχρονα ειδικά εφφέ. Το ίδιο ισχύει και για το εμβληματικό «Invasion of the Body Snatchers» του Philip Kaufman, το οποίο αποτελεί remake του ομώνυμου κλασικού φιλμ του 1956, σκηνοθετημένο από τον Don Siegel (Escape From Alcatraz, Dirty Harry).

The Thing (1982)

Το επιδραστικότατο φιλμ τρόμου του John Carpenter βασίστηκε στο κλασικό «The Thing from Another World» του κορυφαίου Howard Hawks (1951), αλλά ξεπέρασε κατά πολύ τον προκάτοχό του με την απαράμιλλη ατμόσφαιρα και τα επαναστατικά ειδικά εφφέ του. Σήμερα, το «The Thing» του Carpenter θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών.

The Man Who Knew Too Much (1956)

Στο απόγειο της καριέρας του, ο αθεόφοβος Alfred Hitchcock αποφάσισε να αναδημιουργήσει μία από τις πρώτες του ταινίες, το κατασκοπικό φιλμ «The Man Who Knew Too Much» του 1934. Αν και το αυθεντικό φιλμ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές όταν κυκλοφόρησε, το remake (με πρωταγωνιστές τους Doris Day και James Stewart) ξεπέρασε κατά πολύ το original σε δημοφιλία και σήμερα θεωρείται η κορυφαία εκδοχή της ιστορίας.

Scarface (1983)

Βασισμένο στο εμβληματικό γκανγκστερικό του 1932 (και πάλι σκηνοθετημένο από τον Howard Hawks), το «Scarface» του Brian De Palma έφερε τα πάνω κάτω στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα με τις αξέχαστες στιγμές, την απόλυτα 80s αισθητική και φυσικά, την αξεπέραστη ερμηνεία του Al Pacino.

The Fly (1986)

To body horror αριστούργημα του David Cronenberg βασίστηκε στο ομώνυμο B-Movie του 1958, με τον άρχοντα του τρόμου Vincent Price στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Μία από τις πιο υποτιμημένες δραμεντί της προηγούμενης δεκαετίας, το «Secret Life of Walter Mitty» του ταλαντούχου Ben Stiller είναι ένα συκγινιτικό και μαγευτικό ταξίδι, βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του 1947.