Η αμερικανίδα ηθοποιός είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για το δεύτερο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το ρόλο της σαν Bella Baxter στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.


Έχουν ειπωθεί και γραφτεί τα πάντα για τη νέα ταινία του έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο «Poor Things» και πρωταγωνιστές τους Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef και Christopher Abbott.

Η μαύρη κωμωδία, μία αλλόκοτη παραλλαγή του μύθου του τέρατος του Φράνκενσταϊν, πηγαίνει περίφημα στο παγκόσμιο box office, όπως και στην Ελλάδα που τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις έχει ξεπεράσει τα 250 χιλιάδες εισιτήρια (αριθμός που θα ανέβει κατά πολύ τις επόμενες βδομάδες), μαζεύοντας και δεκάδες υποψηφιότητες για τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά βραβεία.

H 35χρονη ηθοποιός Emma Stone από την Αριζόνα δίνει τη δική της παράσταση στο «Poor Things» σαν Bella Baxter και φαντάζει σαν ένα από τα μεγάλα φαβορί για το βραβείο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Μέσα από μία πραγματικά πλούσια φιλμογραφία, επιλέξαμε οκτώ αγαπημένες ταινίες με πρωταγωνίστρια την Emma Stone.   



La La Land (2016)

Ό,τι και να πεις, το λάτρεψες ή όχι, ποιος δεν χόρεψε και δεν ερωτεύτηκε με το μοντέρνο μιούζικαλ του Damien Chazelle; Η Emma Stone και ο Ryan Gosling με τέτοια χημεία που θα ζήλευε και ο… Λάνθιμος, ο ανεκπλήρωτος έρωτας μίας σερβιτόρας και ανερχόμενης ηθοποιού και ενός πιανίστα της τζαζ, με φόντο το λαμπερό Λος Άντζελες. Η ταινία εκτός από μεγάλη εμπορική επιτυχία, κέρδισε έξι βραβεία Όσκαρ, με την Emma Stone να θριαμβεύει με το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Λέτε να το επαναλάβει με το «Poor Things»;



Η Ευνοούμενη (2018)

Η αρχή της στενής συνεργασίας της Emma Stone με τον Γιώργο  Λάνθιμο ξεκίνησε με την ιστορική μαύρη κωμωδία «Η Ευνοούμενη» («The Favourite») και ήταν η απόδειξη ότι ο Έλληνας σκηνοθέτης μπορεί να φέρει και εισιτήρια με τις – «άβολες» για πολλούς - arthouse ταινίες του (κοντά στα 100 εκατομμύρια στο box office). Βέβαια, «Η Ευνοούμενη» ξεφεύγει κάπως από το arthouse και λοξοκοιτά το mainstream.

H Άμπιγκεϊλ Χιλ (Emma Stone) είναι η ξεπεσμένη μικρότερη ξαδέρφη της Βασίλισσας Άννας στην Αγγλία του 18ου αιώνα. Φτάνει στο παλάτι μία ωραία πρωία και ζητάει να εργαστεί και έτσι παίρνει τη θέση μίας ταπεινής υπηρέτριας. Τις αποφάσεις στο παλάτι τις παίρνει η Λαίδη Σάρα (Rachel Weisz), με την υγεία της Βασίλισσας να είναι κλονισμένη και να ασχολείται μόνο με τους 17 λαγούς της. Η άφιξη της Άμπιγκεϊλ θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό τρίγωνο. Η Olivia Colman κέρδισε βραβείο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την «Ευνοούμενη» και η Emma Stone ήταν προτεινόμενη για το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.



εύκολη… κατΑ λάθος (2010)

Για πολλούς, η ταινία που έβαλε την Emma Stone στον χάρτη αστέρων του Χόλυγουντ. Με σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό, η teen κωμωδία “εύκολη… κατΑ λάθος» («Easy A») τίναξε το box office, κάτι που η Emma Stone θα επαναλάβει άπειρες φορές στην μετέπειτα καριέρα της. Η 17χρονη Olive (Emma Stone) πιέζεται από μία φίλη και αναγκάζεται να της πει ψέματα ότι έχασε την παρθενία της το περασμένο Σαββατοκύριακο από ένα κολεγιόπαιδο. Κάτι που δεν αργεί να μαθευτεί σε όλο το καθώς πρέπει σχολείο και η Olive, για όλους τους λάθος και σωστούς λόγους, να γίνει η πιο δημοφιλής μαθήτρια. Πώς «μπαλώνεις» μία τέτοια φήμη και ό,τι ακολουθεί;

 

Superbad (2007)

Η ταινία με την οποία πρωτογνωρίσαμε την ηθοποιό από το Τέξας είναι η buddy stoner κωμωδία «Superbad» των Greg Mottola και Judd Apatow, μία από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών (ναι, μπορούμε να το πούμε αυτό). Είναι το ταξίδι κάποιων φίλων προς την ενηλικίωση και ό,τι φέρνει αυτή (παράνομη αγορά αλκοόλ, sex, drugs, άβολες καταστάσεις). Ανάμεσα σε ένα all-star cast ηθοποιών (πολλοί και από αυτούς στους πρώτους τους ρόλους, Jonah Hill, Michael Cera, Christopher Mintz-Plasse, Seth Rogen, Bill Hader), η Emma Stone παίζει την Jules, μία νεαρή γυναίκα που την έχει καψουρευτεί ο κύριος πρωταγωνιστής, Seth (Jonah Hill).

Crazy, Stupid, Love (2011)

Η πρώτη από τις κινηματογραφικές συνεργασίες της Emma Stone με τον Steve Carell και τον Ryan Gosling είναι η ρομαντική κωμωδία των Glenn Ficarra και John Requa που “έκαψε καρδιές”. Ένας μεσήλικας, ο Cal (Steve Carell), βλέπει τη ζωή του να αλλάζει όταν η γυναίκα του, Emily (Julianne Moore), ζητάει διαζύγιο. Με τη βοήθεια ενός νεότερου ανθρώπου που γνωρίζει σε ένα μπαρ, του γόη Jacob (Ryan Gosling), θα ξαναμπεί στο παιχνίδι νέων γνωριμιών και προσπαθεί να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που έχει χάσει. H Emma Stone παίζει την Hannah, το ερωτικό ενδιαφέρον του Jacob, μέχρι που έρχεται μία μεγάλη αποκάλυψη για το παρελθόν της.



Battle of the Sexes (2017)

Πολύ όμορφο αθλητικό δράμα που μπορεί να μην κέρδισε στο box office αλλά κέρδισε τις καρδιές μας. Η Emma Stone και ο Steve Carell ζωντανεύουν στη μεγάλη οθόνη το πραγματικό παιχνίδι τένις του 1973 ανάμεσα στην 29χρονη τότε Billie Jean King (νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη στο τένις και μία δυνατή φωνή υπέρ της ισότητας των φύλων, κάτι που το πλήρωσε) και τον 55χρονο Bobby Riggs (πρώην πρωταθλητή του τένις), με το ματς να μεταδίδεται ζωντανά τηλεοπτικά. Πολλοί λένε ότι οι πραγματικοί λόγοι που ο Bobby Riggs προκάλεσε την King στο ματς δεν ήταν για να ανοίξει μία συζήτηση για τα δικαιώματα των δύο φύλων αλλά για να κερδίσει το μεγάλο χρηματικό έπαθλο (γνωστός τζογαδόρος με χρέη).

Zombieland (2009)

Super fun ζόμπι ταινία που βλέπεται πολύ ευχάριστα ακόμα και σήμερα, πήγε εξαιρετικά στο box office και κυκλοφόρησε και ένα εξίσου ενδιαφέρον και επιτυχημένο sequel δέκα χρόνια αργότερα (“Zombieland: Double Tap”). Μία παρέα από εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες (Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Abigail Breslin) θέλουν να φτάσουν στον προορισμό τους εν μέσω αποκάλυψης των ζόμπι. Ανάμεσά τους και η Wichita (Emma Stone). Η ανάγκη επιβίωσης, θα τους ενώσει. Παίζει και ο Bill Murray σε έναν πραγματικά σπαρταριστό ρόλο.



Υπηρέτριες (2011)

Μπορεί η ταινία “Υπηρέτριες” (“The Help”) να προέρχεται μέσα από την οπτική μίας νεαρής λευκής συγγραφέως (ναι, για αυτό κατηγορήθηκε από κάποιους η ταινία, ότι δεν προέρχεται από τη ματιά των μαύρων υπηρετριών), αλλά έχει καλές προθέσεις και είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Kathryn Stockett. H Emma Stone παίζει τη νεαρή δημοσιογράφο Eugenia ‘Skeeter’ Phelan που ταξιδεύει στον αμερικανικό νότο τη δεκαετία του ’60 – εποχή που γιγαντώθηκε το κίνημα των φυλετικών διακρίσεων - για να καταγράψει τη ζωή των μαύρων υπηρετριών στο Mississippi και τον ρατσισμό που βιώνουν. Η ταινία έσκισε στο box office και έφερε στην συμπρωταγωνίστρια Octavia Spencer το βραβείο Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, ενώ και η άλλη πρωταγωνίστρια, Viola Davis, κέρδισε πολλά βραβεία για το δικό της ρόλο.