Από το «Star Wars» στον «Ferrari»


Οι περισσότεροι από εμάς τον γνωρίσαμε στο ρόλο του Kylo Ren, αλλά ο Adam Driver γυροφέρνει τη χολιγουντιανή αφρόκρεμα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Με ρόλους για τους Clint Eastwood, Steven Spielberg, Noah Baumbach και Joel και Ethan Cohen στο ενεργητικό του, ο θεόρατος πρώην βετεράνος εκτοξεύθηκε στο προσκήνιο το 2015 με το «Star Wars: The Force Awakens» -και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς και περιζήτητους σταρ της γενιάς του, έχοντας συνεργαστεί με τους Ridley Scott, Jim Jarmusch, Terry Gilliam, Spike Lee, Steven Soderbergh και Michael Mann.

Καθώς περιμένουμε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο επερχόμενο «Ferrari» λοιπόν, αναπολούμε τις κορυφαίες κινηματογραφικές στιγμές του Driver, ενός ερμηνευτή του οποίου το ωμό ταλέντο και η αναπάντεχη γοητεία τον εκτόξευσαν στην κορυφή, τον καθιέρωσαν ως δραματικό μεγαθήριο και του χάρισαν τον τίτλο του αντισυμβατικού, ακαταμάχητου sex symbol που αντιπροσωπεύει άψογα την εποχή μας.

Frances Ha (2012)

Ο Driver αποτελεί μακροχρόνιο και αγαπημένο συνεργάτη του Noah Baumbach, και μας κάνει εντύπωση που δεν εμφανίστηκε στο περσινό «Barbie» έστω και για ένα σύντομο cameo. Η αγαπημένη μας συνεργασία των δύο δημιουργών προέκυψε στο «Frances Ha» του 2012, όπου η επώνυμη ηρωίδα της Greta Gerwig περνάει ένα ξεγυρισμένο quarter-life crisis και στην πορεία γνωρίζει ένα τσούρμο ενοχλητικούς τύπους, ένας από τους οποίους είναι και o φαφλατάς Lev του Adam Driver.

Star Wars: The Force Awakens (2015)

Όταν ο Driver έβγαλε για πρώτη φορά το κράνος του Kylo Ren στο «Star Wars: The Force Awakens» του 2015, το σινεμά άλλαξε για πάντα. Η ταυτότητα του μυστηριώδους χαρακτήρα (και κατ' επέκταση το πρόσωπο του ηθοποιού) αποτέλεσαν επτασφράγιστο μυστικό καθ' όλη τη διάρκεια του marketing και, όταν επιτέλους το κοινό είδε το πρόσωπο του κακιασμένου Ren, η αντίδραση ήταν σπλαχνική: Το ασυνήθιστο, απειλητικό και αναπάντεχα ελκυστικό πρόσωπο του Driver αποτέλεσε ιδανική επιλογή για το εντυπωσιακό face reveal, εκτοξεύοντας την καριέρα του ερμηνευτή στα αστέρια και ανάβοντας το φιτίλι της νέας εποχής event κυκλοφοριών του Χόλιγουντ. Σχεδόν 10 χρόνια μετά, τα sequels της Disney θεωρούνται σκέτη αποτυχία, αλλά ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί haters αναγνωρίζουν πως ο Ren του Driver αποτέλεσε το πιο συναρπαστικό, εμβληματικό και γοητευτικό κομμάτι αυτής της χαώδους τριλογίας.

Paterson (2016)

Με την ηχώ του «Star Wars» να αντηχεί ακόμη, ο Driver δεν σπατάλησε στιγμή, αναλαμβάνοντας άμεσα μία σειρά από πρότζεκτ υψηλού κύρους. Το «Paterson» του Jim Jarmusch θεμελίωσε τον Driver ως σημαντική ερμηνευτική δύναμη και εξερεύνησε τη ζωή ενός οδηγού λεοφωρείου και ερασιτέχνη ποιητή, ο οποίος περνάει της ημέρες του βρίσκοντας την ομορφιά στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Silence (2016)

Ακόμη ένα entry στο επικό σερί του Driver το 2016, το «Silence» του Martin Scorsese ακολουθεί μία ομάδα από Ισουίτες μοναχούς, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα. Αν και η ταινία δεν έκανε τον απαραίτητο θόρυβο όταν κυκλοφόρησε (απέσπασε μονάχα μία υποψηφιότητα για Όσκαρ), σήμερα θεωρείται κορυφαία στιγμή της ύστερης σκορτσεζικής εποχής.

Marriage Story (2019)

Ακόμη μία συνεργασία των Driver και Baumbach, το σπαρακτικό «Marriage Story» του 2019 ακολουθεί με ωμό ρεαλισμό τον χωρισμό ενός παντρεμένου ζευγαριού, αποτελώντας ένα «Kramer vs Kramer» για τον 21ο αιώνα. Το φιλμ συνδύασε τα ερμηνευτικά μεγαθήρια των Johansson και Driver, αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες δραματικές κυκλοφορίες του 2019, χάρισε στον Driver την δεύτερή του υποψηφιότητα για όσκαρ, και φυσικά, γέννησε μία σειρά από αειθαλή memes.