Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο «Ιστορίες Καλοσύνης», ξανά με πρωταγωνίστρια την
Emma Stone, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες στις 30 Μαΐου.



Ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στο
weird και στο «δύσκολο», με τη νέα του ταινία με τίτλο «Ιστορίες Καλοσύνης» (“Kind of Kindness”) που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες στην Ελλάδα στις 30 Μαΐου, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα ακόμα και από την αμερικανική πρεμιέρα.

Αν είστε από αυτούς που αγαπήσατε τον Λάνθιμο μέσα από το «
Poor Things” και την «Ευνοούμενη», λένε ότι ίσως σας πέσει «βαριά» και περίεργη η νέα αυτή ταινία που αποτελείται από τις τρεις διαφορετικές ιστορίες και πρωταγωνιστούν οι Emma Stone (ξανά), Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau. Για να δούμε…



Όπως ανακοινώθηκε στις Κάννες, θα δούμε ξανά τον Γιώργο Λάνθιμο, Emma Stone και Jesse Plemons σε νέα ταινία. Θα ονομάζεται “Bugonia” και βασίζεται στην νοτιοκορεάτικη κωμική ταινία επιστημονικής φαντασίας “Save the Green Planet” του 2003. Οι δύο πρωταγωνιστές, θιασώτες των θεωριών συνομωσίας, απαγάγουν τον CEO μίας μεγάλης εταιρείας, πεπεισμένοι ότι είναι.. εξωγήινος. Ακούγεται φοβερό.

Παρακάτω, συλλέξαμε 10 απίθανα και ενδιαφέροντα στοιχεία για τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη.


Ο Λάνθιμος μπασκετμπολίστας

Λίγο ακόμα και το μπάσκετ θα «έκλεβε» τον Γιώργο Λάνθιμο από τον κινηματογράφο. Έπαιξε για κάποια χρόνια στην ομάδα του Παγκρατίου όταν ήταν 18 αλλά σύντομα τον κέρδισε ο κινηματογράφος, σπουδάζοντας σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Χαριτολογώντας έλεγε ότι θα ήταν ένας από τους πιο κοντούς μπασκετμπολίστες, με ύψος, όμως, κοντά στο 1.90, δεν τον λες και κοντό.

 




Ο Αντώνης Λάνθιμος
Σίγουρα, αυτός που έσπρωξε τον νεαρό Γιώργο Λάνθιμο στο μπάσκετ ήταν ο πατέρας του, Αντώνης Λάνθιμος, ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ τις δεκαετίες του ’60 και ’70 και μέλος της Εθνικής Ελλάδος. Το Παγκράτι τότε κόντραρε στα ίσια όλες τις μεγάλες ομάδες της εποχής στην Α’ Εθνική. Ο Αντώνης Λάνθιμος έφυγε από τη ζωή το 2019.

 

Έχασε τη μητέρα του σε μικρή ηλικία
Ο Γιώργος Λάνθιμος έχασε τη μητέρα του στα 17 του χρόνια, κάτι που άλλαξε ριζικά τη ζωή του. Οι γονείς του ήταν χωρισμένοι και έτσι από μικρή ηλικία έπρεπε να σταθεί στα δικά του πόδια. Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος μέσα από μία συνέντευξη στο
BBC «Ήμουν απελευθερωμένος με το να μην έχω , με έναν περίεργο τρόπο, κάποια πίεση από γονείς ή να μην έχω ιδέα τι θα κάνω στη ζωή μου. Η ζωή είναι μικρή. Το έμαθα καλά αυτό το μάθημα. Μπορεί να τελειώσει ανά πάσα στιγμή, έτσι καλύτερα να ασχοληθώ με κάτι που πραγματικά με ενδιαφέρει».  
 


Ντεμπούτο με τον Λάκη Λαζόπουλο

Το μεγάλο του κινηματογραφικό ντεμπούτο το έκανε το 2001 σε ηλικία 28 ετών με την πολύ ενδιαφέρουσα γλυκόπικρη κωμωδία «Ο καλύτερός μου φίλος» που σκηνοθέτησε μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο, με τον τελευταίο να κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Πουτ δε κοτ ντάουν σλόουλι
Μία από τις διαφημίσεις που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν και αυτή για την καμπάνια της
Nova το 2006 με την περίφημη ατάκα «Πουτ δε κοτ ντάουν σλόουλι» και τον αστυνομικό να ζητάει από τον ληστή κότας να κάνει ακριβώς: Να αφήσει κάτω και αργά την κότα που είχε αρπάξει. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διαφήμιση ψηφίστηκε στα Ermis Awards το 2014 σαν η καλύτερη της 25ετίας  (1989-2013).


Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004
Υπήρξε μέλος της δημιουργικής ομάδας του Δημήτρη Παπαϊωάννου που σχεδίασε την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Με τον Έλληνα χορογράφο και σκηνοθέτη έχει συνεργαστεί πολλές φορές. Μάλιστα, η πρώτη ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου, «Ο βιασμός της Χλόης» (1995), γυρίστηκε στο στούντιο του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ενώ και οι πρώτες πρόβες για τον «Κυνόδοντα» έγιναν εκεί.  


Μάστερ των μουσικών βίντεο κλιπ

Στα μέσα προς τέλη των 90
s, o Γιώργος Λάνθιμος είχε σκηνοθετήσει πολλά γνωστά βίντεο κλιπ Ελλήνων καλλιτεχνών, ένα καλό μάθημα πριν έρθουν οι πρώτες του μεγάλες ταινίες (η ταινία «Κινέττα» που τον έβαλε στον χάρτη κυκλοφόρησε το 2005). Ανάμεσα στα βίντεο κλιπ και αυτά του Σάκη Ρουβά («Άντεξα», «Θέλεις ή δεν θέλεις» κ.α.), Δέσποινα Βανδή («10 Εντολές»), Μαντώ («Μάταια»), Στέλλα Γεωργιάδου («Τώρα μου μιλάει») κ.α.

 


«Αυτός είναι η μούσα μου»

Η Αμερικανίδα ηθοποιός
Emma Stone έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες “Poor Things” (που της έφερε και το βραβείο Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου), “Η Ευνοούμενη”, στην αναμενόμενη «Ιστορίες Καλοσύνης», καθώς και στην μικρού μήκους «Βληχή». Και όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο, σε μία ακόμα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου – η πέμπτη συνεργασία τους - που θα κυκλοφορήσει το 2025. Σίγουρα, μία από τις γόνιμες και ενδιαφέρουσες συνεργασίες ανάμεσα σε ηθοποιό και σκηνοθέτη στον σύγχρονο παγκόσμιο κινηματογράφο. Η Emma Stone δήλωσε μάλιστα πριν λίγες ώρες στις Κάννες ότι «Ο Λάνθιμος είναι η μούσα μου, όχι το αντίστροφο», αποθεώνοντας τιν Έλληνα σκηνοθέτη.

 

Ο κ. Ευθύμης Φιλίππου
Ένας από του πιο στενούς συνεργάτες του Γιώργου Λάνθιμου είναι ο Ευθύμης Φιλίππου που υπογράφει – μαζί με τον Λάνθιμο – το σενάριο της νέας ταινίας «Ιστορίες Καλοσύνης» (“
Kind of Kindness”) και τις περισσότερες από τις προηγούμενες ταινίες του Έλληνα σκηνοθέτη («Κυνόδοντας», «Άλπεις», «Ο Αστακός», «Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού», τη μικρού μήκους «Nimic»). Λένε ότι είναι αυτός που φέρνει το weird στο σινεμά του Λάνθιμου. Σίγουρα, μια ευθύνη την έχει.


Ο «πατέρας» του Greek Weird Wave
Ένας όρος-ταμπέλα, όπως το αστείο “
Athens is the new Berlin”, που ήρθε μετά τον «Κυνόδοντα» του 2009 και κόλλησε σε κάθε Έλληνα δημιουργό που ήθελε να παρουσιάσει κάτι το διαφορετικό, πειραματικό και περιπετειώδες στο σινεμά (έστω με πενιχρό budget τις περισσότερες φορές). Ανήκουν ταινίες σαν το “Attenberg”, “Miss Violence”, “Οίκτος”, “Άφτερλωβ”, «Suntan”, ακόμα και το πιο πρόσφατο «Πολύδροσο» στο Greek Weird Wave ή τους αδικεί αυτή η ταμπέλα;