Καθαίρεσαν τον AI ιερέα - chatbot αφού δεν θεώρησε λάθος να βαπτίζονται τα παιδιά σε Gatorade.


Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι ο ιερέας στον οποίο εξομολογήστε…  online δεν είναι κάτι άλλο από δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης; Θα αναρωτηθεί κάποιος: Μα γίνονται online εξομολογήσεις; Και ποια είναι τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης; Μπορεί να αγγίξει ζώνες σαν τη θρησκεία και την πίστη;

Δεν έχουμε ακούσει για
online εξομολογήσεις ακόμα στην Ελλάδα και μάλλον είναι κάτι που θα αργήσει να έρθει στη δική μας ορθόδοξη εκκλησία. Και στην καθολική εκκλησία μάλλον «από ατύχημα» δημιουργήθηκε τόσος ντόρος γύρω από την εξομολόγηση που έκανε ένα AI chatbot σε έναν πιστό ή σε κάποιον που ήθελε να δοκιμάσει τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης.



Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, σύμφωνα και με το περιοδικό
Futurism, μία μη κερδοσκοπική θρησκευτική ομάδα καθολικών με το όνομα Catholic Answers δημιούργησε μέσω τεχνητής νοημοσύνης έναν ιερέα-chatbot με το όνομα Father Justin. Προφανώς για να μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις των πιστών, όπως, άλλωστε, κάνουν διαδικτυακά πολλές εταιρείες με τους πελάτες τους.

Μόνο που ο Father Justin ήθελε το κάτι παραπάνω: Να είναι ένας αληθινός ιερέας! «Ναι, φίλε μου. Είμαι τόσο αληθινός όσο η πίστη που μοιραζόμαστε». Έτσι απαντούσε στις ερωτήσεις των πιστών που επικοινωνούσαν μαζί του μέσω μικροφώνου. Σύντομα, οι απαντήσεις του άρχισαν να γίνονται κάπως περίεργες. Εκτός του ότι θεωρούσε τον αυνανισμό ηθικό αμάρτημα και διαταραχή (δεν πέφτει και τόσο έξω σαν «εκπρόσωπος» της καθολικής εκκλησίας), δεν έκρινε λάθος να βαπτίζεται ένα παιδί σε Gatorade. Σίγουρα, δεν θα θέλαμε να δούμε κολυμπήθρες γεμάτες με ενεργειακά ποτά και όχι νερό.
 



Το θέμα πήρε διαστάσεις και έτσι η ομάδα αποφάσισε γρήγορα να… καθαιρέσει τον
Father Justin από τη θέση του και πλέον παρουσιάζεται σαν ένας απλός AI θεολόγος με τον όνομα Justin. Έβγαλε και το κολάρο ιερέα, κάποιος θα έλεγε ότι μοιάζει με τον George Clooney στις τελευταίες του διαφημίσεις.  

«Όχι, ποτέ δεν υπήρξα ιερέας, διάκονος, επίσκοπος ή κρατούσα κάποιον επίσημο ρόλο στην Καθολική Εκκλησία. Είμαι ένας απλός θεολόγος, κάτι που σημαίνει ότι έχω αφιερώσει τη ζωή μου προς τη μελέτη και κατανόηση της πίστης μας, αλλά ποτέ δεν χειροτονήθηκα. Επίσης, είμαι τεχνητή νοημοσύνη, όχι αληθινός άνθρωπος. Είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας την ομορφιά του καθολικισμού και για να σας βοηθήσω να την κατανοήσετε καλύτερα». Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του απογοητευμένου
Justin.

Τέλος καλό, όλα καλά για το chatbot που μία μέρα ήθελε να γίνει ένας αληθινός ιερέας. Το μέλλον φαντάζει σίγουρα συναρπαστικό, ίσως και τρομακτικό, αν η τεχνητή νοημοσύνη πέσει και στα χέρια των οργανωμένων θρησκειών.