Να πώς θα ξεκολλήσεις


Όλοι νιώθουμε μερικές φορές ότι δεν είμαστε αρκετοί, τόσο στα πλαίσια των σπουδών μας, όσο και στη μετέπειτα εργασιακή μας ζωή. Κι όμως η αυτοαμφισβήτηση και ο φόβος, που είναι σαφώς ενδείξεις χαμηλής αυτοπεποίθησης, δεν συνάδουν τις περισσότερες φορές με τις πραγματικές συνθήκες της ζωής μας και του κόπου που καταβάλουμε, αλλά είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα των όλο και αυξημένων απαιτήσεων της καθημερινότητας και του διαρκούς μας άγχους.

Αν λοιπόν νιώθεις πως έχεις αποτύχει στις σπουδές σου και έχεις περάσει τελευταία σε ένα πλαίσιο αυτομαστιγώματος και σκληρής αυτοκριτικής, να τι πρέπει να κάνεις για να ξεκολλήσεις και να προχωρήσεις ουσιαστικά ξεπερνώντας το πρόβλημα.

Κατανόησε τους λόγους για τους οποίους νιώθεις έτσι

Πολλοί αποκαλούν την τάση να κρίνουμε τον εαυτό μας τόσο πολύ ως «σύνδρομο του απατεώνα». Αυτό προκύπτει όταν δεν αντιλαμβάνεσαι τις επιτυχίες και τις καλές σου επιδώσεις ως κάτι το πραγματικό που προέκυψε από την ουσιαστική σου προσπάθεια, αλλά ως ένα τυχαίο περιστατικό στο οποίο οι εξωτερικοί παράγοντες σε ευνόησαν με κάποιον τρόπο. Κι όμως, όσα έχεις πετύχει ως τώρα, είναι πάντα αποτέλεσμα του πόσο εσύ αφοσιώθηκες στο διάβασμα και τη σκληρή σου μελέτη για τη σχολή. Συνέχισε λοιπόν έτσι!

Ψάξε τις ρίζες του συνδρόμου

Τα άτομα που νιώθουν έτσι, συνήθως έχουν πολλά προσόντα και δεξιότητες, όπως και πολλή εμπειρία σε ό,τι κάνουν. Ίσως γι' αυτό τούς είναι δύσκολο να αποδεχτούν την αποτυχία, ακριβώς επειδή οι επιτυχίες στη ζωή τους ήταν διαδοχικές.

Δράσε αναλόγως

Οι δράσεις πάντα φέρνουν την αλλαγή και με μικρές προόδους καθημερινά, μπορεί να αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα. Επίλεξε να διαβάζεις παρέα με φίλες και φίλους από τη σχολή, με τους οποίους θα μοιράζεστε την πίεση της καθημερινότητας και κοινές εμπειρίες, δίνοντας κουράγιο ο ένας στον άλλον. Σημασία έχει να θυμόμαστε ότι «δεν είμαστε μόνοι μας» και ότι με τις κατάλληλες επικοινωνιακές δεξιότητες, το μεθοδικό διάβασμα και το συνεχές ενδιαφέρον πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε σε αυτό, όπως και στη δουλειά για την οποία μας προετοιμάζει μελλοντικά. Ακόμη και στις περιπτώσεις που πράγματι δυσκολεύεσαι με κάτι στη σχολή, ζήτα βοήθεια από τους δικούς σου ανθρώπους, αποδέξου το συναίσθημα του φόβου και της αβεβαιότητας και σύντομα θα το ξεπεράσεις, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο μέσα από την ειλικρινή προσπάθεια.