Όλα όσα μπορείς να κάνεις για να προλάβεις ή να αντιμετωπίσεις έξυπνα τις κρίσεις άγχους σου


Η περίοδος της εξεταστικής αποτελεί μια από αυτές τις στιγμές μέσα στη χρονιά που το άγχος χτυπάει κόκκινο. Και επειδή η καθημερινότητα γεμάτη από διάβασμα, εργασίες, τρεξίματα και deadlines μπορεί να πυροδοτήσει αγχώδη επεισόδια και κρίσεις πανικού, διάβασε τι μπορείς να κάνεις εκείνη τη στιγμή ώστε να τα αντιμετωπίσεις γρήγορα και αποτελεσματικά. Σε περίπτωση ωστόσο που τα φαινόμενα αυτά είναι αρκετά συχνά, μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, που θα σου πει τι ακριβώς να κάνεις για να τα αντιμετωπίσεις και να μην σε ταλαιπωρούν.

Τι κάνουμε όταν νιώθουμε ότι μια κρίση πανικού έχει κάνει την εμφάνισή της:

1. Διαχειριζόμαστε τα σωματικά αισθήματα. Καθόμαστε σε άνετη θέση και προσπαθούμε να παίρνουμε βαθιές και αργές αναπνοές.

2. Εφαρμόζουμε τη λογική. Εκλογικεύοντας την κατάσταση, μπορούμε να διαχειριστούμε και το άγχος και τα σωματικά συμπτώματα και η κρίση να υποχωρήσει πολύ πιο σύντομα.

3. Κάνουμε υπομονή. Ας έχουμε κατά νου ότι είναι μια κρίση πανικού η οποία σύντομα θα περάσει και θα αισθανόμαστε ήρεμοι ξανά, ακόμα κι αν τη στιγμή εκείνη αυτό μοιάζει αδύνατο.

4. Εστιάζουμε αλλού τη σκέψη μας. Κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο, όμως σταδιακά μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Όσο εστιάζουμε την προσοχή μας στα σωματικά συμπτώματα, αυτά θα διογκώνονται, όταν όμως αποσπούμε τον εαυτό μας, μπορούμε να τον απομακρύνουμε από τις σκέψεις του πανικού.

5. Κάνουμε θετικές σκέψεις. Αυτό είναι δύσκολο τη στιγμή του έντονου άγχους, όταν όλα μοιάζουν «μαύρα». Γι’ αυτό μπορούμε να έχουμε κατά νου μια έτοιμη λίστα θετικών σκέψεων την οποία να φέρνουμε στο νου την κατάλληλη στιγμή.

6. Συνδυαστικά, μπορούμε τη στιγμή του πανικού να γράψουμε τη λίστα που έχουμε στο μυαλό. Έτσι, μέσα από τις θετικές σκέψεις και την εστίαση της προσοχής αλλού, ο πανικός μπορεί να γίνει πιο διαχειρίσιμος και να υποχωρήσει πιο γρήγορα.