Δες πως θα τα καταφέρεις!


Πόσες φορές έχεις προσπαθήσει να βάλεις στην άκρη έστω ένα μικρό ποσό κάθε μήνα και έχεις αποτύχει παταγωδώς; Η αποταμίευση, καλώς ή κακώς, θέλει επιμονή, συνέπεια και μεθοδικότητα και είναι κάτι που μπορείς να πετύχεις ακόμη κι αν το εισόδημά σου είναι αρκετά περιορισμένο. Διάβασε ποια είναι τα επτά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να το καταφέρεις και να καταφέρεις να πας φέτος το καλοκαίρι τις διακοπές των ονείρων σου.

Κατάγραψε τα έξοδά σου

Το πρώτο βήμα της αποταμίευσης είναι να καταγράψεις τα έξοδά σου, να καταλάβεις δηλαδή που δαπανείς κατά κύριο λόγο τα χρήματά σου. Έτσι, θα καταλάβεις και που μπορεί να κάνεις αχρείαστες σπατάλες, κόβοντάς τις μια για πάντα.

Σχεδίασε το budget σου

Όταν θα έχεις καταγράψει τα πάντα, θα μπορέσεις να ορίσεις και το budget σου για κάθε μήνα που περνά. Πρέπει ο προϋπολογισμός σου να ανταποκρίνεται στο εισόδημά σου. Φρόντισε να λάβεις υπόψη τα έξοδα που γίνονται τακτικά αλλά όχι κάθε μήνα, όπως η συντήρηση του αυτοκινήτου ή κάτι απρόοπτο!

Βρες τρόπους να μειώσεις τα έξοδά σου

Υπάρχουν τόσα άχρηστα έξοδα που κάνουμε κάθε μήνα όπως το να αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε! Περιόρισε τα πολλά ψώνια που αφορούν σε ρούχα και αξεσουάρ και αν έχεις κάποιες συνδρομές που δεν χρησιμοποιείς, ακύρωσέ τες. Προσπάθησε δύο ημέρες την εβδομάδα να μην βγαίνεις έξω και άφηνε τον εαυτό σου να παίρνει τον χρόνο του όταν πρόκειται για αγορές, ώστε να σκεφτείς αν πραγματικά έχεις ανάγκη αυτό που σε έχει ενθουσιάσει.

Βάλε έναν ποσοτικό στόχο

Όταν θα έχεις αποφασίσει από που και τι θα κόψεις, βάλε ένα ποσό ως στόχο για κάθε μήνα που περνά. Έστω και 50€ τον μήνα να καταφέρεις να αποταμιεύσεις είναι καλά! Εάν καταφέρεις κάποιο μήνα να ξεπεράσεις και τον στόχο σου, ακόμα καλύτερα!

Βάλε έναν ποιοτικό στόχο

Βάλε έναν στόχο ως προς το που θα δαπανήσεις τα χρήματα που θα μαζέψεις στην άκρη. Μπορεί να είναι οι διακοπές σου, αλλά και ένα μεταπτυχιακό, έχα δίπλωμα αυτοκινήτου και τόσα ακόμη.

Κάνε την αποταμίευση στην αρχή του μήνα

Το μεγαλύτερο μυστικό είναι να βάλεις στην άκρη το ποσό που θα ορίσεις ως αποταμίευση την ημέρα κατάθεσης της μισθοδοσίας σου. Στη συνέχεια πλήρωσε τις υποχρεώσεις σου και το ποσό που περισσεύει χειρίσου το ως εξής: μοίρασε το στα 4, όσες και οι εβδομάδες του μήνα και δεσμεύσου ότι δεν θα ξοδέψεις από τα χρήματα της επόμενης εβδομάδας. Έτσι, δεν κινδυνεύεις να μείνεις στη μέση του μήνα έχοντας μπροστά σου 15 ολόκληρες μέρες χωρίς χρήματα.

Άνοιξε έναν δεύτερο λογαριασμό στην τράπεζα

Κάνε έναν δεύτερο τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο θα βάζεις χρήματα που δε θα ξοδεύεις για καθημερινές ανάγκες, πχ. αγορές από το σούπερ μάρκετ ή πληρωμή λογαριασμών. Στον καινούριο σου λογαριασμό μπορείς να καταθέτεις χρήματα που θα σου χρειαστούν στο μέλλον και δε θα τα σηκώνεις όποτε θέλεις, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις.