Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, βγάλε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τις χρησιμότερες συμβουλές για τα καλύτερά σου χρόνια


Οι πανελλαδικές τέλειωσαν, εσύ κυριολεκτικά κουράστηκες να κάνεις διακοπές και, τώρα που μπαίνει Σεπτέμβρης, ένα νέο κεφάλαιο της ζωής σου είναι έτοιμο να ξεκινήσει: είσαι πια φοιτητής και όπως φυσικά όλοι σε έχουν ενημερώσει, η πιο ξέγνοιαστη περίοδος της ζωής σου μόλις τώρα ξεκινά. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις για τις πέντε συμβουλές που δεν θα σου δώσει κανείς άλλος, αλλά θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στο νέο σου ξεκίνημα.

 Γνώρισε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται

Το ότι η παρέα σου από το σχολείο είναι δεμένη και περάσατε στην ίδια πόλη δεν σημαίνει ότι θα είστε για πάντα κολλητοί, μιας που θα διαπιστώσεις ότι με το πέρασμα του χρόνου όλοι μας αλλάζουμε και εξελισσόμαστε, ο καθένας με διαφορετικούς τρόπους και ρυθμούς. Με το ξεκίνημα της νέας φοιτητικής χρονιάς επιδίωξε να γνωρίσεις όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γίνεται, εντός και εκτός του Πανεπιστημίου. Θα εντυπωσιαστείς από το πόσο θα διευρύνεις τους ορίζοντές σου και από τις εμπειρίες και ευκαιρίες που αυτή τη κοινωνικότητα θα σου προσφέρει!

Γίνε πραγματικά ανεξάρτητος 

Το ξέρουμε ότι σαν το ταπεράκι της μαμάς δεν έχει, αλλά θα εκπλαγείς από το πόσο σημαντικό είναι να μάθεις να μαγειρεύεις, να καθαρίζεις το χώρο σου και να αναλάβεις γενικά τις ευθύνες σου τώρα που είσαι πια ενήλικος και σε άλλη πόλη από το πατρικό σου. Δεν λέμε φυσικά να απαρνηθείς τη φροντίδα των δικών σου ανθρώπων, όμως θα δεις ότι όσα περισσότερα αναλαμβάνεις να φέρνεις εις πέρας, τόσο πιο έντονη θα είναι η αυτοπεποίθησή σου στο μέλλον, τόσο σε ακαδημαϊκό, όσο και σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Μην καις ολόκληρες εξεταστικές

Ο πειρασμός να κάψεις μια ολόκληρη εξεταστική και να πας 2 μήνες διακοπές στην Ανάφη και την Αστυπάλαια είναι πραγματικά μεγάλος, όμως θα συνειδητοποιήσεις μερικά εξάμηνα μετά πως δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή τώρα που χρωστάς 43 μαθήματα. Φρόντισε σε κάθε εξεταστική να ορίζεις ένα μίνιμουμ μαθημάτων που θες να περάσεις, με τουλάχιστον τα μισά από τα «δύσκολα» του εξαμήνου να είναι μέσα σε αυτά. Θα μας θυμηθείς στα μεγαλύτερα έτη όταν κάποιοι θα τρέχουν και εσύ θα κανονίζεις ελεύθερο στη Γαύδο με την παρέα σου.

Άλλαξε εγκαίρως σταδιοδρομία αν δεν σου αρέσει η σχολή σου

Το ότι ήθελες να γίνεις αρχιτεκτόνισσα από τα 14 σου δεν σημαίνει ότι σε είχε προειδοποιήσει κανείς για το φόρτο εργασίας και για τα δεκάδες βαρετά μαθήματα της σχολής, ούτε και για το δυσοίωνο επαγγελματικό μέλλον σου μετά την αποφοίτηση. Αν από το πρώτο κιόλας εξάμηνο συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που σπουδάζεις δεν ανταποκρίνεται στα θέλω και στις ανάγκες σου, μην το σκεφτείς ούτε στιγμή και άφησέ το για κάτι άλλο. Είτε επιλέξεις να κάνεις νέο μηχανογραφικό με το 10% την επόμενη χρονιά, είτε να αφήσεις εντελώς τις σπουδές, το μέλλον σου είναι στα δικά σου χέρια και μόνο. Μην εγκλωβιστείς σε κάτι, σπαταλώντας τα καλύτερά σου χρόνια, μόνο και μόνο για να το μετανιώσεις στα 40 και τα 50 σου.

Άδραξε κάθε ευκαιρία απόκτησης νέων εμπειριών

Ο εθελοντισμός σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, ένα ταξίδι στον τόπο καταγωγής της κολλητής σου από τη σχολή ακόμη και μια περιήγηση στα παλαιοβιβλιοπωλεία του κέντρου όταν κανείς δεν ψήνεται να βγείτε για καφέ, μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή από εκεί που δεν το περιμένεις. Εκμεταλλεύσου τον άπλετο ελεύθερο χρόνο που θα έχεις ως φοιτητής από την πρώτη κιόλας στιγμή και άδραξε κάθε ευκαιρία απόκτησης νέων εμπειριών. Θα μας ευχαριστείς στο μέλλον.