«Δεν μ’ αρέσει η σχολή μου! Ωχ, τι κάνω τώρα;». Χαλάρωσε. Τα πράγματα δεν είναι τόσο φρικτά όσο νομίζεις.


Διάβαζες με τις ώρες για να περάσεις στην σχολή που ήθελες. Ακολούθησες την πεπατημένη που ήθελε να προσθέσεις και κάποιες σχολές στο μηχανογραφικό σου για λόγους «ασφαλείας», στην περίπτωση που δεν πετύχαινες τα 19.000 μόρια που ονειρευόσουν. Να, λοιπόν, που τα έφερε έτσι η ζωή-και το σύστημα βαθμολόγησης-ώστε πέρασες στην «ασφαλή» επιλογή. Αυτή που δεν ήθελες με τίποτα! Πρώτο συναίσθημα: πανικός. Ηρέμησε. Σου έχουμε πολλούς λόγους για να μην φρικάρεις άδικα.

Τελικά σου αρέσει

Γράφεσαι στη σχολή που αρχικά δεν ήθελες, ωστόσο το συναίσθημα της αποτυχίας δεν το έχεις ξεπεράσει. Λες να ξεκινήσεις μερικά μαθήματα και πας ανόρεχτος στις παραδόσεις. Στην πορεία όμως, σου αρέσει. Τώρα που το ξανασκέφτεσαι, πέρασες, χωρίς να το καταλάβεις, σε μια σχολή που ανταποκρίνεται τελικά σε αυτό που θέλεις. Τα μαθήματα είναι ενδιαφέροντα και οι προοπτικές είναι σημαντικές. Ούτε που το φανταζόσουν!

Δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία

Όπως και στην τρίτη και στην τέταρτη. Εφόσον είσαι τόσο σίγουρος για την κατεύθυνση που θέλεις να πάρεις, μην πτοείσαι. Μπορείς να ξαναπροσπαθήσεις και αυτή τη φορά να βάλεις τα δυνατά σου. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείς να ξαναδώσεις πανελλήνιες, κάνε μια έρευνα για εναλλακτικές λύσεις. Αρκετές σχολές δίνουν κίνητρα για συγκεκριμένες ειδικότητες, με τη δυνατότητα μεταπτυχιακού. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι υπάρχει η πιθανότητα του δεύτερου πτυχίου.

student750.jpg

 

Η ζωή σου τώρα αρχίζει

Είσαι μόλις 18 και οι πιθανότητες να γνωρίζεις με πάσα ακρίβεια τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου είναι μηδαμινές. Σκέψου ότι πρόκειται για μια απόφαση που μπορεί στην πορεία να αλλάξει, να αντιληφθείς ότι έχεις ικανότητες με τις οποίες θα βρεθείς σε ανεξάρτητο πεδίο εργασίας από αυτό που σπούδασες. Μη φρικάρεις, ο χρόνος είναι με το μέρος σου. Συνειδητοποίησε ότι είσαι ακόμα στην αρχή της ζωής σου και τώρα ξεκινάς να χτίζεις τον μελλοντικό σου εαυτό.

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις

Αρκετοί περνούν στις σχολές που δήλωσαν πρώτες και στην πορεία ανακαλύπτουν ότι δεν τους αρέσει και ότι θέλουν να σπουδάσουν κάτι άλλο. Όπως συμβαίνει και το αντίθετο. Η ιδέα της σχολής που κυνηγούσαμε στα 17 μας είναι ωραία, όμως τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα περιμένουμε. Η δυσκολία της εργασίας μετά το πτυχίο αφορά τόσο αυτούς που πέρασαν στα τμήματα που ήθελαν, όσο και εκείνους που φοίτησαν σε μια σχολή που ήταν η τελευταία επιλογή τους. Κανένα πτυχίο δεν σου εγγυάται σήμερα άμεση αποκατάσταση, οπότε καλείσαι ούτως ή άλλως να παλέψεις για τα όνειρά σου.

Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις

Κανένας εκπαιδευτικός δρόμος δεν είναι στρωμένος με σιγουριά. Συνεπώς, δεν ξέρεις τι θα σου τύχει στο ενδιάμεσο. Αν έχεις προσδιορίσει το όνειρό σου και έχεις την όρεξη να το ακολουθήσεις μπορείς εξίσου να το κάνεις και ως φοιτητής σε άλλη σχολή. Να ενημερωθείς, να διαβάσεις, να παρακολουθήσεις σεμινάρια και ενδεχομένως να σκεφτείς την πιθανότητα ενός επιπλέον πτυχίου. Αυτά τα χρόνια, είναι τα πιο δημιουργικά, και καμία σχολή από μόνη της δεν μπορεί να σε περιορίσει στο να κάνεις τους στόχους σου πραγματικότητα.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να είσαι τόσο προκατειλημμένος. Μην ξεχνάς ότι στο πρώτο έτος τα μαθήματα είναι συνήθως πιο αδιάφορα από αυτά που θα δεις αργότερα, συνεπώς πάρε τον χρόνο σου πριν αποφασίσεις ότι η σχολή δεν σου ταιριάζει. Το τμήμα στο οποίο πέρασες μπορεί στην αρχή να σου φαίνεται πως δεν θα σου αρέσει, ωστόσο η συνέχεια μπορεί να σε εκπλήξει και να αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή της ζωής σου!