Το πανεπιστήμιο του Harvard μας προτείνει τέσσερις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τον εγκέφαλό μας πιο δραστήριο και λειτουργικό


Νιώθεις το τελευταίο διάστημα να κολλάς περισσότερο στο διάβασμα ή τη δουλειά; Έχεις την αίσθηση ότι δεν σου είναι και τόσο εύκολο πλέον να κατεβάζεις νέες ιδέες ή να είσαι σε εγρήγορση για τις δραστηριότητές σου; Τότε ίσως αυτό που χρειάζεσαι είναι να ακονίσεις λίγο περισσότερο τον εγκέφαλό σου, εκπαιδεύοντάς τον ώστε να λειτουργεί καλύτερα κι αυτό μέσα από απλές, καθημερινές δραστηριότητες. Το πανεπιστήμιο του Harvard μας προτείνει τέσσερις από αυτές που μπορούν πράγματι να κάνουν τη διαφορά.

Μίλα δυνατά

Το να μιλάμε δυνατά, εκφράζοντας τις σκέψεις μας, βοηθά στην επαναφορά πληροφοριών στη μνήμη μας, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων. Γι’ αυτό και όταν είμασταν μαθητές, πολλοί δάκσαλοι και καθηγητές το πρότειναν σαν πρακτική για την εκμάθηση μαθημάτων όπως η ιστορία.

Απόκτησε μια νέα δεξιότητα

Η απόκτηση νέων γνώσεων βοηθά σημαντικά τον εγκέφαλό μας ως προς την αποτελεσματικότητα στις λειτουργίες του. Μια νέα γλώσσα, ένα παιχνίδι μνήμης, ακόμη και γνώσεις γύρω από την κηπουρική, είναι ασχολίες και δεξιότητες που θα μας κάνουν τσακάλια.

Θέσε σε λειτουργία τις αισθήσεις σου

Έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται οι ανθρώπινες αισθήσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές χρησιμοποιούνται για να μάθουμε/κάνουμε κάτι καινούριο, τόσο περισσότερο ενισχύεται η λειτουργία της μνήμης. Γι’ αυτό μην τις αφήνεις έξω από το παιχνίδι!

Πλύνε τα δόντια σου με το αντίθετο χέρι

Η αλλαγή του χεριού με το οποίο βουρτσίζουμε τα δόντια μας ωθεί τον εγκέφαλό μας να εργαστεί πιο σκληρά για να φέρει εις πέρας το ίδιο πράγμα. Η επιλογή αυτή είναι και η καλύτερη γυμναστική που μπορούμε να δοκιμάσουμε για αυτόν, μιας που είναι και το πρώτο πράγμα που κάνουμε με το που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας.