Τι είναι το tech stress και πώς θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να το διαχειριστεί;


Η συνεχής μας επαφή με την τεχνολογία, όπως και η εκπαιδευτική και επαγγελματική μας εξάρτηση από αυτήν, φαίνεται τελικά πώς έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο σημαντικές πηγές στρες στην καθημερινότητά μας, με τα αποτελέσματα της πίεσης αυτής να είναι ολέθρια για την υγεία και την καθημερινότητά μας.

Το tech stress, όπως αυτό ονομάζεται, εδράζεται σε καταστάσεις όπως ο συνεχής βομβαρδισμός μας από email εντός και εκτός ωραρίου, από τον όγκο αυτών και από την παντελή έλλειψη ορίων ως προς τη διαχείρισή τους.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές ώστε να το μετριάσεις όσο αυτό είναι εφικτό, κάνοντας πιο εύκολη την καθημερινότητά σου και συμβάλλοντας στη φροντίδα της ψυχικής σου υγείας.

Έλεγξε το email σου, μόνο σε καθορισμένες ώρες

Ο μέσος επαγγελματίας ξοδεύει το 28% της εργάσιμης ημέρας διαβάζοντας και απαντώντας σε email. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν είναι λίγες οι φορές που η ενασχόληση με τα email μεταφέρεται και πολύ μετά το σχόλασμα, επιβαρύνοντάς μας σε τεράστιο βαθμό ψυχικά και αποστερώντας μας τις ώρες που θα έπρεπε να προορίζονται για αναψυχή και ξεκούραση. Προσπάθησε λοιπόν να τσεκάρεις το email σου σε προκαθορισμένες ώρες, πάντα εντός του οκταώρου σου και θα δεις πολύ σύντομα διαφορά ως προς το άγχος σου.

Ανάπτυξε συγκεκριμένους κανόνες επικοινωνίας

Για τη μείωση του tech stress που βιώνεις στην καθημερινότητά σου, ανάπτυξε συγκεκριμένους κανόνες επικοινωνίας με τους συμφοιτητές ή τους συναδέλφους σου, όπως για παράδειγμα να αποφεύγεται η απάντηση σε ένα email με «απάντηση σε όλους» τους παραλήπτες σε ένα thread.

Καθάρισε τα εισερχόμενά σου

Κάθε φορά που κοιτάς τα εισερχόμενά σου, φρόντισε να σβήνεις ό,τι δεν χρειάζεσαι. Κι αυτό για να μην σου προκαλεί πίεση η όψη των πολλών email κάθε φορά που το ανοίγεις και για να μην ξαναδιαβάζεις κατά λάθος πράγματα που έχεις ήδη δει.

Ρύθμισε τα φίλτρα εισερχομένων

Πολλοί πάροχοι email σάς επιτρέπουν να ρυθμίσετε φίλτρα εισερχομένων ή να βάλετε κανόνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατηγοριοποιήσετε γρήγορα τα email χωρίς να χάνετε πολύτιμο χρόνο. Τοποθετώντας τα εισερχόμενα email σε διαφορετικούς φακέλους, δίνουμε προτεραιότητα στα σημαντικά και αφήνουμε σε δεύτερο χρόνο όσα δεν επείγουν.