Όταν ο κινηματογράφος εμπνέει την... επιστήμη!


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, έδωσαν πρόσφατα απάντηση στο ερώτημα πώς θα αισθανόταν ένας άντρας αν ήταν... γυναίκα.

Πώς; Οι ερευνητές κατάφεραν, με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας, να «βάλουν» 24 άντρες σε θηλυκά σώματα! Συγκεκριμένα, κατασκεύασαν ένα ειδικό «κράνος» που επέτρεψε στους τολμηρούς εθελοντές να αντιληφθούν το περιβάλλον γύρω τους σαν να ήταν γυναίκες. Το αίσθημα «ανταλλαγής» ταυτότητας ήταν δε τόσο πειστικό, ώστε οι εθελοντές άρχισαν σύντομα να αντιδρούν αντανακλαστικά στα γεγονότα του εικονικού κόσμου σαν να ανήκαν όντως στο ωραίο φύλο, επηρεάζοντας αισθητά τον τρόπου που -από δω και πέρα- θα σκέφτονται.

Σύμφωνα με τον Μελ Σλέιτερ, επικεφαλής της έρευνας, «αν μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους την ψευδαίσθηση ότι τα σώματά τους είναι διαφορετικά, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πως επηρεάζεται η συμπεριφορά τους και ο τρόπος που σκέφτονται. Κάποιος που είναι αδύνατος, μπορεί να μάθει πως είναι να είναι χοντρός ενώ ένας άνδρας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να είναι γυναίκα».

Τα πείραμα, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει πολύ ρευστή εικόνα για το σώμα του.

Τα αποτελέσματά του αναμένεται να βοηθήσουν στην κατανόηση ενός από τα σημαντικότερα αινίγματα των νευροεπιστημών που αφορά στον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να ξεχωρίσει ένα μέρος του σώματός μας από κάτι «ξένο».