Τρέξε, Λόλα, τρέξε! 


Το τρέξιμο είναι ένας τρόπος άσκησης με πολλά οφέλη: μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη τύπου 2, βελτιώνει τη διάθεση και συμβάλει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της κατάθλιψης και ρυθμίζει το άγχος.

Ένα καινούργιο δεδομένο είναι πως η συγκεκριμένη άσκηση συμβάλει στον έλεγχο της όρεξης και την επιλογή πιο υγιεινών τροφών.

Έρευνες έχουν δείξει πως το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ραχιοπλευρικού προμετωπιαίου φλοιού, ενός τμήματος του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η σκέψη και η δράση.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychosomatic Medicine, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γούατερλου στον Καναδά αναζήτησαν τις συνέπειες της αντίθετης λειτουργίας, της μείωσης δηλαδή της λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 21 νεαρές γυναίκες, 19 έως 26 ετών, που δήλωσαν πως ήταν επιρρεπείς στην κατανάλωση ανθυγιεινών και παχυντικών σνακ, όπως σοκολάτα και τσιπς. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαγνητικό πεδίο για να μειώσουν τη λειτουργία του ραχιοπλευρικού προμετωπιαίου φλοιού. Αυτό που βρήκαν ήταν πως μετά τη “θεραπεία” οι γυναίκες της έρευνας δήλωσαν αυξημένη όρεξη για φαγητό και υπέκυψαν σε περισσότερα παχυντικά σνακ – ακόμη κι όταν είχαν ως εναλλακτική πιο υγιεινές επιλογές.

Η θεωρία στην οποία κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως ο ραχιοπλευρικός προμετωπιαίος φλοιός είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πείνας και την αντίσταση στην κατανάλωση μη επιθυμητών τροφών. Και αφού προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως η αεροβική άσκηση και κυρίως το τρέξιμο αυξάνει την αιμάτωση και την οξυγόνωση του συγκεκριμένου μέρους του εγκεφάλου, ο συσχετισμός είναι προφανής.

Τώρα έχετε άλλο έναν λόγο για να φορέσετε τα αθλητικά σας και να γυμναστείτε.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/