Απλά τρικ για να βγάλεις καλύτερα την προπόνηση.


Έχεις μπει σε πρόγραμμα! Παλεύεις να είσαι σταθερός στη συχνότητα που τρέχεις, αλλά δε γίνεται να μην παραδεχτείς ότι μερικές φορές, το να βγάλεις ακόμα 1χλμ, σου φαίνεται βουνό. Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να βγαίνει πιο εύκολα κάθε κούρσα;

1. Κάνε ζέσταμα

Πολλοί πιστεύουν ότι το ζέσταμα είναι προαιρετικό. Δεν είναι! Αν κάνεις 5-15 λεπτά ζέσταμα, η προπόνηση σου θα βγει πολύ πιο εύκολα.

2. Βάλε στόχους μικρών αποστάσεων

"Θα τρέξω ως εκεί και μετά θα περπατήσω". Βάλε μικρούς στόχους γιατί θα σε βοηθήσει περισσότερο ψυχολογικά. Σκέψου: άλλο πάω ως εκεί που βλέπω και άλλο έχω ακόμα 2 χλμ και κοντεύω να λιποθυμήσω.

3. Δοκίμασε μια νέα διαδρομή

Μερικές φορές, μπορεί αυτό που σου φταίει να είναι ότι κάνεις την ίδια και την ίδια διαδρομή. Βαριέσαι. Μια νέα διαδρομή θα μπορούσε να κάνει το τρέξιμο πιο ευχάριστο.

4. Να είσαι προσαρμοστικός

Μερικές φορές βγαίνεις με στόχο να κάνεις 6 χλμ αλλά τελικά δεν έχεις δυνάμεις. Από το να ζοριστείς και να απογοητευτείς είναι καλύτερο να γυρίσεις σπίτι σου. Κάποια μέρα, θα είσαι πολύ πιο δυνατός για να βγάλεις παραπάνω απόσταση από αυτή που υπολόγιζες! Όπως και να έχει, το σημαντικό είναι ότι βγήκες και έτρεξες.

5. Πιές καφέ

Η καφεΐνη μπορεί να σου δώσει ενέργεια και να κάνει τη διαδρομή να μοιάζει μικρότερη. 30 λεπτά πριν τρέξεις και θα έχεις τα μέγιστα οφέλη!

6. Άκου το σώμα σου

Αν κουράζεσαι, πρέπει να μειώσεις ταχύτητα. Αν νιώθεις δυνατός, πρέπει να συνεχίσεις στο ρυθμό που έχεις. Άκου το σώμα σου, μην εστιάζεις μόνο σε αριθμούς και επιδόσεις.

7. Βεβαιώσου ότι είσαι άνετος

Τρέξιμο με φαρδιά φόρμα, στενό μπλουζάκι, κακό μπουφάν, μικρά παπούτσια... Όπως καταλαβαίνεις, όλα τα παραπάνω (όχι απαραίτητα συνδυασμένα) μπορούν να κάνουν τη διαδικασία πολύ δύσκολη. Δώσε έμφαση στην άνεση και στην πρακτικότητα.

8. Σκέψου κάτι καλό

Προσπάθησε να "ξεγελάσεις" τον εγκέφαλό σου. Μη σκέφτεσαι το ότι τρέχεις, τον ρυθμό που έχεις κλπ. Σκέψου κάτι θετικό, όπως πχ τι θα φας μετά ή που θα πας το Σαββατοκύριακο.

9. Δοκίμασε να βγεις εκτός δρόμου

Βουνό! Αν δεν το έχεις δοκιμάσει, αξίζει. Εκτός δρόμου, το τρέξιμο αναγκαστικά έχει άλλο ρυθμό και είναι αρκετά πιο απολαυστικό.

10. Κάνε διαλείμματα με περπάτημα

Ειδικά αν είσαι στην αρχή, τότε επιβάλλεται να κάνεις διαλείμματα και να περπατάς.

 

*Mε πληροφορίες από Self