6 βήματα για να επανέλθεις άμεσα στις προπονήσεις σου, έχοντας πρώτα κάνει το απαραίτητο διάλειμμα για την ξεκούραση του σώματός σου


Οι αγώνες δρόμου, οποιασδήποτε στην πραγματικότητα απόστασης και χιλιομέτρων, φέρνουν το σώμα μας στα όριά του, εξουθενώνοντάς το και καθιστώντας την ξεκούρασή του απαραίτητη ώστε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς και προπονήσεις. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου μιλάμε για  μαραθωνίους και ημιμαραθωνίους, είτε είσαι έμπειρος ή ερασιτέχνης αθλητής, οφείλεις να δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να ξεκουραστεί ουσιαστικά και να αναρρώσει από τις κακουχίες που πάνε πακέτο με την συστηματική άθληση.

Όπως είναι αναμενόμενο, η αποκατάσταση του κάθε δρομέα διαφέρει ανάλογα με την φυσική κατάσταση, την εμπειρία, τις διατροφικές συνήθειες και την ένταση του αγώνα που έχει κάνει, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες σίγουρες κινήσεις που μπορείς να κάνει ώστε να ανακτήσεις σύντομα τις δυνάμεις σου. Να ποιες είναι αυτές.

Ενυδάτωσε σωστά τον οργανισμό σου

Αμέσως μετά τον τερματισμό ενός αγώνα, η κατανάλωση τουλάχιστον μισού λίτρου νερού ή ροφήματος ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη για να προσφέρεις τη χαμένη μέσα από τον ιδρώτα ενυδάτωση στο σώμα σου. Συνέχισε με την ίδια ποσότητα νερού κατά την επόμενη ώρα, πίνοντας ιδανικά περίπου μισό λίτρο νερό κάθε ώρα που περνά ώστε να ενυδατώσεις πλήρως τον οργανισμό σου. Οι τροφές με μπόλικη περιεκτικότητα σε νερό ενδείκνυνται επίσης στην προσπάθεια ενυδάτωσης σου, με τα φρούτα και τις σούπες λαχανικών να αποτελούν κορυφαίες επιλογές.

Κάνε έναν χαλαρό περίπατο

Ακόμη κι αν τα πόδια σου τρέμουν από την κόπωση, κάνε έναν χαλαρό περίπατο μετά τον αγώνα δρόμου, σε ήπιους ρυθμούς και για περίπου 10 με 20 λεπτά. Αυτό θα σε βοηθήσει ώστε να πέσουν και οι παλμοί της καρδιάς και να αποφορτίσεις αργά και σταθερά το σώμα σου. Επίσης θα αποφύγεις ένα ανεπιθύμητο τράβηγμα σε κάποιον μυ.

Κάνε διατάσεις

Οι διατάσεις που τεντώνουν τους τετρακέφαλους και μηριαίους τένοντες είναι απαραίτητες μετά τον αγώνα, καθώς μέσω αυτών εξυπηρετείται η καλύτερη ροή του αίματος. Ένα 10λεπτο session αρκεί.

Κατανάλωσε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη

Η αποκατάσταση των μυών βοηθιέται ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται μετά τον αγώνα τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως και λίγη άπαχη πρωτεΐνη. Επίλεξε λοιπόν να ελαφρύ γεύμα με τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, που θα βοηθήσουν το σώμα σου να επανέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα. Καλές επιλογές είναι οι φρυγανιές με λίγο τυρί κότατζ, αλλά και ο σολομός με σαλάτα με κινόα.

Απόφυγε τις όξινες τροφές

Τα όξινα τρόφιμα διεγείρουν το πεπτικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ολοκληρωτικά έπειτα από έναν έντονο αγώνα με απώλεια δύναμης και για αυτό προκαλούνται γαστρεντερικές διαταραχές. Απόφυγέ τα όσο μπορείς.

Μείνε δραστήριος για την υπόλοιπη ημέρα

Για να αποφύγεις τη μυϊκή δυσκαμψία, προσπάθησε να μείνεις σχετικά δραστήριος μέσα στην ημέρα και να ξεκουραστείς ουσιαστικά το βράδυ, μιας που έτσι θα αισθάνεσαι λιγότερο πιάσιμο την επόμενη ημέρα.