Υπάρχει ένα σημαντικό όφελος να τρέχεις χωρίς παπούτσια. Μήπως να το σκεφτείς στην επόμενη εξεταστική;


Διαβάζεις τόνους βιβλία (λέμε τώρα) αλλά τη μέρα που πας να δώσεις το μάθημα, δε θυμάσαι τίποτα; Σου έχουμε έναν... περίεργο τρόπο να δώσεις ώθηση στη μνήμη σου: τρέξε ξυπόλητος. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε από το University of North Florida και δημοσιεύτηκε στο  Perceptual and Motor Skills, το τρέξιμο με γυμνό πόδι, βοηθάει τον εγκέφαλο να έχει καλύτερη μνήμη.

Για να προκύψει το παραπάνω συμπέρασμα, 72 άτομα ηλικίας 18-44 ετών, έτρεξαν είτε ξυπόλητα είτε με παπούτσια σε μια άνετη και επιλογής τους διαδρομή, για 16 λεπτά. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα βραχυπρόθεσμης μνήμης πριν και μετά από την άσκηση.

Μετά το τρέξιμο, το 16% όσων έτρεξαν χωρίς παπούτσια, έδειξαν αύξηση της μεσοπρόθεσμης μνήμης, δηλαδή της ικανότητας να θυμούνται οδηγίες, να ανατρέχουν σε κατευθύνσεις και να επεξεργάζονται πληροφορίες. Όσοι φορούσαν παπούτσια δεν είχαν κάποια αλλαγή. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή, λοιπόν: καλύτερη μεσοπρόθεσμη μνήμη σημαίνει πιο καλή απόδοση στη σχολή και στη δουλειά, λένε οι ερευνητές. 

Ωστόσο, προσοχή! Καλό είναι να το τολμήσεις για την αλλαγή ή για να τα πας καλύτερα στο μάθημα, όμως το να το κάνεις συνήθεια δεν είναι λύση. Οι πιθανότητες να τραυματιστείς είναι μεγάλες, όταν τρέχεις χωρίς τα τέλεια αθλητικά σου παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς και σε προστατεύουν από διάφορους κινδύνους που με γυμνό μάτι και όταν τρέχεις, δε μπορείς να τους διακρίνεις εύκολα και να τους αποφύγεις.