Για έναν runner, το παπούτσι είναι το άλφα και το ωμέγα της σχέσης του με το τρέξιμο.


Από τη βελτίωση της υγείας σου και την καταπολέμηση του stress, μέχρι την απώλεια βάρους, τα οφέλη του τρεξίματος είναι πολλά. Και δεν σταματούν εκεί: το τρέξιμο δίνει μεγάλη ώθηση στην αυτοπεποίθησή σου και σε βοηθάει να μάθεις καλύτερα την πόλη σου, να δεις σημεία που δεν είχες προσέξει πιο πριν (ως κατεξοχήν urban / street μέσο, αυτό θα το βάζαμε ίσως και πρώτο στη λίστα).

Ανακάλυψε νέες γωνιές της πόλης σου

Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην τρέξεις, ακόμα και σε ένα urban περιβάλλον, όπως αυτό της Αθήνας. Από τον διάδρομο του γυμναστηρίου, ως τη γειτονιά σου ή ακόμα και περιοχές της πόλης που θα ήθελες να εξερευνήσεις, το εύρος των διαθέσιμων/κατάλληλων χώρων είναι μεγάλο. Ακόμα και στις διακοπές, αυτό μπορεί να γίνει στην παραλία κοντά σου.

dm.jpg


Η Δήμητρα Ζαχοπούλου, ballet dancer και fitness expert, είναι ένας από τους ανθρώπους που δεν μοιράζεται απλά αυτή την άποψη, την έχει εντάξει στη φιλοσοφία της, όπως μας λέει. Αλλά και ο Δημήτρης Μώρος, fitness expert, μας αναφέρει ότι το τρέξιμο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησής του. «Εκτός του ότι με βοηθάει να διατηρώ και να βελτιώνω τη φυσική μου κατάσταση, λειτουργεί ως μια μορφή anti-stress, αλλά κι ένας τρόπος να ανακαλύπτω νέες γωνιές της Αθήνας. Προτιμώ να τρέχω κυρίως το βράδυ, μόνος. Είναι ένας τρόπος για να οργανώσω καλύτερα τη σκέψη μου, να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου», συμπληρώνει.

Διάλεξε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Είναι αλήθεια ότι το τρέξιμο δεν είναι μόνο η πιο αποτελεσματική, αλλά και η πιο απλή μορφή άσκησης. Δεν χρειάζεται extra εξοπλισμός. «Μόνο το αγαπημένο μου ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος», μας λέει η Δήμητρα. «Τα σωστά running παπούτσια είναι απαραίτητα για το τρέξιμό μου», αναφέρει ο Δημήτρης και συμπληρώνει: «Επιλέγω το ζευγάρι εκείνο που θα υποστηρίξει σωστά το κάθε πάτημά μου, με τεχνολογία που θα επιτρέψει στα πόδια μου να αναπνέουν με ευκολία, για κάθε περιβάλλον τρεξίματος, είτε είναι ο στίβος, είτε το  γυμναστήριο, είτε ο δρόμος». Και οι δύο δοκίμασαν στις προπονήσεις τους ένα παπούτσι που έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για όσους αγαπούν το τρέξιμο, το ZPUMP Fusion 2.5 της Reebok.

reb.jpg

Για έναν runner, το παπούτσι είναι το άλφα και το ωμέγα της σχέσης του με το τρέξιμο, αυτό μπορούμε να το βεβαιώσουμε κι εμείς που δεν είμαστε experts. Όταν, λοιπόν, αυτό στηρίζεται σε μια μοναδική τεχνολογία (pump) που επιτρέπει στον αέρα να φουσκώνει ανάλογα με τον κάθε τύπο ποδιού, για την τέλεια εφαρμογή, η δοκιμή του για οποιονδήποτε runner είναι πρόκληση. «Το ZPUMP Fusion 2.5 της Reebok είναι το μοναδικό παπούτσι που αγκαλιάζει το πέλμα μου, όπως ακριβώς θέλω», μας λέει η Δήμητρα. Το δε ελαφρύ PowerFrame εξασφαλίζει ότι το καλούπι που δημιουργείται από το θάλαμο αέρα, θα παραμένει εφαρμοσμένο κοντά στο πόδι. Το τρέξιμο απογειώνεται με την αναβαθμισμένη σόλα από Carbonated Foam, για ελαφρύ και μαλακό πάτημα που διευκολύνει την οποιαδήποτε διαδρομή.

Ο Νιλ Άρμστρονγκ και το urban τερέν

Κι αφού ακούσαμε τους ειδικούς, βάλαμε τα ZPUMP Fusion 2.5 μας και δεν το σκεφτήκαμε και πολύ. Ακολουθήσαμε ακριβώς τα λόγια της Δήμητρας: «Λατρεύω να τρέχω ακριβώς μπροστά από το σπίτι μου. Απλώς βάζω τα παπούτσια μου και τρέχω! Μέχρι να σκεφτώ αν είμαι κουρασμένη ή αν έχω αρκετό χρόνο, είμαι ήδη έξω!»

Ανοίξαμε την πόρτα και βγήκαμε έξω. «Ένα μεγάλο πρώτο βήμα για εσένα, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα», είπαμε παραφράζοντας –πολύ– ελεύθερα τα λόγια… του αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ. Δεν τρέξαμε στο φεγγάρι βέβαια, αλλά σε πιο urban τερέν. Αυτό το τερέν που βρίσκεται παντού εκεί έξω, στις μικρές και μεγάλες πόλεις. Αρχίσαμε περπατώντας ζωηρά - το πρώτο βήμα για να έρθεις πιο κοντά στο τρέξιμο.

reb12.jpg

Ξεκινήσαμε βάζοντας μικρούς στόχους και προσθέσαμε το τρέξιμο στο μενού περπατήματος. Αυτοί οι στόχοι μπορεί να είναι πολύ απλοί, σπίτι – πάρκο ή ανοιχτό γήπεδο της γειτονιάς – πίσω σπίτι. Σιγά σιγά ο χρόνος κατά τον οποίο τρέχαμε ήταν περισσότερος από αυτόν του περπατήματος (έτσι αποφεύγεις και τους τραυματισμούς, μπαίνεις στο κλίμα και αποκτάς φυσική κατάσταση).

Τρέχοντας με παρέα

Αν και το να τρέχεις μόνος είναι το ίδιο ωφέλιμο και υγιές (ελέγχεις απόλυτα το σώμα και πνεύμα σου), θα σου προτείναμε να βρεις «συνένοχους στο έγκλημα», να βρεις running partners με τους οποίους μπορείτε να τρέξετε μαζί. Όλοι μας μπορούμε να βρούμε λίγες ώρες ένα Σάββατο ή Κυριακή και να αποδράσουμε μέσα στην ίδια την πόλη. Μεγάλα πάρκα μπορεί να μην έχει –ακόμα– η Αθήνα, αλλά υπάρχουν πολλά ιδιαίτερα spots και πολλά γήπεδα με ταρτάν, ελεύθερα για όλους. Τρέχοντας με παρέα είναι σίγουρα πιο fun, κοινωνικοποιείσαι, συζητάς με τους άλλους στη διαδρομή, και δύσκολα μπορείς να αποφύγεις και να ακυρώσεις κάτι.

Πάρε, λοιπόν, τη σύντροφό σου ή την παρέα σου και κάνε την αρχή – η Αθήνα έχει πολλά σημεία για να τρέξεις, ακριβώς έξω από το σπίτι σου. Πάνω από το Καλλιμάρμαρο και στο λόφο του Αρδηττού, στο πεντάρι της Φιλοθέης και στο Αττικό Άλσος, στο Πάρκο στο Γουδί και στην Πολυτεχνειούπολη, στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, στο Πάρκο Τρίτση, στο Άλσος Νέας Σμύρνης, στο Δέλτα Φαλήρου, ακόμα και στον Εθνικό Κήπο.

Το τερέν βρίσκεται εκεί έξω, φόρεσε το κατάλληλο παπούτσι, άνοιξε την πόρτα και ξεκίνα σήμερα! Ανακαλύψτε περισσότερα για το ZPUMP Fusion 2.5 στο www.reebokgreece.com.