Ένα πραγματικά μεγάλο αθλητικό γεγονός για το νησί της Τήνου κι όχι μόνο 


 

Ένα πραγματικά μεγάλο αθλητικό γεγονός για το νησί της Τήνου κι όχι μόνο 

 

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου - Πανόρμου, Τήνου με μεγάλη χαρά διοργανώνει τον 1ο αγώνα ορεινού τρεξίματος με την επωνυμία «Έξωμερια Trail Race». Ένα πραγματικά μεγάλο αθλητικό γεγονός για το νησί της Τήνου κι όχι μόνο. 

 

Στόχος του συλλόγου με τη διοργάνωση αυτή είναι η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Εξωμεριάς, η προώθηση εναλλακτικού κι αθλητικού τουρισμού δίνοντας έμφαση στην ιστορική ταυτότητα και φυσιογνωμία όλης της περιοχής του Δήμου κι αξιοποιώντας και προβάλλοντας τις πανέμορφες πολιτιστικές διαδρομές. Μέσω της πρωτοβουλίας της διοργάνωσης αυτού του μεγάλου αθλητικού γεγονότος, θα καθαριστεί κι αποκατασταθεί ένα δίκτυο αγροτικών οδών, μήκους 20χλμ. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την συμμετοχή των αθλητών του αγώνα, θα διατεθούν ως ενίσχυση στο Σύλλογο για την συνέχιση των κοινωφελών δράσεων και έργων στους οικισμούς της περιοχής. 

 

Το πάντρεμα του αθλητισμού με την ιστορία και την παράδοση του τόπου, μέσα από τις διαδρομές θα ανταμείψει με το παραπάνω τον κάθε αθλητή αλλά κι όλους τους παρευρισκόμενους, καθώς η θέα του απέραντου γαλάζιου κι η αύρα της θάλασσας κυριαρχούν. 

 

Ο Αγώνας 

 

Ο Αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 20,5χλμ με μέγιστη υψομετρική διαφορά 250μ. Η εκκίνηση κι ο τερματισμός θα γίνουν στον οικισμό του Πύργου. Οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν μόνοι τα 20,5χλμ ή να συμμετάσχουν σε σκυταλοδρομία μαζί με ένα φίλο ή φίλη τους. Ο πρώτος αθλητής θα τρέξει τα πρώτα 9,5χλμ και ο δεύτερος αθλητής, τα υπόλοιπα 11χλμ.

 

Η συμμετοχή στον αγώνα είναι ανοιχτή για όλους κι η ημερομηνία λήξης συμμετοχών έχει οριστεί η 7 Σεπτεμβρίου

 

 

Forma Συμμετοχής Αγωνιζομένων: www.exomeriarace.gr/index.php/race-tracks-trail/fill-in-the-application 

 

Το κόστος συμμετοχής στον αγώνα ανέρχεται στα 10 €/ανά αθλητή και για να είναι έγκυρη η συμμέτοχη θα πρέπει το ποσό να καταβληθεί σε συγκεκριμένο Iban Τράπεζας που υπάρχει στη φόρμα. 

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου - Πανόρμου, Τήνου θέλοντας να δώσει μια ιδιαίτερη νότα στη διοργάνωση του αγώνα έχει προσκαλέσει και θα φιλοξενήσει διακεκριμένους Έλληνες και ξένους αθλητές όπου θα αγωνιστούν στον 1ο ορεινό αγώνα Εξωμερια Trail Race. Με μεγάλη χαρά έγινε αποδεκτή η πρόσκληση προς τον Βούλγαρο αθλητή υπεραποστάσεων, Toni Petkov, ο οποίος έχει δηλώσει ενθουσιασμένος με τη συμμετοχή του. Επίσης, είναι τιμή για τους διοργανωτές να φιλοξενήσουν την Μαλάϊ Μαρία μια εξαιρετική, νεαρή αθλήτρια, με αρκετές και σπουδαίες διακρίσεις στον στίβο και στο ορεινό τρέξιμο. Προσκεκλημένος στον αγώνα είναι κι ο βετεράνος αθλητής, Λέων Χολέβας! Ο άνθρωπος που δε λείπει από κανένα αγώνα και πρότυπο για πολλούς νέους αθλητές, στο ορεινό τρέξιμο! Τέλος, θα συμμετάσχει κι ο Σταύρος Στεφανής της ομάδας Odlo – La Sportiva – Refuse Team, ένας αθλητής που με μόλις 5 χρόνια εντατικής προπόνησης κατάφερε ν’ αναδειχθεί σε αθλητή μεγάλων επιδόσεων. 

 

Με πλήρη συνείδηση της ευθύνης της διοργάνωσης ενός τέτοιου ιδιαιτέρου κι απαιτητικού αγώνα ο σύλλογος έχει φροντίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια σε κάθε τομέα. Το τριήμερο λοιπόν 13-15 Σεπτεμβρίου όλοι οι αθλητές, εθελοντές και παρευρισκόμενοι θα καλύπτονται από Ιατρική ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος. 3 Ιατροί κι ένα ασθενοφόρο θα βρίσκονται στην εκκίνηση/τερματισμό του αγώνα, ενώ εθελοντές με γνώσεις πρώτων βοηθειών θα τοποθετηθούν κατά μήκος της διαδρομής. Επιπλέον, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, έχει γίνει μελέτη για 2 χώρους προσγείωσης ελικοπτέρου, κατά μήκος της διαδρομής. Τέλος, την ημέρα του αγώνα, το φαρμακείο του Πύργου θα παραμείνει ανοιχτό. 

 

Κάθε αθλητής και αθλήτρια θα λάβει φάκελο με αριθμό, παραμάνες, αυτοκόλλητο αριθμού και τσιπ χρονομέτρησης. Τη χρονομέτρηση έχει αναλάβει η εταιρία Chronosystems και θα παρέχει ζωντανά μετάδοση αποτελεσμάτων στο internet καθώς και δίπλωμα σε ηλεκτρονική μορφή. Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν 6 σταθμοί υδροδοσίας που θα παρέχουν σε κάθε αθλητή: Νερό, Ισοτονικό, energygel, μπανάνα, μπισκότο αλμυρό και γλυκό. Κάθε σταθμός θα έχει εθελοντές με γνώσεις πρώτων βοηθειών και φαρμακείο. 

 

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, εθελοντές φωτογράφοι από τη Φωτογραφική Λέσχη της Σύρου θα είναι τοποθετημένοι σε σημεία ενδιαφέροντος για να απαθανατίσουν τις μοναδικές στιγμές. Όλο το φωτογραφικό υλικό, θα διατεθεί δωρεάν, στο internet, 4 ημέρες μετά τον αγώνα. 

 

Αφού τερματίσει κάθε αθλητής/αθλήτρια θα επιβραβευτεί με ένα ιδιαίτερο και μοναδικό μετάλλιο! Θα παραλάβει επίσης μια σακούλα με προϊόντα χορηγών καθώς κι εμφάνιση σε T-shirt βαμβακερό με το λογότυπο του αγώνα, σχεδιασμένο από τη Στάμω Σιταρίδου - Ξανθούλη, που φοιτά στο Προπαρασκευαστικό κι Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου, έπειτα από ανάθεση στους φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών Μαρμαροτεχνίας του Πύργου να το σχεδιάσουν με 4 λέξεις για καθοδήγηση: Εξωμερια, Μύλοι, Καλντερίμια και τρέξιμο! 

 

Ειδικός χώρος μασάζ με ειδικευμένο προσωπικό, θα υπάρχει στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου του Πύργου, για τους τερματίζοντες αθλητές. Την ημέρα του αγώνα, στο χώρο της γραμματείας, θα υπάρχουν ειδικοί Διατροφολόγοι, να δεχτούν ερωτήματα και να δώσουν συμβουλές για σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τον αθλητισμό. 

Με τη λήξη, θα πραγματοποιηθούν οι απονομές επάθλων στους: 3 πρώτους άντρες, 3 πρώτες γυναίκες, 3 πρώτες ομάδες σκυταλοδρομίας, 3 πρώτες Τηνιακές ομάδες, στον 1ο Τηνιακό άντρα και την 1η Τηνιακή γυναικά στο αγώνισμα των 20,5 χλμ. Κάθε νικητής θα παραλάβει κι ένα ιδιαίτερο δώρο! Εδώ θα ήταν καλό να προσθέσουμε πως ειδικά για την περίσταση ο σύλλογος σε συνεργασία με 14 μαρμαρογλύπτες θα απονείμει 14 διαφορετικά και μοναδικά κύπελλα για τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες! Μάλιστα από 1-13 Σεπτεμβρίου τα έπαθλα θα εκτεθούν στο χώρο του παλιού ταχυδρομείου. Με το πέρας των απονομών, θα γίνει κλήρωση με βάση τα νούμερα των συμμετεχόντων αθλητών, όπου θα δοθούν δώρα από το κατάστημα Alamein Outdoors! 

Τέλος, με την οριστική λήξη του αγώνα, θα ξεκινήσει γλέντι με ζωντανή μουσική, φαγητό και πότο, σε χώρο πλησίον του Πύργου, για όλους τους αθλητές, εθελοντές και κατοίκους Το γλέντι θα κρατήσει μέχρι το βράδυ!

 

 

Λέων Χολέβας Photo 3.jpg

 

Μαρία Μάλαϊ Photo 4.jpg

 

Petkov Photo 2.jpg