Με ένα στίχο του “Back In The U.S.S.R.”, το εμβληματικό Σκαθάρι προσπάθησε το 2013 να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο για την απελευθέρωση των ακτιβιστών


Να ελευθερώσει κρατούμενα μέλη της Greenpeace είχε ζητήσει κάποτε ο Paul McCartney από τον Vladimir Putin, τραγουδώντας του για τον εν λόγω σκοπό στίχους των Beatles που θα τον έπειθαν να πράξει τα δέοντα. Η αποκάλυψη για αυτή την κίνηση του εμβληματικού Σκαθαριού έγινε μέσα από μια σειρά ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο On Thin Ice: Putin V Greenpeace, και το περιστατικό χρονολογείται από το 2013. Τότε ήταν που μια ομάδα ακτιβιστών της οργάνωσης είχαν φυλακιστεί από τις ρωσικές αρχές για τις δράσεις τους.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των ακτιβιστών επρόκειτο να τραβήξει πλάνα από ένα σημείο εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική, το οποίο και ανήκει στα ρωσικά εδάφη. Ωστόσο 28 μέλη της ομάδας συνελήφθησαν τότε όσο βρίσκονταν πάνω στο πλοίο τους, Arctic Sunrise, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για πειρατεία και χουλιγκανισμό.

Ο McCartney, ο οποίος είχε μάλιστα εμφανιστεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας το 2003, έγραψε τότε μια προσωπική επιστολή για τον Ρώσο πρόεδρο, προσπαθώντας να τον πείσει να απελευθερώσει τα μέλη της οργάνωσης.

«Σαρανταπέντε χρόνια πριν, έγραψα ένα κομμάτι για τη Ρωσία για το White Album [“Back In The U.S.S.R.”], όταν δεν ήταν ακόμη της μόδας για τους βρετανούς να λένε ωραία πράγματα για τη χώρα σας», έγραψε ο McCartney.

«Αυτό το κομμάτι είχε έναν από τους αγαπημένους μου στίχους των Beatles: “Been away so long I hardly knew the place, gee it’s good to be back home”. Θα μπορούσατε να το κάνετε πραγματικότητα για τους φυλακισμένους της Greenpeace;».

Τελικά, τα άτομα της οργάνωσης παρέμειναν για τρεις μήνες σε ρωσικές φυλακές προτού απελευθερωθούν.