Top Boy ή Lupin; Αγγλία ή Γαλλία; 7 συναρπαστικές ευρωπαϊκές crime σειρές που θα απογειώσουν την ψυχαγωγία και το binge-watching.


Τι φθινόπωρο και αυτό; Έτσι θα τη βγάλουμε; Με κοντομάνικα; Όπως και να έχει, είναι η κατάλληλη εποχή για cozy καταστάσεις, καλή τηλεόραση και ψυχαγωγία. Τι καλύτερο από μερικές φρέσκες ευρωπαϊκές αστυνομικές σειρές και θρίλερ – γεμάτες αγωνία, μυστήριο και δράση - που θα σας κάνουν να μην αφήσετε τους καναπέδες σας;

 

Top Boy (2011-2023)

Δεν τη λες σαν την ευρωπαϊκή απάντηση στις κλασικές αμερικανικές σειρές “The Wire” και “The Sopranos”, αλλά το βρετανικό “Top Boy” αγγίζει την τελειότητα (όπως θα έλεγε ένας διάττοντας τηλεοπτικός αστέρας στην Ελλάδα). Από το 2011 μέχρι και πολύ πρόσφατα που ολοκλήρωσε τον κύκλο της μέσα σε 5 γεμάτες σεζόν, το “Top Boy” απέδωσε όσο καμία άλλη σειρά την σκληρή πραγματικότητα του να ζεις και να πεθαίνεις σε ένα Λονδίνο γεμάτο συμμορίες, ναρκωτικά και κινδύνους. Καθημερινή μάχη για την επιβίωση και την κυριαρχία. Προβάλλεται στο Netflix.

 

Lupin (2021-2023, 3 σεζόν)

Ο Assane Diop, ένας Γάλλος αντιήρωας που παίρνει έμπνευση από τον χαρακτήρα και τις περιπέτειες του λογοτεχνικού «ευγενή λωποδύτη» Arsene Lupin, θέλει να πάρει εκδίκηση για τον πατέρα του και για μία αδικία που τον βασανίζει από μικρό παιδί. Κάπως έτσι μας συστήθηκε ο φοβερός Γάλλος ηθοποιός Omar Sy στην πρώτη σεζόν της σειράς θρίλερ του Netflix (θα τον θυμάστε από την δραματική ταινία «Άθικτοι» του 2011 και από άλλες). Πριν από λίγες βδομάδες κυκλοφόρησε και η τρίτη – και τελική; - σεζόν, άρα έχετε να κάνετε ένα ωραίο «τηλεοπτικό ταξίδι» όσοι δεν την έχετε δει. Κλέβει την παράσταση και διάφορα άλλα αντικείμενα αξίας. Προβάλλεται στο Netflix.


 
De Kraak (2021, 1 σεζόν)

Γνωστή και σαν “The Bank Hacker”, είναι αυτό ακριβώς που λέει ο αγγλικός τίτλος. Ο hacker της τράπεζας. Όταν ένας απατεώνας αποφυλακίζεται και δεν του έχει μείνει μία, εντοπίζει έναν νεαρό 20χρονο hacker με φοβερές ικανότητες – και εξίσου σημαντικά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα – και προσπαθούν, μαζί με μία ομάδα άλλων «μπουμπουκιών», να χακάρουν και να κλέψουν μία τράπεζα. Βελγική αστυνομική heist σειρά που βλέπεται απνευστί, βασισμένη εν μέρει σε αληθινή ιστορία.



The Good Ship Murder (2023, 1 σεζόν)

Παλαιομοδίτικη αλλά και τόσο μοντέρνα την ίδια στιγμή, η νέα σειρά “The Good Ship Murder” είναι πραγματικά απολαυστική. Η δράση - σε κάθε αυτοτελές επεισόδιο - τοποθετείται σε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο που πλέει στη Μεσόγειο, εκεί που ο πρώην αστυνομικός επιθεωρητής και νυν τραγουδιστής της κρουαζιέρας έρχεται αντιμέτωπος με μυστηριώδεις φόνους και καταστάσεις. Πρέπει να δράσει και να διαλευκάνει τις υποθέσεις, το «μικρόβιο» του επιθεωρητή δε φεύγει εύκολα. Για τους φίλους της Αγκάθα Κρίστι, των Άρλεκιν, του ήλιου και της θάλασσας της Μεσογείου, η σειρά θα σας κάνει καλή τηλεοπτική παρέα. Βρισκόμαστε στα πρώτα, μόλις, επεισόδια, λέτε να κάνει μια βόλτα και στα ελληνικά νησιά;



Fenris (2022, 1 σεζόν)

Fenris σημαίνει λύκος στα νορβηγικά. Από εκεί μας έρχεται η μίνι σειρά 6 επεισοδίων που πραγματικά σε καθηλώνει. Στα βαθιά και σκοτεινά δάση της Νορβηγίας, ένα 15χρονο παιδί χάνεται μυστηριωδώς και ένας επιστήμονας που ειδικεύεται στους λύκους, αρχίζει να χάνει το λογικά του. Το ματωμένο μπουφάν του 15χρονου βρίσκεται, μαζί με τρίχες από έναν alpha-male λύκο, τον Fenris. Τι συμβαίνει με τους λύκους εκεί; Είναι τόσο επικίνδυνοι για τον άνθρωπο ή κρύβεται κάτι άλλο;

Helsinki Crimes (2022, 1 σεζόν)

Ένα Ελσίνκι σκοτεινό και απειλητικό, όπως δεν το έχουμε ξαναδεί. To “Helsinki Crimes” μας βάζει στον κόσμο των αστυνομικών επιθεωρητών Timo Harjunpää και Onerva Nykanen που καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν εγκληματίες και δύσκολες καταστάσεις στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας και παράλληλα να κρατήσουν την οικογενειακή και ψυχική τους ισορροπία. Πραγματικά συναρπαστική και καλοδουλεμένη η πρώτη σεζόν, ήδη ανανεώθηκε για μία δεύτερη. Ελπίζω να την δούμε στο Netflix στην Ελλάδα σύντομα, όπως την απολαμβάνουν σε άλλες χώρες.

 

Trom (2022, 1 σεζόν)

Η σειρά “Trom” έρχεται από τα μακρινά νησιά Φερόε – με πληθυσμό λίγο περισσότερο από 50 χιλιάδες κατοίκους - και αυτό από μόνο του αποτελεί είδηση. Βασισμένη στα βιβλία του συγγραφέα Jógvan Isaksen, ακολουθεί τα γεγονότα μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση μίας ακτιβίστριας κατά του κυνηγιού φαλαινών και τις προσπάθειες του δημοσιογράφου – και πατέρα της; - Hannis Martinsson για να αποκαλύψει την αλήθεια.