Από το “Fauda” μέχρι τον «Κατάσκοπο» με τον Σάσα Μπάρον Κοέν, το Ισραήλ, η Παλαιστινή και η ευρύτερη Μέση Ανατολή, έχουν υπάρξει σκηνικό τηλεοπτικών δραμάτων και κατασκοπευτικών θρίλερ.


Συγκλονισμένη η ανθρωπότητα, παρακολουθεί το νέο κύκλο αίματος ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Μόνο που αυτή τη φορά, η κατάσταση φαντάζει πιο οριακή από ποτέ, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο φως ελπίδας στον ορίζοντα.

Στο τηλεοπτικό πεδίο, φεύγοντας από το πεδίο των συγκρούσεων, έχουν υπάρξει πολλές τηλεοπτικές σειρές γύρω από τη διαμάχη δεκαετιών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η πλειοψηφία των σειρών, όπως είναι λογικό, προέρχεται από το Ισραήλ, έτσι, βλέπουμε την οπτική μόνο της μίας πλευράς. Θεωρούμε ότι όλοι οι παρακάτω τίτλοι είναι δίκαιοι μπροστά στην Ιστορία, δεν προπαγανδίζουν (ένα «ηρωικό» κομμάτι το έχουν πάντως), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ασκούν κριτική στη χώρα τους.

 

Fauda (4 σεζόν, 2015-2022)

Ένας κορυφαίος παλιός ισραηλινός πράκτορας αναλαμβάνει ξανά δράση κυνηγώντας έναν παλαιστίνιο μαχητή που θεωρούσε νεκρό, δημιουργώντας μία χαοτική αλυσίδα συμβάντων. Έτσι μας παρουσιάζεται το “Fauda” (θα το βρείτε σαν «Χάος» στο Netflix), μία δραματική σειρά με φρενήρη δράση, αγωνία και πολιτικό σχόλιο, δείχνοντας και τις δύο πλευρές και ανθρώπινες ιστορίες της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.



Prisoners of War (2 σεζόν, 2010-2012)

Αν δε γνωρίζετε πολλά για την ισραηλινή δραματική σειρά “Prisoners of War”, να σας δώσουμε ένα απλό στοιχείο: Η αμερικανική μεταφορά του δεν είναι άλλη από την κλασική, πλέον, σειρά “Homeland”, ενώ έχει μεταφερθεί και στην ινδική και ρωσική τηλεόραση. Στο “Prisoners of War”, τρεις ισραηλινοί στρατιώτες επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά από 17 χρόνια αιχμαλωσίας στο Λίβανο. Τους υποδέχονται σαν ήρωες, με τους ίδιους να προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα ζωή και να επουλώσουν τα τραύματα  ενώ κάποιοι αξιωματούχοι αρχίζουν να «σκαλίζουν» το παρελθόν τους.

The Spy (1 σεζόν, 2019)


Συναρπαστική μίνι σειρά 6 επεισοδίων που αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι ο Σάσα Μπάρον Κοέν δεν είναι απλά ο ηθοποιός που παίζει τον Μποράτ. Βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, ακολουθούμε τον ισραηλινό – γεννηθείς στην Αίγυπτο - υπάλληλο καταστήματος Έλι Κοέν (Σάσα Μπάρον Κοέν) που γίνεται μυστικός πράκτορας της Μοσάντ (οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφόρησης και ειδικών αποστολών) στη Συρία, κατά τη διάρκεια του Πόλεμου των Έξι Ημερών τη δεκαετία του ’60. Προβάλλεται στο Netflix με τον τίτλο «Ο Κατάσκοπος».

The Honourable Woman (1 σεζόν, 2014)


Την είδαμε πριν δύο χρόνια και μέσα από την ΕΡΤ, με τίτλο «Αξιότιμη Κυρία», με την αγαπημένη στο ελληνικό κοινό, Μάγκι Τζίλενχαλ, να λάμπει ξανά στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 29 χρόνια πριν, η μικρή Νέσσα Στάιν και ο αδελφός της, Έφρα, είδαν τον πατέρα τους να δολοφονείται από Παλαιστίνιους. Σήμερα, η Νέσσα είναι βαρόνη στην Αγγλία, με μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Κληρονόμησε – μαζί με τον αδελφό της – την περιουσία και βιομηχανία όπλων του πατέρα της αλλά σκοπός της είναι να φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Πώς μπορείς να συμφιλιώσεις δύο λαούς την ίδια στιγμή που τα όπλα σου σκοτώνουν τους Παλαιστίνιους; Η «Αξιότιμη Κυρία» είναι ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που κόβει την ανάσα.



Our Boys (1 σεζόν, 2019)


Μία γενναία σειρά από το Ισραήλ που ασχολείται με την πραγματική ιστορία της ειδεχθής δολοφονίας ενός 16χρονου Παλαιστίνιου από τρεις Ισραηλινούς το 2014. Είχε προηγηθεί η αρπαγή και δολοφονία τριών νεαρών Εβραίων μαθητών στη Δυτική Όχθη, μία ενέργεια που καταλογίστηκε από τους Ισραηλινούς στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Αυτή ήταν η αρχή για μία αιματηρή νέα περίοδο εχθροπραξιών, με την Γάζα να βάφεται με αίμα. Οι ισραηλινοί δημιουργοί της σειράς κατηγορήθηκαν στη χώρα τους ότι διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα και τα αληθινά γεγονότα και ότι δεν έδειξαν τις φρικαλέες ενέργειες της άλλης πλευράς.



Shtisel (3 σεζόν, 2013-2020)


Δυστυχώς, η σειρά βρίσκεται εκτός της «βιβλιοθήκης» του Netflix εδώ και λίγους μήνες. Όπως και να έχει, το “Shtisel” ή αλλιώς «Οικογένεια Στίσελ» είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από τις υπόλοιπες σειρές του αφιερώματος. Δεν είναι ένα κατασκοπευτικό θρίλερ αλλά μία δραματική σειρά γύρω από τη ζωή και καθημερινότητα μίας οικογένειας Χαρεντί σε μία υπερορθόδοξη εβραϊκή γειτονιά της Ιερουσαλήμ, δεν υπάρχει καν internet εκεί, που προσπαθεί να κρατήσει τα έθιμα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Πολύ ενδιαφέρουσα, ρίχνει φως σε μία διαφορετική κουλτούρα.