Φαύλος κύκλος βανδαλισμών


Αν ήσουν ποτέ επισκέπτης στην Ανατολική μεριά της Ευρώπης, σίγουρα θα έπεσε το μάτι σου στα μεγαλοπρεπή μνημεία της Σοβιετικής Ένωσης. Στρατιώτες, που σκύβουν μπροστά αναμένοντας να αρχίσει η μάχη, τεράστια κεφάλια του Λένιν, σύντροφοι που επιδεικνύουν τη δόξα των μυών τους... 
Ενώ λοιπόν για τις μεγαλύτερες γενιές, αυτές οι υλικές ιστορικές αναμνήσεις προκαλούν θετικά συναισθήματα, οι νεότεροι έχουν αποτυπωμένα αυτά τα μνημεία στον νου τους σαν συνώνυμα της πλύσης εγκεφάλου, που συνέβαινε στην παλιά Σοβιετική Ένωση.
Η νέα γενιά της Βουλγαρίας αδιαμφισβήτητα, ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Στη Σόφια, την πρωτεύουσα της, ένα τεράστιο μνημείο για τον Σοβιετικό Στρατό είχε χτιστεί γύρω στο 1954. Πλέον όμως, πέφτει καθημερινά θύμα βανδαλισμού, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αντιδράσεων.

bulg.jpg
Credits φωτογραφίας: Ignat Ignev

Όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν το μνημείο ζωγραφίστηκε για να μοιάζει με κουβάρι από Αμερικανικά pop-culture είδωλα. Η ζωγραφιά έγινε από μια ομάδα ανώνυμων καλλιτεχνών, που αποκαλούνται Destructive Creation. Οι αυστηρές στρατιωτικές φιγούρες μετατράπηκαν σε πολύ πιο φιλικές μορφές, όπως ο Superman, o Ronald McDonald, η Wonder Woman κι ο Άγιος Βασίλης. 

bulga.jpg
Credits φωτογραφίας: Nikolay Tsekov

Το 2012, τρία- προηγουμένως συλληφθέντα- μέλη του Ρωσικού, φεμινιστικού, διαμαρτυρώμενου punck rock συγκροτήματος "Pussy Riot", καταδικάστηκαν από ένα Ρωσικό δικαστήριο σε δύο χρόνια φυλάκισης ο καθένας. Το γεγονός αυτό κατακρίθηκε πολύ εκτός Ρωσίας και την ίδια μέρα της καταδίκης, πολύχρωμα πλεκτά μπαλακλάβα (σήμα κατατεθέν της μπάντας) τοποθετήθηκαν στα κεφάλια των μορφών του μνημείου.

bulgar.jpg
Credits φωτογραφίας: Ignat Ignev 

Το 2013, καλύφθηκε με ροζ χρώμα τιμώντας την επέτειο της Άνοιξης της Πράγας το 1968.
Το ροζ χρώμα είναι μια αναφορά στη ζωγραφιά του Μνημείου των Σοβιετικών πληρωμάτων δεξαμενών στην Πράγα από τον David Černý το 1991, ενώ το slogan κάτω από τις φιγούρες γράφει: "Η Βουλγαρία απολογείται".

bulgari.jpg
Credits φωτογραφίας: Vassia Atanassova

Το 2014, το μνημείο ανακοινώθηκε ως "Δόξα στην Ουκρανία". Βάφτηκε και πάλι τιμώντας την Ουκρανία, η οποία ήταν (κι ακόμα είναι) θύμα της Ρωσικής επιθετικότητας. Ένας από τους στρατιώτες κι η σημαία βάφτηκαν στα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας κι η φράση "Δόξα στην Ουκρανία" γράφτηκε στα Ουκρανικά πάνω στο μνημείο. Έγινε επίσης μια άσεμνη αναφορά στον Vladimir Putin, αποκαλώντας τον "Kaputin". Ο βανδαλισμός αποτέλεσε μια πράξη υποστήριξης της Ουκρανικής Επανάστασης του 2014.

Πηγή: https://www.boredpanda.com/