Μέχρι το 2025, η Κίνα θα αλλάξει τα πάντα στον κόσμο της τεχνολογίας.


Ένα φιλόδοξο, ενδιαφέρον και για αρκετούς τρομακτικό πλάνο γνωστοποίησε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής (MIIT) της Κίνας, το οποίο και αποκάλυψε ότι η χώρα πρόκειται να ξεκινήσει να παράγει μαζικά ανθρωποειδή ρομπότ μέχρι το 2025. Και αυτή η κίνηση με γνώμονα φυσικά να γίνει σταδιακά ο παγκόσμιος ηγέτης στη ρομποτική τεχνολογία.

Πιο αναλυτικά, το MIIT παρουσίασε μία αναλυτική στρατηγική για την ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ σε κλίμακα, δίνοντας έμφαση στη δυνατότητά τους να αλλάξουν τα πάντα σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας αλλά και της καθημερινής ζωής των πολιτών. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι σαρωτικές αλλαγές που θα προκύψουν από την εδραίωσή τους στην αγορά θα συγκρίνεται με αυτήν της δημιουργίας των υπολογιστών ή και των smartphones. Μάλιστα, η Κίνα ελπίζει πως, μέχρι το 2027, τα ανθρωποειδή ρομπότ θα γίνουν η κυρίαρχη δύναμη στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μένει φυσικά να εξασφαλιστούν και οι πόροι ώστε να μπορεί να γίνεται μαζική παραγωγή και στα ανταλλακτικά αυτών.

Με τη μαζική είσοδο των ρομπότ στην καθημερινότητά μας, τομείς όπως η υγεία, οι αγροτικές δραστηριότητες, τα logistics και οι οικιακές εργασίες προβλέπεται να αλλάξουν μια για πάντα, ενώ απώτερος σκοπός είναι και η εισαγωγή των ανθρωποειδών ρομπότ στους τομείς που κρίνονται επικίνδυνοι για τους ανθρώπους, όπως οι κατασκευαστικές εργασίες κτιριακών δομών.

Η Κίνα προσδοκά ακόμα να ενισχύσει τα standards της βιομηχανίας παραγωγής ρομπότ ως προς τις δυνατότητες δοκιμής τους πριν βρεθούν στην αγορά, ενώ σημαντικό φαίνεται πως είναι για τη χώρα να δημιουργηθούν open-source κοινότητες που θα διαμορφώσουν κανονισμούς παγκόσμιας κλίμακας για την ασφαλή χρήση τους.

Το πρόγραμμα “Robot + Application Action Plan” της χώρας αποτελεί τη στρατηγική της για την αυτοματοποίηση δέκα βιομηχανιών, με στόχο να υπάρχουν 500 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους μέχρι το 2025. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε να κάνουμε με μία από τις πιο αυτοματοποιημένες χώρες στον κόσμο.