Μας μιλάει για το ebarber, την πρώτη κοινότητα των μπαρμπέρηδων στην Ελλάδα.


Το ebarber αποτελείται από μία παρέα φίλων, όπου κάθε μέλος μοιράζεται το ίδιο πάθος για το barbering και το ανδρικό στυλ. Ο στόχος τους είναι να ενώσουν όλους του μπαρμπέρηδες της Ελλάδας καθώς και όλους όσους αγαπούν το barbering. Για το ebarber μιλήσαμε με τον Αρντίτ Νέλι. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Η έμπνευση για τη δημιουργία του ebarber προήλθε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Άμστερνταμ. Θυμάμαι ζωηρά τις μέρες μας ως φοιτητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όταν κλείσαμε τελευταία στιγμή εισιτήρια για το ταξίδι. Κατά την άφιξή μας, είχαμε ανάγκη για κούρεμα. Μέσα από τη δική μας αναζήτηση για ένα barbershop και το κλείσιμο του ραντεβού, συνειδητοποιήσαμε πόσο προβληματικό μπορεί να είναι για έναν ταξιδιώτη σε μια ξένη πόλη να ικανοποιήσει αυτήν την ανάγκη. 

Η εφαρμογή μας απευθύνεται σε όποιον εμπιστεύεται τα barbershops για το κούρεμα του. Αυτό που κερδίζει κάποιος με τη χρήση του ebarber.gr είναι η ευκολία της εύρεσης του ιδανικού barbershop και η κράτηση ενός ραντεβού όποτε τον βολεύει, ακόμα και αργά το βράδυ, χωρίς τον κόπο των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Το όραμά μας είναι να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων πιο όμορφη μέσα από ωραία κουρέματα και να απλοποιήσουμε την καθημερινότητά τους μέσω του ebarber. Προς το παρόν, κατέχουμε ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, και ο στόχος μας στα επόμενα δύο χρόνια είναι να διευρύνουμε την παρουσία μας σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμη χώρες, με κύρια εστίαση στην Κεντρική Ευρώπη.

Ίσως δεν έχουμε μια μακρά ιστορία προκειμένου να συγκρίνουμε απευθείας τον τρόπο εργασίας μας με το παρελθόν, καθώς το ebarber αποτελεί την πρώτη μας επιχειρηματική προσπάθεια αμέσως μετά τις σπουδές. Ωστόσο, θεωρώ ότι το εργασιακό περιβάλλον έχει εξελιχθεί σημαντικά καθώς εξελίσσεται η κοινωνία, ειδικά με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, με αποτέλεσμα όλα να πηγαίνουν πιο γρήγορα. Στο ebarber.gr, διαθέτουμε προς το παρόν μια ομάδα έξι ατόμων, μερικοί εργάζονται full-time και άλλοι part-time. Ωστόσο, όλοι μοιραζόμαστε ένα κοινό χαρακτηριστικό: η εργασία μας στο ebarber είναι  fully remote. Ανήκουμε στην ομάδα των νέων επιχειρηματιών που ασχολούνται με την τεχνολογία, οπότε ο συντονισμός είναι εύκολος. Δίνουμε προτεραιότητα σε ένα περιβάλλον όπου τα μέλη της ομάδας μας νιώθουν ασφάλεια να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους, αντί να περιορίζονται από ένα πιο απαρχαιωμένο καθεστώς εργασίας.

 Η Ελλάδα έχει τα θετικά της, αλλά δυστυχώς δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη χώρα για νέους επιχειρηματίες. Δυστυχώς, η γραφειοκρατία και το σύστημα φορολόγησης δεν ευνοούν το πνεύμα της επιχειρηματικότητας. Για να σας δώσω μια ιδέα, χρειάστηκαν δύο μήνες για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ίδρυσης της εταιρείας. Σχετικά με τη χρηματοδότηση, υπήρξαν κάποιες πρόσφατες εξελίξεις στο οικοσύστημα των startups, με νέες δυνατότητες χρηματοδότησης να αναδύονται. Παρόλα αυτά, οι ευκαιρίες δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που υπάρχουν στο εξωτερικό.

Οι προκλήσεις για τις σύγχρονες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν την προσαρμογή στην ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας, την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα, την ανάγκη για καινοτομία και την ανταπόκριση στις αναταραχές στην αγορά. Επίσης, η βιωσιμότητα και η κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων έχουν γίνει σημαντικοί παράγοντες.

Αν γύριζα πίσω στον χρόνο, αυτό που θα αλλαζα θα ήταν οι όποιες αποφάσεις σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο να παίρνονται πολύ πιο γρήγορα γιατί το μόνο που δεν γυρίζει πίσω είναι ο χρόνος. Μετά από πέντε χρόνια, βλέπω το ebarber να έχει επεκταθεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και να έχουμε εδραιωθεί ως η κορυφαία πλατφόρμα κρατήσεων για barbershops. Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να έχω ένα εξοχικό στην Κρήτη για να περνάω τα καλοκαίρια μου με την οικογένεια μου.

Η κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες με τη σωστή προσέγγιση. Πρέπει να είσαι ευέλικτος και να αντιληφθείς τις αλλαγές στην αγορά. Συμβουλεύω τους νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας να διατηρούν ανοιχτό το μυαλό τους, να είναι προετοιμασμένοι για τις τεχνολογικές εξελίξεις, να διατηρούν την περιέργεια τους για να δοκιμάζουν νέες ιδέες, και το πιο σημαντικό, να μην το βάζουν ποτέ κάτω.

https://www.ebarber.gr